Moje kochane storczyki :))
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kochane storczyki :))
Asiu co z obiecanymi fotkami 6 nowości czekami z niecierpliwością
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martuś Gosiu i Wszystkie moje Forumowe Koleżanki
Wybaczcie, że tak długo ale przysnęłam przy Oskarku
Na szczęście M. mnie zbudził i przypomniał, "Przecież miałaś Dziewczynom fotki pokazać, wstawaj!"
Normalnie mnie zadziwił pozytywnie
Kasiu, właśnie daję foteczki.
Koniec gadania, wklejam fotki nowości .
Pierwsze moje chciejstwo, podejrzane, podczas przeglądania w ostatnim tygodniu wątku Asi-Art.
To nic, że hybryda, ale kolor i zapach, zresztą sam wygląd tego delikatnego jakże storczyka powalił mnie na kolana.
Przeraziłam się troszkę, ze go nie dostanę ale był i czekał tam na mnie .
Strasznie żałuję, ze nie wzięłam też wersji w kolorze czerwonym, bo była równie piękna, ale to następnym razem.
Oncidium 'Twinkle CT-Romantic Fantasy'

Moje drugie chciejstwo, już od jakiegoś czasu podglądane na OG, niestety nie zawsze dostępne a gdy dostępne, to zdolne do kwitnienia w przyszłym sezonie
Na wystawie udało mi się je kupić z trzema pąkami, które dzisiaj już zaczynają rozchylać powoli płatki.
Myślę, ze jutro mogę oczekiwać na pełen rozkwit kwiatu .
Odontoglossum/Rossioglossum grande

Trzecie moje chciejstwo, może nie tyle ze względu na kolor ale bardziej chyba na łatwość w uprawie i wielkość, zawitała w moim domku ;)
Poza tym potrafi wytworzyć na pędzie więcej niż jeden, czy dwa kwiaty
Cattleya forbessi
Nie zabrakło również popularnej hybrydy, moja niestety mimo iż posiada malutki pędzik i bardzo dobry system korzeniowy, wygląda nieciekawie.
Ja natomiast chcę w końcu zobaczyć jej cudne kwiatuszki a tamta mam nadzieję, ze odżyje w akwarium.
3-pędowy Phal. 'Mini Mark'

Kolejny, ze względu na wspaniałe ubarwienie liści i piękne kropeczki na swoich białych kwiatach...
Kropeczek na razie tak nie widać na świeżych liściach, może ze względu na zbyt małą ilość światła ? ale naprawimy to, równiez ma pędzik, więc jest mi dane niedługo zobaczyć jego wspaniałe kwiaty.
Phal. stuartiana

I na koniec jedna z listy, którą podała Joasia(Joane), a okazuje się teraz, że było ich więcej i jestem wściekła, bo wzięłabym więcej
Dojrzałam nawet malutkie jeszcze pędziki, więc wkrótce liczę na kwiaty ;)
Proszę tylko o radę co zrobić aby jej liście tak nie rozkładały się na boki, bo z tego, co u Joasi widziałam, to raczej listki idą do góry a nie tak mocno na boki
Masdevallia floribunda

I to niestety Moi Kochani koniec moich zakupów
Powiem tak, wszystkim, którzy jeszcze nie mieli okazji być, koniecznie jeźdźcie na wystawę !!!
To są na prawdę niezapomniane i nie do opisania wrażenia, zdjęcia nie oddają tego nawet w połowie ale mimo wszystko zostaje pamiątka.
No i możemy podzielić się z Wami tymi jakże cudnymi widokami
Kasieńko Kochana, dziękuje Ci bardzo, że mogłam jechać na tą wspaniałą eskapadę i zobaczyć Was jak i storczyki osobiście
Te kilkanaście godzin, było dla mnie jak nie z tego świata, w doborowym towarzystwie, no i wśród naszych ukochanych storczyków.

Wybaczcie, że tak długo ale przysnęłam przy Oskarku

Na szczęście M. mnie zbudził i przypomniał, "Przecież miałaś Dziewczynom fotki pokazać, wstawaj!"

Kasiu, właśnie daję foteczki.
Koniec gadania, wklejam fotki nowości .
Pierwsze moje chciejstwo, podejrzane, podczas przeglądania w ostatnim tygodniu wątku Asi-Art.
To nic, że hybryda, ale kolor i zapach, zresztą sam wygląd tego delikatnego jakże storczyka powalił mnie na kolana.
Przeraziłam się troszkę, ze go nie dostanę ale był i czekał tam na mnie .
Strasznie żałuję, ze nie wzięłam też wersji w kolorze czerwonym, bo była równie piękna, ale to następnym razem.
Oncidium 'Twinkle CT-Romantic Fantasy'

Moje drugie chciejstwo, już od jakiegoś czasu podglądane na OG, niestety nie zawsze dostępne a gdy dostępne, to zdolne do kwitnienia w przyszłym sezonie

Na wystawie udało mi się je kupić z trzema pąkami, które dzisiaj już zaczynają rozchylać powoli płatki.
Myślę, ze jutro mogę oczekiwać na pełen rozkwit kwiatu .
Odontoglossum/Rossioglossum grande

Trzecie moje chciejstwo, może nie tyle ze względu na kolor ale bardziej chyba na łatwość w uprawie i wielkość, zawitała w moim domku ;)
Poza tym potrafi wytworzyć na pędzie więcej niż jeden, czy dwa kwiaty

Cattleya forbessi

Nie zabrakło również popularnej hybrydy, moja niestety mimo iż posiada malutki pędzik i bardzo dobry system korzeniowy, wygląda nieciekawie.
Ja natomiast chcę w końcu zobaczyć jej cudne kwiatuszki a tamta mam nadzieję, ze odżyje w akwarium.
3-pędowy Phal. 'Mini Mark'

Kolejny, ze względu na wspaniałe ubarwienie liści i piękne kropeczki na swoich białych kwiatach...
Kropeczek na razie tak nie widać na świeżych liściach, może ze względu na zbyt małą ilość światła ? ale naprawimy to, równiez ma pędzik, więc jest mi dane niedługo zobaczyć jego wspaniałe kwiaty.
Phal. stuartiana

I na koniec jedna z listy, którą podała Joasia(Joane), a okazuje się teraz, że było ich więcej i jestem wściekła, bo wzięłabym więcej

Dojrzałam nawet malutkie jeszcze pędziki, więc wkrótce liczę na kwiaty ;)
Proszę tylko o radę co zrobić aby jej liście tak nie rozkładały się na boki, bo z tego, co u Joasi widziałam, to raczej listki idą do góry a nie tak mocno na boki

Masdevallia floribunda

I to niestety Moi Kochani koniec moich zakupów

Powiem tak, wszystkim, którzy jeszcze nie mieli okazji być, koniecznie jeźdźcie na wystawę !!!
To są na prawdę niezapomniane i nie do opisania wrażenia, zdjęcia nie oddają tego nawet w połowie ale mimo wszystko zostaje pamiątka.
No i możemy podzielić się z Wami tymi jakże cudnymi widokami

Kasieńko Kochana, dziękuje Ci bardzo, że mogłam jechać na tą wspaniałą eskapadę i zobaczyć Was jak i storczyki osobiście

Te kilkanaście godzin, było dla mnie jak nie z tego świata, w doborowym towarzystwie, no i wśród naszych ukochanych storczyków.
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Witam Asiu
Nareszcie pokazałaś swoje nowości, najbardziej podoba ni się oncidium, choć i pozostałe super,Wyglądają na bardzo zdrowe, oby szybko pokazały swoje kwiatki a Ty je nam
pozdrawiam
Nareszcie pokazałaś swoje nowości, najbardziej podoba ni się oncidium, choć i pozostałe super,Wyglądają na bardzo zdrowe, oby szybko pokazały swoje kwiatki a Ty je nam

pozdrawiam
- Haim
Dziękuję Kasiu
Mam nadzieję, ze Rossioglossum będę mogła pokazać Wam już jutro, bo wszystko na to wskazuje.
W końcu czuję, że dojrzałam do uprawy innych storczyków niż Phal. hybrydy.
Przede wszystkim czuję wręcz potrzebę zająć się uprawą trudniejszych storczyków i przede wszystkim innych.
Oczywiście będę prowadzić też selekcję, gdyż wiem, że chłodoluby i storczyki wielbiące wysoka wilgotność nie będą miały u mnie racji bytu, ale jest tak wiele ich do wyboru i lista chciejstw ciągle długa a raczej ciągle się wydłuża

Mam nadzieję, ze Rossioglossum będę mogła pokazać Wam już jutro, bo wszystko na to wskazuje.
Przede wszystkim czuję wręcz potrzebę zająć się uprawą trudniejszych storczyków i przede wszystkim innych.
Oczywiście będę prowadzić też selekcję, gdyż wiem, że chłodoluby i storczyki wielbiące wysoka wilgotność nie będą miały u mnie racji bytu, ale jest tak wiele ich do wyboru i lista chciejstw ciągle długa a raczej ciągle się wydłuża

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asieńko nowości przecudne
a wrażenia z wystawy zapewne bezcenne
Mam nadzieję, że za rok zbierzemy się też z dziewczynami z południa i spotkamy się wszystkie razem Wy z północy, my z południa no i jeszcze jakieś z Polski środkowej

Mam nadzieję, że za rok zbierzemy się też z dziewczynami z południa i spotkamy się wszystkie razem Wy z północy, my z południa no i jeszcze jakieś z Polski środkowej

- Haim
Arletko, byłabym bardzo zadowolona, gdyby takie spotkanie miało miejsce
Moje nowości i ja, dumna jak paw, dziękujemy za pochwały
Jak zdążę to wstawię fotki z wystawy, ale sądzę, że to raczej jutro nastąpi, bo muszę najpierw storczyki poopisywać ;)

Moje nowości i ja, dumna jak paw, dziękujemy za pochwały

Jak zdążę to wstawię fotki z wystawy, ale sądzę, że to raczej jutro nastąpi, bo muszę najpierw storczyki poopisywać ;)
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asiu- cudne te Twoje nowości 
Każda inna, awet oncidium Kupiłaś...hoho... a ja jakoś nigdy nie patrzyłam na oncidia "oznaczone" i botaniczne; ) Towje, śliczne...Delikatne...ciekawe, jak pachnie
MiniMark pieknie rozrośnięty, widac zdrowe korzonki i aż trzy pędziki. Oby zakwitły...będą kwiaty długo cieszyć nasze oczy.
Katlejka forbesii jest wdziecznym storczykiem. Mam nadzieję, że się u Ciebie zaaklimatyzuje i pokaże swoje piękno
Ale...najbardziej zazdroszczę Masdevalli. śliczna roslinka Ci się trafiła. Dbaj o nią, bo marzę zobaczyć jej kwiatuszki u Ciebie

Każda inna, awet oncidium Kupiłaś...hoho... a ja jakoś nigdy nie patrzyłam na oncidia "oznaczone" i botaniczne; ) Towje, śliczne...Delikatne...ciekawe, jak pachnie

MiniMark pieknie rozrośnięty, widac zdrowe korzonki i aż trzy pędziki. Oby zakwitły...będą kwiaty długo cieszyć nasze oczy.
Katlejka forbesii jest wdziecznym storczykiem. Mam nadzieję, że się u Ciebie zaaklimatyzuje i pokaże swoje piękno

Ale...najbardziej zazdroszczę Masdevalli. śliczna roslinka Ci się trafiła. Dbaj o nią, bo marzę zobaczyć jej kwiatuszki u Ciebie

- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Asiu jak czytam te wszystkie Wasze wypowiedzi i oglądam zakupy to muszę się przyznać, że wam zazdroszczę tego wyjazdu, ja już czekam na wystawę w Sosnowcu. Zakupy zrobiłaś rewelacyjne, Rossioglossum podoba mi się od dawna i tak jak Ty piszesz ja też zwlekam z jego zakupem, ale okazuje się ze czasami warto, bo osobiście można kupić piękny okaz.
Asiu niech teraz wszystkie pięknie Ci rosną i kwitną.
Pozdrawiam :P
Asiu niech teraz wszystkie pięknie Ci rosną i kwitną.

Pozdrawiam :P
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Ależ się się Asiu obłowiłaś
Same cudeńka :P
Cattley'ę forbesii też mam- niedawno kupiłam na OG. Mam nadzieję, że nie będzie mi sprawiała kłopotów, bo u mnie doświadczenia z cattleyami zero
Zazdroszczę Ci MM- mój też taki uparciuch i nie chce rosnąć
jeśli się nie poprawi, to przy następnych zakupach u OG kupię mu rywala 

Same cudeńka :P
Cattley'ę forbesii też mam- niedawno kupiłam na OG. Mam nadzieję, że nie będzie mi sprawiała kłopotów, bo u mnie doświadczenia z cattleyami zero

Zazdroszczę Ci MM- mój też taki uparciuch i nie chce rosnąć

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Asiu ,twoje piękności też mogę dopiero teraz podziwiać ,wszystkie Wasze zakupy widziałam w torbach.Oncidium cudne, gdzie Ty je wypatrzyłaś, no tak już pisałam u Kasie te najładniejsze wykupiłyście zanim dotarłam do Was
Nich pięknie Ci rosną i cieszą nasze oczy

- EWA K
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zakupy ciekawe, będę śledzić ich losy.
Cieszę się, że masz to malutkie oncidium - super pachnie.
Interesują mnie realia uprawy w domu.
Ponieważ na wystawie było co najmniej 7 odmian tych ślicznych maleństw i widzę ostatnio spore zainteresowanie oncidium w odmianie ,,Tiny Twinkle", czy"Twinkle", więc liczę na wymianę informacji
Kwiat Phal. stuartiana będzie niespodzinką, bo one bywają niepowtarzalne.
Cieszę się, że masz to malutkie oncidium - super pachnie.
Interesują mnie realia uprawy w domu.
Ponieważ na wystawie było co najmniej 7 odmian tych ślicznych maleństw i widzę ostatnio spore zainteresowanie oncidium w odmianie ,,Tiny Twinkle", czy"Twinkle", więc liczę na wymianę informacji
Kwiat Phal. stuartiana będzie niespodzinką, bo one bywają niepowtarzalne.
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Warto było czekać same cudeńka
Z przyjemnością będę sledzić ich losy.
Przyjemnej i owocnej uprawy

Przyjemnej i owocnej uprawy

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Asiu,pooglądałem sobie te Twoje nowości w necie,piękne są.
I znowu wraca dylemat
co od wiosny:Masdevallie...a może Catleye?
I znowu wraca dylemat

Asieńko same cuda sobie sprawiłaś, gratuluje bardzo. Trzymam kciuki za nie i czekam z niecierpliwością na relację z kwitnień tychże nabytków.
Odontoglossum nawet w pakach wygląda ciekawie, Oncidium przesłodkie z tą masa malutkich kwiatków...
Męża Twojego podziwiam
Myślę, że taka wyprawa, po Twoich przejściach z choróbskami, rozwianymi nadziejami i ogólna jesienną chandrą bardzo dobrze Ci zrobiła. Raz na jakiś czas człowiek musi się "odchamić'
Odontoglossum nawet w pakach wygląda ciekawie, Oncidium przesłodkie z tą masa malutkich kwiatków...
Męża Twojego podziwiam

Myślę, że taka wyprawa, po Twoich przejściach z choróbskami, rozwianymi nadziejami i ogólna jesienną chandrą bardzo dobrze Ci zrobiła. Raz na jakiś czas człowiek musi się "odchamić'

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu śliczne są Twoje nowości i tak fajnie jest zobaczyć teraz na zdjęciach - z innej perspektywy.Haim pisze:
Gratuluję Ci bardzo postawy, którą wyraziłaś w zacytowanych słowach

Życzę Ci oczywiście samych sukcesów, ale także dużo wytrwałości i optymizmu w razie tfu tfu tfu ewentualnych niepowodzeń.
Zobaczysz jakie to cudowne uczucie patrzeć jak rosną i rozwijają się u Ciebie kwiaty tak egzotyczne i inne od tych najbardziej popularnych.
Brawo