Moje kochane storczyki :))

ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kochane storczyki :))

Post »

Asiu co z obiecanymi fotkami 6 nowości czekami z niecierpliwością
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś Gosiu i Wszystkie moje Forumowe Koleżanki ;:4

Wybaczcie, że tak długo ale przysnęłam przy Oskarku :oops:
Na szczęście M. mnie zbudził i przypomniał, "Przecież miałaś Dziewczynom fotki pokazać, wstawaj!"
:shock: Normalnie mnie zadziwił pozytywnie ;:108

Kasiu
, właśnie daję foteczki.

Koniec gadania, wklejam fotki nowości .

Pierwsze moje chciejstwo, podejrzane, podczas przeglądania w ostatnim tygodniu wątku Asi-Art.
To nic, że hybryda, ale kolor i zapach, zresztą sam wygląd tego delikatnego jakże storczyka powalił mnie na kolana.
Przeraziłam się troszkę, ze go nie dostanę ale był i czekał tam na mnie .
Strasznie żałuję, ze nie wzięłam też wersji w kolorze czerwonym, bo była równie piękna, ale to następnym razem.

Oncidium 'Twinkle CT-Romantic Fantasy' ;:167
Obrazek

Obrazek

Moje drugie chciejstwo, już od jakiegoś czasu podglądane na OG, niestety nie zawsze dostępne a gdy dostępne, to zdolne do kwitnienia w przyszłym sezonie :evil:
Na wystawie udało mi się je kupić z trzema pąkami, które dzisiaj już zaczynają rozchylać powoli płatki.
Myślę, ze jutro mogę oczekiwać na pełen rozkwit kwiatu .

Odontoglossum/Rossioglossum grande

Obrazek

Trzecie moje chciejstwo, może nie tyle ze względu na kolor ale bardziej chyba na łatwość w uprawie i wielkość, zawitała w moim domku ;)
Poza tym potrafi wytworzyć na pędzie więcej niż jeden, czy dwa kwiaty :)

Cattleya forbessi
Obrazek

Nie zabrakło również popularnej hybrydy, moja niestety mimo iż posiada malutki pędzik i bardzo dobry system korzeniowy, wygląda nieciekawie.
Ja natomiast chcę w końcu zobaczyć jej cudne kwiatuszki a tamta mam nadzieję, ze odżyje w akwarium.

3-pędowy Phal. 'Mini Mark'
Obrazek

Obrazek

Kolejny, ze względu na wspaniałe ubarwienie liści i piękne kropeczki na swoich białych kwiatach...
Kropeczek na razie tak nie widać na świeżych liściach, może ze względu na zbyt małą ilość światła ? ale naprawimy to, równiez ma pędzik, więc jest mi dane niedługo zobaczyć jego wspaniałe kwiaty.

Phal. stuartiana
Obrazek

I na koniec jedna z listy, którą podała Joasia(Joane), a okazuje się teraz, że było ich więcej i jestem wściekła, bo wzięłabym więcej ;:224 :;230
Dojrzałam nawet malutkie jeszcze pędziki, więc wkrótce liczę na kwiaty ;)
Proszę tylko o radę co zrobić aby jej liście tak nie rozkładały się na boki, bo z tego, co u Joasi widziałam, to raczej listki idą do góry a nie tak mocno na boki :roll:

Masdevallia floribunda
:heja
Obrazek

I to niestety Moi Kochani koniec moich zakupów :(

Powiem tak, wszystkim, którzy jeszcze nie mieli okazji być, koniecznie jeźdźcie na wystawę !!!
To są na prawdę niezapomniane i nie do opisania wrażenia, zdjęcia nie oddają tego nawet w połowie ale mimo wszystko zostaje pamiątka.
No i możemy podzielić się z Wami tymi jakże cudnymi widokami :)

Kasieńko Kochana, dziękuje Ci bardzo, że mogłam jechać na tą wspaniałą eskapadę i zobaczyć Was jak i storczyki osobiście ;:196
Te kilkanaście godzin, było dla mnie jak nie z tego świata, w doborowym towarzystwie, no i wśród naszych ukochanych storczyków.
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witam Asiu
Nareszcie pokazałaś swoje nowości, najbardziej podoba ni się oncidium, choć i pozostałe super,Wyglądają na bardzo zdrowe, oby szybko pokazały swoje kwiatki a Ty je nam :heja
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kasiu ;:180

Mam nadzieję, ze Rossioglossum będę mogła pokazać Wam już jutro, bo wszystko na to wskazuje.

W końcu czuję, że dojrzałam do uprawy innych storczyków niż Phal. hybrydy.
Przede wszystkim czuję wręcz potrzebę zająć się uprawą trudniejszych storczyków i przede wszystkim innych.
Oczywiście będę prowadzić też selekcję, gdyż wiem, że chłodoluby i storczyki wielbiące wysoka wilgotność nie będą miały u mnie racji bytu, ale jest tak wiele ich do wyboru i lista chciejstw ciągle długa a raczej ciągle się wydłuża ;:224

Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asieńko nowości przecudne ;:138 ;:138 a wrażenia z wystawy zapewne bezcenne ;:224
Mam nadzieję, że za rok zbierzemy się też z dziewczynami z południa i spotkamy się wszystkie razem Wy z północy, my z południa no i jeszcze jakieś z Polski środkowej :D
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko, byłabym bardzo zadowolona, gdyby takie spotkanie miało miejsce ;:138

Moje nowości i ja, dumna jak paw, dziękujemy za pochwały ;:180

Jak zdążę to wstawię fotki z wystawy, ale sądzę, że to raczej jutro nastąpi, bo muszę najpierw storczyki poopisywać ;)

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu- cudne te Twoje nowości :D

Każda inna, awet oncidium Kupiłaś...hoho... a ja jakoś nigdy nie patrzyłam na oncidia "oznaczone" i botaniczne; ) Towje, śliczne...Delikatne...ciekawe, jak pachnie ;:224

MiniMark pieknie rozrośnięty, widac zdrowe korzonki i aż trzy pędziki. Oby zakwitły...będą kwiaty długo cieszyć nasze oczy.

Katlejka forbesii jest wdziecznym storczykiem. Mam nadzieję, że się u Ciebie zaaklimatyzuje i pokaże swoje piękno ;:108

Ale...najbardziej zazdroszczę Masdevalli. śliczna roslinka Ci się trafiła. Dbaj o nią, bo marzę zobaczyć jej kwiatuszki u Ciebie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu jak czytam te wszystkie Wasze wypowiedzi i oglądam zakupy to muszę się przyznać, że wam zazdroszczę tego wyjazdu, ja już czekam na wystawę w Sosnowcu. Zakupy zrobiłaś rewelacyjne, Rossioglossum podoba mi się od dawna i tak jak Ty piszesz ja też zwlekam z jego zakupem, ale okazuje się ze czasami warto, bo osobiście można kupić piękny okaz.
Asiu niech teraz wszystkie pięknie Ci rosną i kwitną. ;:196

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Ależ się się Asiu obłowiłaś ;:138
Same cudeńka :P
Cattley'ę forbesii też mam- niedawno kupiłam na OG. Mam nadzieję, że nie będzie mi sprawiała kłopotów, bo u mnie doświadczenia z cattleyami zero :roll:
Zazdroszczę Ci MM- mój też taki uparciuch i nie chce rosnąć :evil: jeśli się nie poprawi, to przy następnych zakupach u OG kupię mu rywala :wink:
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Asiu ,twoje piękności też mogę dopiero teraz podziwiać ,wszystkie Wasze zakupy widziałam w torbach.Oncidium cudne, gdzie Ty je wypatrzyłaś, no tak już pisałam u Kasie te najładniejsze wykupiłyście zanim dotarłam do Was :;230 Nich pięknie Ci rosną i cieszą nasze oczy
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zakupy ciekawe, będę śledzić ich losy.
Cieszę się, że masz to malutkie oncidium - super pachnie.
Interesują mnie realia uprawy w domu.
Ponieważ na wystawie było co najmniej 7 odmian tych ślicznych maleństw i widzę ostatnio spore zainteresowanie oncidium w odmianie ,,Tiny Twinkle", czy"Twinkle", więc liczę na wymianę informacji
Kwiat Phal. stuartiana będzie niespodzinką, bo one bywają niepowtarzalne.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Warto było czekać same cudeńka ;:138 ;:138 ;:138 Z przyjemnością będę sledzić ich losy.
Przyjemnej i owocnej uprawy :wit :wit :wit :wit
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,pooglądałem sobie te Twoje nowości w necie,piękne są.
I znowu wraca dylemat ;:24 co od wiosny:Masdevallie...a może Catleye?
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Asieńko same cuda sobie sprawiłaś, gratuluje bardzo. Trzymam kciuki za nie i czekam z niecierpliwością na relację z kwitnień tychże nabytków.
Odontoglossum nawet w pakach wygląda ciekawie, Oncidium przesłodkie z tą masa malutkich kwiatków...
Męża Twojego podziwiam ;:154 ;:138
Myślę, że taka wyprawa, po Twoich przejściach z choróbskami, rozwianymi nadziejami i ogólna jesienną chandrą bardzo dobrze Ci zrobiła. Raz na jakiś czas człowiek musi się "odchamić' :wink:
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Haim pisze:
W końcu czuję, że dojrzałam do uprawy innych storczyków niż Phal. hybrydy.
Przede wszystkim czuję wręcz potrzebę zająć się uprawą trudniejszych storczyków i przede wszystkim innych.
Oczywiście będę prowadzić też selekcję, gdyż wiem, że chłodoluby i storczyki wielbiące wysoka wilgotność nie będą miały u mnie racji bytu, ale jest tak wiele ich do wyboru i lista chciejstw ciągle długa a raczej ciągle się wydłuża ;:224
Asiu śliczne są Twoje nowości i tak fajnie jest zobaczyć teraz na zdjęciach - z innej perspektywy.
Gratuluję Ci bardzo postawy, którą wyraziłaś w zacytowanych słowach ;:63
Życzę Ci oczywiście samych sukcesów, ale także dużo wytrwałości i optymizmu w razie tfu tfu tfu ewentualnych niepowodzeń.
Zobaczysz jakie to cudowne uczucie patrzeć jak rosną i rozwijają się u Ciebie kwiaty tak egzotyczne i inne od tych najbardziej popularnych.
Brawo ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”