PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Karpek, identyfikował sąsiad, ale z tego co sobie przypominam to ten ptak miał jasne, bursztynowe oczy (przez lornetkę było widać ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić) to by mogło wskazywać na krogulca ale to tylko domysły.
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Damroka pisze:Karpek, chyba znasz się na tym bardziej niż ja - czy u krogulców, poza wielkością, płci nie odróżnia też kolor upierzenia?
Dodam...Krogulec mniejszy od Jastrzębia. Spód rudawy, prążkowanie samca czerwonawo-rudawe, wierzch...niebieskoszary, ogon z czterema ciemnymi pasami.Samica dużo większa, prawie wielkości samca jastrzębia ale ogon węższy i prosto ścięty, spód ciała białawy, ciemnobrązowe pręgowanie.

Pozdrawiam ptasiarzy ;)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Powojnik to doskonale wyłuszczył/a/ za mnie.
Aniu - proponuję przejrzeć obrazki i fotki ptaków drapieżnych, na pewno rozszyfrujesz go sama - nie jest to takie trudne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Powojnik, Karpek - dziękuję za odpowiedź :wit
A ja właśnie korzystam z wolnego dnia i obserwuję mój "karmnikowy bez" :heja
W stosunku do ubiegłego roku przybyło mi sierpówek - właśnie 10 drepcze po trawniku (a w ub. roku widywałam tylko 4 jednocześnie). Srok 8, ale tych gości zawsze było tu sporo. Karmniki na lilaku okupują mazurki, wróble i bogatki - nie zliczę towarzystwa - oraz 2 modraszki. Grono mało urozmaicone, ale bardzo liczne. Oj, trzeba będzie dokupić parę karmników, bo widzę, że klientów ta stołówka już ma sporo, a sezon jeszcze się na dobre nie rozpoczął.

Olibabko, jak sprawuje się Twój karmnik? Mogłabyś pokazać, który zamówiłaś i napisać, czy jesteś z niego zadowolona? Kuszą mnie oczywiście te najtańsze, ale nie chciałabym trafić na takie, które popękają po kilku napełnieniach.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

:oops: Też kupiłam te najtańsze i trochę udziwnione :oops: - jeden dla wnuczek, do bloku, na okno, na przyssawki. Sama jestem ciekawa, czy się sprawdzi :roll: . A drugi z metalowej siatki, dość delikatny - jeszcze nie napełniony i nie wisi. Zacznę dokarmiać jak się zrobi chłodniej, bo to na słoninę i orzechy.
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p

Post »

To będzie chyba mój najbardziej odwiedzany temat. Nie ubliżając nikomu mających inne upodobania ;)

Obrazek :)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
x-d-a

Post »

W tym roku moje sowy odwiedzają mnie dosyć rzadko, ale w ostatnich dniach znowu się pojawiły, chociaż nie siedzą już na brzozie (straciła liście), tylko na sośnie czarnej. Wczoraj były cztery, w tym trzy chyba młode, bo dość małe. Zrobiłam kolka fotek, ale większość niezbyt udanych, bo siedzą wysoko i maskują się między gałązkami:
Obrazek

Drugi skrzydlaty gość w moim ogrodzie, to dzięcioł z czerwoną czapeczką (jak się fachowo nazywa?), który zawzięcie stuka i puka od paru dni, drążąc dziuple w starej jabłonce. Tak ostro pracuje, że aż wióry lecą ;:224
Obrazek
sylwekw

Post »

A mi wczoraj udało się zidentyfikować kolejnego bywalca moich karmników.

Oto sikora sosnówka.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Ależ Wam zazdroszczę tych ptaszków... Portrecik sosnówki przeuroczy. Podeszła tak blisko - czy taki duży zoom ?
Sowa uszata Dali też niczego sobie - ot taki siedzący na drzewie gnom czy troll.
Natomiast jeżeli chodzi o dzięcioła to sprawa jest odrobinkę trudniejsza. Najłatwiej określić dzięcioła patrząc na niego z boku - gdy widać zarazem i grzbiet i dół. Musiałabyś określić też jego wielkość. Czy był wielkości wróbla czy szpaka.
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to samiec bardzo pospolitego dzięcioła dużego (pstrego) - jeżeli był wielkości szpaka. Natomiast jeżeli był wielkości wróbla to byłby to dzięciołek - ten znowu najmniejszy nasz dzięcioł nie jest już taki pospolity.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
sylwekw

Post »

karpek pisze:... Portrecik sosnówki przeuroczy. Podeszła tak blisko - czy taki duży zoom ?
Zoom 300mm ale one są bardzo śmiałe, żeby nie powiedzieć zuchwałe. Zdarza się np, że ja zdejmuje karmik i kucam pod gałęzią aby uzupełnić ziarno albo orzeszki a one w tym czasie nad moją głową skupią z drugiego karmnika. Jednak gdy się ewidentnie skieruje głowę albo obiektyw w ich stronę to szybko czmychają :-)
karpek pisze: Natomiast jeżeli chodzi o dzięcioła to sprawa jest odrobinkę trudniejsza. Najłatwiej określić dzięcioła patrząc na niego z boku - gdy widać zarazem i grzbiet i dół. Musiałabyś określić też jego wielkość. Czy był wielkości wróbla czy szpaka.
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to samiec bardzo pospolitego dzięcioła dużego (pstrego) - jeżeli był wielkości szpaka. Natomiast jeżeli był wielkości wróbla to byłby to dzięciołek - ten znowu najmniejszy nasz dzięcioł nie jest już taki pospolity.
A ja jednak sądzę, że na tym zdjęciu jest dzięciołek .. nawet nie widząc kupra można rozpoznać, bo dzięcioł duży ma czerwoną plamkę zdecydowanie na tyle głowy ("potylicy") a dzięciołek właśnie tak jak widać tutaj, czyli na czubku a wręcz na czole.
x-d-a

Post »

Januszu, wracam do dzięcioła - on był malutki, zdecydowanie wielkości wróbla...Ale niezwykle pracowity ;:224
Więc chyba Sylwek ma rację, że to jednak dzięciołek...
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p

Post »

karpek pisze: Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to samiec bardzo pospolitego dzięcioła dużego (pstrego) - jeżeli był wielkości szpaka. Natomiast jeżeli był wielkości wróbla to byłby to dzięciołek - ten znowu najmniejszy nasz dzięcioł nie jest już taki pospolity.
Po konsultacji z kolegą-ornitologiem, to samiec dzięciołka.
x-d-a

Post »

A więc cieszę sie bardzo, że mam w ogrodzie samca dzięciołka :P Może i samiczka gdzieś się pokaże?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Czytam wątek i zastanawiam się dlaczego tu wcześniej nie trafiłam. Właśni przygotowuję karmnik i karmę, bo się zgapiłam :-(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Dziś na działkach ustrzeliłam :wink: aparatem:
Obrazek
Obrazek
Pierwsza fotka to chyba dzięcioł?
W całym swoim długim życiu to mój pierwszy kontakt :lol: .
Drugi ptaszek to dla mnie zagadka :oops: .
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”