Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Marta, ja myslę, że Iza za jakiś czas będzie korygować swój plan. Może nie gruntownie, ale co i rusz wtrąci jakąs zmianę.
To chyba taki przymus wewnetrzny. nie można usiąść i podziwiać swojego dzieła. Coś każe nam zmieniać i zmieniać. To dotyczy chyba tylko naszych ogrodów. Bo jeżeli robimy czyjś ogród podchodzimy do niego mniej emocjonalnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tamaryszku Rozsądny - o matko, wprawiłaś mnie w osłupienie tą deklaracją, że nie kupisz niczego, póki nie skończysz rozpoczętych rabatek! Ha, do tego zawstydziłam się okropnie, że brak mi nawet odrobiny takiego rozsądku!
Znów niespodziewanie weszłam w posiadanie około dwóch setek cebul tulipanowych ;:224 Ni z gruszki, ni z pietruszki... Aż mi się gębusia uśmiechneła na ich widok! I teraz nie mam pojęcia gdzie je posadzę... Nie muszę mówić, że kolory zupełnie nie w temacie...

Tamaryszku, Twój ogród jest cudownie, fantastycznie naturalny i dopiero, kiedy Cię słucham, widzę, ile za tym przemyśleń i żelaznej konsekwencji...
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Bardzo, bardzo podoba mi się twój jesienny ogród. A z tym planem to bardzo sprytnie wymyśliłaś, zrobię podobną próbę rozrysowania na planie geodezyjnym :heja
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, Dąb z brzózką w objęciach, jaka piękna para :shock: szczególnie jesienią. Podziwiam konsekwencję w zakupach i tworzeniu rabat.
Ja też tak jak inni nie potrafię się powstrzymać chociaz kilka razy mi się udało ;:196 nie powiem że potem nie żałuję, ale to już inna
para kaloszy :;230 ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Nie włączam się teraz w dyskusje, bo tegoroczną jesień mam bardzo pracowitą.
Piszę, bo czasu już mało. Zamówiłam kalendarz, a byłoby miło oglądać w nim widoczki z Twojego ogrodu.
Może to być wiosna nad strumieniem albo lato w Białym Ogrodzie, jesienne widoki też masz piękne.
Poczytaj tutaj i wybierz dwa zdjęcia :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

IZO
Właśnie dlatego kupiłam sobie pod koniec lata, kilka odmian hortensji bukietowej.
A dęby wyjątkowej urody.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Izuniu
w wątku Dali, Fela wstawiła link z ogrodami. Może niektóre fragmenty Ciebie zainspirują
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 jesienne widoczki z Twojego ogrodu - cudne !!!

A, tą cześć Twojego ogrodu uwielbiam najbardziej

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Izo ja też mam problem z niedokończonymi rabatami. W tym roku wymyśliłam kilka a tylko jedną zakończyłam. Obiecuję sobie, że w następnym roku wszystkie dopracuję ale jakoś trudno mi w to uwierzyć. Raczej przeciągnie mi się to na kilka sezonów. Ale przecież o to chodzi bo gdybyśmy wszystko od razu zrobiły to później byłoby nudno.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Izuniu witaj. :wit
Niedawno pamiętam cudowne kolory winobluszczu, wydawało się, że jak opadną liście, to zrobi się smutno, ale dęby pokazały swoje cudowne oblicze i jak w kalejdoskopie, ciągle coś się zmienia, a dlatego, że Ty potrafisz tak zaplanować nasadzenia w swoim ogrodzie, żeby był taki efekt.
Dla mnie Twój ogród jest zawsze piękny.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam serdecznie jeszcze gorącymi barwami jesieni !

To niesamowity zupełnie spektakl berberysów w towarzystwie wilczomlecza.
Nie miałam pojęcia, że się tak ładnie przebarwia ( przyjechał od Ursulki !), zrobił się kompletnie żółciutki.

Obrazek

Dziś już to miejsce wyglada trochę smutniej...nie jest tak zielono...

Obrazek

ARTAM ? cały październik jest piękny w ogrodzie, Marto! Ale nawet teraz, póki trawa zielona i porządek zrobiony, wygląda to nie najgorzej.
Właśnie skończyłam grabienie liści, jestem cała obolała... . Znaczna część została na rabatach, nawet trochę na nie nagrabiłam. Zrobiłam z kawałka metalowej siatki (resztka starego ogrodzenia) pojemnik na kompost liściowy. Prawie wszystko się zmieściło, także liście , które dostałam od sąsiadów. Będzie jedzonko dla moich roślinek !
W ostatnim programie ?Maja w ogrodzie? usłyszałam informacje, że także liście dębu ( których mam bardzo dużo ) nadają się na kompost. Tylko rozkładają się bardzo długo, nawet kilka lat. Ale dają kwaśny kompost, dobry dla różaneczników.
Na razie zebrałam te dębowe liście w worki i kombinuję , gdzie by tu je składować...
Co o tym myślicie ?
Co do planu ogrodu, to myślę ,że taki zostanie... Oczywiście, drobne poprawki mogą być. W tej chwili uważam, że to optymalny układ przestrzenny. ( Ale tak ,jak wspominałam , część z planowanych rabat jeszcze nie ma ostatecznego kształtu )
Wiem, że nigdy nie można być pewnym , co przyjdzie do głowy za 5 lat, ale jeśli będą zmiany, to z powodów kompozycyjnych, a nie żeby dosadzić nowe rośliny, które nie zmieszczą się na rabatach. Wiesz przecież, że nie mam duszy kolekcjonera.

MARGO ? Gosiu, masz rację,że korekty są nieuniknione... Ale nie gruntowna zmiana. Wiesz, że marzę o chwili, kiedy wszystko będzie skończone i będę wreszcie zadowolona i będę tylko pielęgnować i dopieszczać i ewentualnie zmieniać pojedyncze rośliny.
Myślę,że jeśli coś jest dobre, nie muszę tego zmieniać, nie czuję takiego przymusu.
Żebym tylko stwierdziła kiedyś, że to jest wreszcie to , co chciałam osiągnąć...
Może rzeczywiście to jest niemożliwe...? Na razie wierzę,że jest !

URSULKA ? Ula, bardzo jestem szczęśliwa, że chwalisz moje dokonania, dziękuję !
W tym roku udało mi się nie rozgrzebać nowych rabat i nie kupiłam niczego na te planowane rabaty, chociaż częściowa lista roślin już jest. I tak pół ogrodu jest nie skończone ! Pilnowałam się, żeby kupować tylko rośliny na te zaczęte rabaty. Uważam,że jestem bardzo dzielna !
Ty możesz sobie pozwolić na takie nieprzewidziane zakupy , bo Twój ogród jest dojrzały i jakby skończony, wtedy nowe nasadzenia mogą go tylko udoskonalić, uzupełnić. Jestem pewna, że i te kolory ?nie w temacie? doskonale wkomponujesz w istniejącą całość !
A ja , kupując tak spontanicznie, miałabym kolejną rozgrzebaną część działki...

LUCY ? miło mi , Lucynko, że Ci się podoba moja jesień!
Zrób plan koniecznie, nawet jeśli będzie trochę niedokładny ( mój jest jakby za bardzo wydłużony...) i tak bardzo pomoże w ogarnięciu całości. Jestem ciekawa !

ABEILLE ? jak ładnie to napisałaś, Wiesiu... Ale tak naprawdę, to one się tak bardzo nie tulą... Rosną od siebie jakoś ze 2-3 metry, to duże drzewa, szczególnie brzoza jest wielka. Ale dąb w górnej części sporo się odchyla od brzozy, jakby wysuwał się z jej objęć... Widać to prawda, że inne rośliny nie lubią być blisko brzozy. A dla człowieka taka dobra...
Co do zakupów, to rozumiem Cię,że nie tak łatwo się powstrzymać od tych nieplanowanych... Ja też kilka razy w tym roku żałowałam, że się nie złamałam. Ale ostatecznie jestem zadowolona z decyzji.

ELSI ? cieszę się, Elu, że znalazłaś chwilę na odwiedziny ! I jestem cała dumna, że uznałaś, że zdjęcia mojego ogrodu mogą się znaleźć w kalendarzu !
Dziękuję za tę informację, ja też zamówiłam kalendarz, niestety, było już za późno na dołączenie zdjęć...Też miałam ostatnio sporo spraw i kiedy przeczytałam wiadomość było już po terminie.

GORYCZKA ? ja mam już wiele krzewów hortensji bukietowych, a planuję kupić następne ! Dobrze się czują w moim ogrodzie.
Ciekawa jestem , jakie odmiany Ty wybrałaś ?
Dęby już rosły na mojej działce, i ciągle wysiewają się następne. To dęby czerwone, w odróżnieniu od szypułkowych, nie chorują na mączniaka. Są wielką ozdobą ogrodu jesienią . I myślę sobie, że kiedy sosny czy brzozy skończą swój żywot, one zostaną... Co prawda, nie za mojego już życia...

KAJPEJ ? dziękuję, Elu za informację ! Odwiedzam Dalę regularnie, ale teraz na pewno nie przeoczę tego linku. Inspiracji nigdy nie za dużo...

HALINA KWAK ? dziękuję , Halinko! Ja nieustannie zachwycam się tą brzozą, o każdej porze roku ! Ona tworzy cały klimat tego miejsca.

SOCZEWKA ? chciałam, Moniko, obsadzić wszystkie zaczęte rabaty w tym roku, ale za mało mam funduszy, niestety... Więc dlatego tak się pilnowałam ,żeby kupować tylko rośliny na te zaczęte, skoro i tak miały zostać nieskończone... I ,na szczęście, udało mi się powstrzymać przed wyznaczeniem kolejnych planowanych...
A Ty zaczęłaś wszystkie wymyślone rabaty?
Nawet jeśli obsadzisz wszystkie w kolejnym sezonie, to tak, jak napisały wyżej dziewczyny ? cały czas będziemy je udoskonalać... Nuda z pewnością ogrodnikowi nigdy nie grozi !

TAJKA ? dziękuję Ci , Tajko, za takie dobre słowa, jesteś kochana!
Ja tylko staram się dopasować do tego miejsca, przecież te brzozy i dęby już tu rosły...
Teraz, dopóki nie spadnie śnieg, będzie najbrzydszy okres w naszych ogrodach...

Więc na do widzenia ? trochę jesiennego bałaganu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuniu, podziwiam twoje obrzeże rabat. zawsze marzyłam o pieknym trawniku i takich wyraźnych jego liniach.
Chyba od przyszłego roku zaczne zakładanie po kawałeczku nowego trawnika.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Twoje jesienne zdjęcia są magiczne. Pozostaje tylko wzdychać i podziwiać :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Izka, a gdzież tu bałagan, jeśli można spytać :roll: Piękna jesienna harmonia kolorów :uszy
Oooo i hosty jeszcze w jesiernnych barwach, u mnie pozostały jedynie we wspomnieniach i na zdjęciach.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Nie mogę napatrzeć się na ten Twój strumyk ;:180
Świetnie Ci wyszła kobinacja wilczomlecza z berberysami ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”