Zakładam ogród i prosze o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakładam ogród i prosze o pomoc

Post »

Jarek ma rację nie zamykaj się z wszystkich stron jednorodnym żywopłotem. Czy musi być skalniak? To jest dość trudne założenie. Nie wystarczy kupka kamieni. Nie działaj pochopnie. Spróbuj zrobić plan.!

Wiesz co najlepiej zrób sobie wycieczkę po okolicy , może przez ogrodzenie zobaczysz założone ogrody. Przy niektórych szkółkach też są pokazowe ogrody. Zastanów się co Tobie w nich się podoba. Nie patrz na pojedyncze rośliny tylko na całość. Teraz jest najlepszy okres do zwiedzania ogrodów. Widać strukturę ogrodu i wszystkie błędy.

Pozdrawiam, Elżbieta
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

A najlepiej zajrzyj do kajpej - przepiękna prezentacja, pięknego ogrodu w albumie picasa ;:138
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

olibabka pisze:A najlepiej zajrzyj do kajpej - przepiękna prezentacja, pięknego ogrodu w albumie picasa ;:138
poprosze o link - chętnie zwiedzę...nawet wirtualnie
x_o-a

Post »

Kliknij dwa posty wyżej : "mój ogród - album" u Elżbiety ( kajpej) :wit
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

;:7

uz sie biorę za lekturę. .... oglądanie
.
.
.

Ogród przecudny.
Gratuluję, bo widać ile pracy i serca w niego włożono.

Na pewno podpatrzę jakieś roślinki ;-)
U mnie musi być max trawnika, dla piesków. To było jedno z kryteriów, dla których wybudowaliśmy dom.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to ładnie!!!
Jedni zmieniają samochód na większy, żeby psom było wygodniej, inni, jak widzę, budują dla psów cały dom z ogrodem :;230 :;230 :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Od strony łąki zostaw sobie choć częściowy widok kij tam ze śniegiem naprzeciw wiosenno letniego widoku. Zresztą wystarczy zrobić uchwyty i na ogrodzenie rozwiesić siatkę zatrzymująca śnieg i po sprawie. Odgrodź się od sąsiada być może częściowo od drogi. Opisz co chcesz gdzie posadzić i kolejno wysyłaj fotki wtedy cos mogę doradzić. Pamiętaj także że części ogrodu to znaczy przechodzenie z każdej strony domu powinno w jakiś sposób się łączyć nawiązywać do siebie.
Na pewno zacznij od wyznaczania terenie ( palikami), wtedy zobaczysz obraz ogrodu. Najpierw zrób lub wyznacz część funkcjonalną to znaczy ścieżki wjazdy, miejsce grilowania itp. A następnie planuj zieleń. Zawsze sprawdzaj docelowy rozrost rośliny i daj jej tyle miejsca ile będzie potrzebowała. Początkowo może wydawać ci się bardzo pusto ale z upływem czasu docenisz to. Nie będziesz wydawał zbędnych pieniędzy. O rośliny możesz śmiało pytać. Czasem warto zainwestować parę złotych w daną odmianę ale pewną. Nie zawsze to co ciekawe na ilustracji sprawdza się w ogrodzie. Są rośliny które po posadzeniu zachwaszczają ogród a są sprzedawane jako nowości.

jarek
x_o-a

Post »

Wracając do tematu żywopłotu - mam u siebie klika: bardzo wysoki, odgradzający ścianą od nielubianego sąsiada ( żartuję :wink: ) - z cyprysów, niziutki z bukszpanu - na podwórku, średnio wysoki z cisów i mieszany na odległym końcu działki, od strony lubianego sąsiada - aby i jemu zapewnić fajne widoczki. U kajpej też widzę bardzo różne i spełniają różne role. Zastanów się co chcesz osiągnąć sadząc żywopłot. Tu na forum jest bardzo dużo napisane o różnych funkcjach żywopłotu. Pewnie z tui jest najmniej pracochłonny :wink:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj NOWY - jeszcze nie zarażony licznymi ogrodniczymi chorobami :;230 Cała zima przed Tobą na wymyślanki. Najlepszym sposobem na zaprojektowanie swojego ogrodu jest oglądanie innych założeń - a więc do dzieła!

Ale brabanty zdecydowanie - nie! Są najmniej atrakcyjne i brzydko sią starzeją...
Gdybyś się zdecydował na żywopłot z żywotników, to może 'kórnik'? - przebarwia się na złoto.
Cisy są the best. A i żywopłot ze świerków serbskich też przystojny bardzo... no i tez można je ciąć.

Pozdrówki - Ula
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gdybyś się zdecydował na żywopłot z żywotników, to może 'kórnik'?

Żywotnika tego jest kilka odmian i nie wszystkie gdy są dorosłe wyglądają efektownie ?

jarek
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Wesoły Jarku - hmm, nie wiem, o co pytasz...
Jeśli dobrze zrozumiałam, to chodzi Ci o to, że jest dużo różnych-różnistych żywotników? I że nie wszystkie są ładne?
No pewnie, że tak! Znawca ze mnie żaden, ale mam swoje ulubione. Należy do nich właśnie thuja plicata 'Kórnik', bo ma przez cały sezon złote koncówki gałazek, a i fason ma zwarty.
Brabanty są jednymi z mniej urodziwych (jak dla mnie), bo mają stosunkowo luźny pokrój i z wiekiem często robią się puste w środku - czego nie lubię.

A tak w ogóle, to namawiałabym na żywopłoty cisowe - mniodzio :D

Gospodarzu wątku tego - wybacz, że się u Ciebie mądrzę, ale Jarek tak jakby mnie wywołał do odpowiedzi :D
A jak masz na imię? Bo coś głupio pisać AGP-ON. A i wymówić trudno :;230
Pozdrawiam - Ula

PS. Hihihi, dopiero teraz przejrzałam forum i widzę, że to Jarek jest znawcą! A to mnie gałgan podpuścił :;230
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

ursulka pisze: Jeśli dobrze zrozumiałam, to chodzi Ci o to, że jest dużo różnych-różnistych żywotników? I że nie wszystkie są ładne?
No pewnie, że tak! Znawca ze mnie żaden, ale mam swoje ulubione. Należy do nich właśnie thuja plicata 'Kórnik', bo ma przez cały sezon złote koncówki gałazek, a i fason ma zwarty.
Nie :D Jarkowi chodziło TYLKO o 'Kórnika'. Samego Kórnika jest kilka odmian: Kórnik I, Kórnik II, Kórnik III... :D I one się miedzy sobą nico różnią. :D
ursulka pisze:
PS. Hihihi, dopiero teraz przejrzałam forum i widzę, że to Jarek jest znawcą! A to mnie gałgan podpuścił :;230
Tak, Jarek to fachowiec :D :D :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

ursulka pisze:(...)A jak masz na imię? Bo coś głupio pisać AGP-ON. A i wymówić trudno :;230
Mam na imię Grzegorz

Widzę, że drób grzebiący nie jest nam obcy :lol:
Faktucznie może zmienię koncepcję na kurnik lub świerki
Żywopłot od łaki chcę niski, aby było ją widać z tarasu.

W narożniku w którym jest najbardziej mokro wsadzę wierzby, wyciągną wodę w opadów i oczyszczalni.
Chciałbym też klon palmowy ale to przy obudowie zbiornika gazu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuje za miłe słowa ale do fachowca mi bardzo daleko.

Grzegorz jeśli masz mokry zakątek to może zastanowisz się nad Cyprysnikiem Błotnym jest rewelacyjny faktura igieł i jej soczystość powala na kolana dodatkowo ma efektowne jesienne przebarwienia. Wymagania to jedynie takie by na wiosnę zakupić choć metrowe drzewko i w pierwszą zimę go okryć ( owinąć włókniną ) bo czasem może przemarznąć. Poza tym jednym rokiem nie wymaga okrycia. Kupisz go wysyłkowo.

jarek
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Kontakt:

Post »

z czym to sie je?
Czy cyprysik jest zimozielony? Da sie ufromowć z niego żywopłot?
Na zdjęciach widzę wileki drzewa

-- 18 lis 2010, o 14:25 --

Możesz polecic mi jakieś trawy lub cos innego do obsadzenia nasypu oczyszczalni?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”