Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2

Post »

Artur89 pisze:No i stało się najgorsze. Zgorzel siewek - choroba grzybowa spustoszyła mi siewki. Przepikowałem do innej kuwety te, które na oko jeszcze nie były zaatakowane i z ponad setki nasion lobiwi pozostało 30 sztuk :( Tyle samo udało uratować się siewek rebucji (R. heliosa). Pozostałe nasiona dwóch rebucji trafił szlag. Ten los podzieliły również siewki drugiej lobiwi (L. saltensis).
Jedyne pocieszenie, że siewki echinopsisa (E. subdenudata) wystrzeliły w górę. Pojawiło się również kilka siewek parodii (P. aureispina).
Przerabiałem te tematy i naprawdę szkoda czsu na wysiewy i pieniędzy na nasiona jak się nie zadba za wczasu o sterylne warunki.
Zapobieganie przede wszystkim.
Pierwsza rzecz to sterylizacja substratu - ja wkładam go na 10 min do mikrofalówki na maksymalną moc. Czysto, praktycznie i skutecznie.
Pierwsze podlanie ze środkiem grzybobójczym - ja używam Previcuru. Dodatkowo mam w pogotowiu Rovral jakby się coś działo.
Do wysiewania używam zwykle nowych doniczek, także odpada konieczność ich dezynfekcji.
Co do substratu to dodaję trochę zeolitu (można kupić w sklepie zoologicznym jako wkład do filtra w różnych granulacjach) - przez swoje właściwości ogranicza rozwój glonów i grzybów.
A i przy tych wszystkich środka zapobiegawczych nie jest to gwarancją sukcesu bo lubi się coś rzucić na roślinki bez ostrzeżenia, z tym że jest to naprawdę sporadyczne.

A swoją drogą mnożarka to wcale nie taki zły pomysł i jak dobrze pomyśleć to wcale nie taki drogi. Ja sobie skleiłem z poliwęglanu komorowego.

Wytrwałości i powodzenia życzę, bo wysiewanie to naprawdę fajna sprawa.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Systematycznie robiłem im oprysk z Topsinu ale widocznie to nie wystarczyło. Teraz tylko chucham i dmucham, żeby przynajmniej tak 30stka dotrwała do wiosny.
Bożeno, nie mam środków by zbudować mnożarkę. Tzn. może i mam ale szkoda mi wydać stówy na ten interes. Nasiona, które niedawno zamawiałem będe wysiewać dopiero wczesną wiosną bo szkoda bym je również stracił.

Co do choroby grzybowej - to moje przypuszczenia. Siewki zaczęły robić się szkliste a na drugi dzień zostawała tylko skórka.

Henryku, przyglądałem się wysiewom niektórych ludzi i sporo z nich przed wysiewem obtacza nasiona w takiej różowawej substancji w formie proszku. To jakiś środek przeciwgrzybowy?
A tak zapytam. Jak zaprawiałeś swoje nasiona przed wysiewami?

Marek, co jak co ale:
- żwir został wyprażony przez 30min
- po wysianiu nasiona zostały spryskane Topsinem
- kuweta jest nowa

nie dodawałem tylko tego zeolitu.
Co do mnożarki to może i nie jest zły pomysł, ale jak pomyślę o kupnie wszelkich potrzebnych elementów (pomijam już świetlówki bo to niewielki wydatek) to tracę 'chęć'.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
julita20
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lip 2010, o 16:42

Post »

U Ciebie zawsze ruch.
No u nas taką różową zaprawą, zaprawia się zboże do siewu albo ziemnaki. :D
Nie tylko przed grzybem ale i przed szkodnikami.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Artur jak na mój gust to miałeś za mało oświetlenia
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:Artur jak na mój gust to miałeś za mało oświetlenia
Możliwe. Muszę jeszcze raz przemyśleć sprawę z tą mnożarką :? . Może akurat znajdę niedrogie elementy...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja będę u siebie na powierzchnie 100x70 cm na której będą mogły stać siewki daję świetlówki 6 x 30W
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Artur89 pisze: Marek, co jak co ale:
- żwir został wyprażony przez 30min
- po wysianiu nasiona zostały spryskane Topsinem
- kuweta jest nowa

nie dodawałem tylko tego zeolitu.
Co do mnożarki to może i nie jest zły pomysł, ale jak pomyślę o kupnie wszelkich potrzebnych elementów (pomijam już świetlówki bo to niewielki wydatek) to tracę 'chęć'.
Nie wątpię że zrobiłeś wszystko zgodnie z kanonami wysiewania, ale tak jak napisałem - nie zawsze te wszystkie środki zapewniają sukces.
Nie jestem też przekonany do tego twojego czystego żwirku. Też kiedyś próbowałem w takim podłożu wysiewać z marnym skutkiem i to w mnożarce.
Zrobiło mi się to samo co u ciebie i straciłem kilkadziesiąt porcji gymnokalicjów. Ale wiem że niektórym wychodzi sianie do czystego piachu (przynajmniej tak mówią).
Ogólnie można powiedzieć że to "zimne" podłoże poza tym ciężko je utrzymać w optymalnej wilgotności. Ja osobiście używam mieszanki perlitu i przesianego włókna kokosowego z niewielkim dodatkiem grubego piachu i tego zeolitu - "ciepłe" podłoże z dużą pojemnością wodną i jednocześnie bardzo przepuszczalne.
U mnie zdaje to egzamin.
A jak już jesteśmy przy podłożach to ostatnio kupiłem sobie bardzo fajną książkę: "Podłoża ogrodnicze" - polecam lekturę.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:
Możliwe. Muszę jeszcze raz przemyśleć sprawę z tą mnożarką :? . Może akurat znajdę niedrogie elementy...
Artur, wszystko jeszcze raz przeliczyłem, i można znaczniej taniej to zrobić, można użyć statecznika elektromagnetycznego (znacznie tańszy) widziałem na alegroooo statecznik za 11 zł który obsługuje 2x18W, a oprawki używki się jakieś znajdzie

A co do zaprawy nasion to ja używam zawsze środka o nazwie "zaprawa nasienna T". Wysiewam do czystego żwirku z zeoologika, płukam go zimną wodą i podlewam previcurem i sypie zaprawione nasiona, siewki które właśnie tak wysiewałam żyły tylko kilka miesięcy bo w wakacje zginęły z rąk mojej matki :roll: :roll: i odzyskałem tylko jedna siewkę, bo reszta po wywróceniu zgniła pod kamieniami (bo byłem u babci i nawet nie wiedziałem ze mama wszystko wywróciła), ale przez te kilka miesięcy ani razu nie widziałem żadnego glona ani siewki nie padały, więc solidne podlanie previcurem i zaprawa wystarczyła
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur89 pisze:
Jest jeszcze inna opcja bardzo tania i wygodna. :heja :heja :heja
Może się domyślacie
:wink:

Wysiew nasionek
NA WIOSNĘ, NA WIOSNĘ, NA WIOSNĘ ( opcja dla cierpliwych) :wit
BOŻENA
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo-enka pisze:
Artur89 pisze:
Jest jeszcze inna opcja bardzo tania i wygodna. :heja :heja :heja
Może się domyślacie
:wink:

Wysiew nasionek
NA WIOSNĘ, NA WIOSNĘ, NA WIOSNĘ ( opcja dla cierpliwych) :wit
To jest bardzo dobra opcja, może nawet i najlepsza
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bartii9512 pisze: Artur, wszystko jeszcze raz przeliczyłem, i można znaczniej taniej to zrobić, można użyć statecznika elektromagnetycznego (znacznie tańszy) widziałem na alegroooo statecznik za 11 zł który obsługuje 2x18W, a oprawki używki się jakieś znajdzie
O to już brzmi lepiej :lol: Może we Wrocku znajdę jakiś sklep żeby zaoszczędzić na przesyłce, a za te 11zł przeznaczyć na inne elementy...
Dzisiaj się wybieram na Wieczystą to może znajdę 'zaprawę nasienną T'. Tak poza tym to dzięki za info.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, kupiłem dzisiaj Actellic 500 EC oraz Zaprawę nasienną T 75DS/WS.
Zaprawa zapobiega zgorzeli siewek - szkoda, że nie miałem tego środka przed wysiewami. Ciekawe czy można potraktować siewki mieszaniną wody i zaprawy? Musze poczytać bo nie chciałbym stracić tej resztki, która ocalała :|
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
julita20
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lip 2010, o 16:42

Post »

Zależy jaką masz zaprawe bo niektóre miesza się z wodą a niektórą wystarczy wymieszać razem z nasionami.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaprawiam najpierw nasiona (oprócz tych maleńkich np. parodii grupy microsperma - tam posypuję substrat) zaprawą RÓŻOWĄ :P FUNABEN.
Mój substrat do wysiewu to:
- 4/6 piasku grubego, rzecznego;
- 1/6 zeolitu;
- 1/6 kokosa włókna drobno zmielonego.

Naprawdę się udaje :!: ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znalazłem informacji co do traktowania siewek tą zaprawą, ale skoro jest przeciw zgorzeli siewek to nic się nie stanie jeśli podleję siewki roztworem prawda :P ?

Mam obawy co do kokosu ale z zeolitu skorzystam. Poza tym miałem jeszcze podac info, że można zaprawiać zarówno na mokro jak i na suche wg. etykiety dołączonej do opakowania :lol:
banditoo pisze:ja będę u siebie na powierzchnie 100x70 cm na której będą mogły stać siewki daję świetlówki 6 x 30W
Wnioskuję, że również zamierzasz skonstruować mnożarkę.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”