Artur89 pisze:Mógłbyś podać nazwę gatunkową tego echinocereusa, którego kwiat jest na pierwszym planie? Chodzi oczywiście o tego wielkokwiatowego

Pięknie kwitnie

Niestety, nie mam go opisanego, ale na pewno jest to jakaś odmiana E. pectinatus. Wszedłem w jego posiadanie bez nazwy i zwykle nie próbuję na siłe dopasowywać do roślin nazw, chyba że jest to bardzo oczywiste. W przypadku E. pectinatus jest chyba kilkanaście odmian stanowiskowych także nawet nie próbowałem. Bez nazwy (tu pewnie narażam się mojemu koledze Henrykowi) też rośnie i ładnie kwitnie
Artur89 pisze:Tak czytam, że poczyniłeś wysiewy - czy nasiona E. ctenoides też znalazły się wśród nich? Rzadko jest spotykany w kolekcjach ten gatunek więc tym bardziej jestem ciekaw.
Tego niestety nie wysiewałem. To też odmiana E. pectinatus z żółtymi kwiatami. Ale wysiewałem E. pectinatus v. dasyacanthus i E. pectinatus v. neomexicanus, które są traktowane w niktórych źródłach jako synonimy E. ctenoides. Z żółtokwitnących wysiewałem jeszcze E. stoloniferus, który ma większe kwiaty.