Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

No to ja będę najsłabszym muszkieterem :( do wiosny to raczej żadnej nowości u mnie nie będzie ;:185 ale Wam będę kibicować z całego serca i podziwiać Wasze ślicznotki ;:108 :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Joane- cudna masdevallia i ten jej kwiatuszek. Bardzo mi się podoba. Ciekawa też jestem, czy w czasie kwitnienia, po kilku dniach, będzie mieć wyraźniejsze kropki i kreseczki. Czy raczej kwiatuszek będzie coraz bledszy...

Powtórzę za Art...to jest pęd na cymbidium. Już pączki widać :D Ależ się nie mogę doczekać ujrzenia pierwszego, otwartego kwiatuszka ;:65

A co do listy chciejstw masdevalliowej... mam ją i tylko jedna masd. Joane tam jest: m. Tovarensis ;) Oczywiście, oprócz m. Torta i m. Veitchiana.
Może na moim wątku wstawię moją listę chciejstw, żeby nie zaśmiecać tego wątku. ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Asiu :wit Ale już duży pęd na Cymbidium!!Niedługo będziemy się nim zachwycać :D Póki co wpadam w zachwyt na widok kwitnienia Masdevalli torta.Oryginalna kolorystyka,piękna.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu miło, że wstawiłaś kolejną Masdevallię. Jest ich jeszcze całe mnóstwo i stale jeszcze dopisuję do mojej osobistej listy.
Powodzenia i udanych zakupów na wystawie.

Moniko, chyba najwyższy czas się uzbroić do starcia. ;:109 To już niedługo.
Zabka_Monis pisze:znaleźć źródło, z którego kupię je
Znaleźć źródło to nie problem. Gorzej jest zanleźć kasę i miejsce na nie :;230

Arletko nie smuć się na pewno zdobędziesz jakąś niedługo. ;:224
justus27 pisze:Ciekawa też jestem, czy w czasie kwitnienia, po kilku dniach, będzie mieć wyraźniejsze kropki i kreseczki. Czy raczej kwiatuszek będzie coraz bledszy...
Sama jestem ciekawa. Ona ma kolejny pąk więc będę mogła od samego początku zrobić fotorelację.
M. tovarensis jest ciekawa ale do zakwitnięcia potrzebuje wachań temp. ok. 10stopni między dniem a nocą. Od niedawna ją posiadam i jestem ciekawa jak dalej pójdzie mi uprawa.

Grażynko, ja liczę na kwiaty tak na początek grudnia. Dziękuję w imieniu Masdevalli.

Odkryłam chyba pędzik na Dendrobium Phal. tego co rósł na kokosie.
Obrazek
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu masz racje - miesiąc minie jak strzała :D Muszę uzbroić się w sporą kolekcje Masdevalli - nie mogę tej walki przegrać :D
Monety już odkładam na zamówienia.. :D I planuję które Phal wydać , by mieć miejsce na Masdevallie :D :;230 Mam nadzieję, że przy Twojej pomocy uzbroję się w przepiękna kolekcję ;:108

Asiu to nie "chyba" pędzik tylko na pewno pędzik! :) Gratuluję :) Jaki będzie miał kolor? :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- nie chyba, a na pewno :D To jest pędzik, gratuluję ;:138

A w jakich temperaturach Trzymasz masdevallie Tovarensis? Hmm... w firemce mam trzy okna: południowe, południowo-zachodnie i zachodnie. Myślę o tym, by w przyszłym roku zsotawić dendrobia i cymbidia na południowym oknie.
A masdevallie, z tego, co czytałam one są cieniolubne, raczej okno zachodnie. Z dużym spadkiem temperatury nocnej. Tak będzie dobrze?

A m.torta stawiam, że będzie mocniej sie wybarwiać...ciekawe, jak długo utrzyma się jeden kwiat ;:224
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, na razie to z Justynką idziesz na równo. :;230 No ale miesiąc długi.
Co do pomocy to mogę zawsze coś Ci kupić jak nie będziesz mogła tego u siebie dostać :lol: :lol:
justus27 pisze:A w jakich temperaturach Trzymasz masdevallie Tovarensis?
Ja swoją mam dopiero dwa tygodnie i to z podzialu więc trzymam ją w tem. 18 st. aż dojdzie do siebie po rozsadzeniu. Na kwiaty poczekam sporo.
justus27 pisze:A masdevallie, z tego, co czytałam one są cieniolubne, raczej okno zachodnie. Z dużym spadkiem temperatury nocnej. Tak będzie dobrze?
Moje stoją na zachodnio północnym. Jeżeli masz taką możliwość w firemce to idealnie.
O M. torta to sama jestem ciekawa. Mam ją dopiero tydzień.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Joane pisze:Co do pomocy to mogę zawsze coś Ci kupić jak nie będziesz mogła tego u siebie dostać :lol: :lol:
Wiedziałam , że można na Ciebie liczyć ;:138 ;:138 Nie wiem czy w Polsce oprócz OG i OS można jeszcze dostać Masdevallie..... :roll:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- mam dwa okna zachodnie....drugie, raczej zachodnio-północne. Już się zastanawiam czy jakiejś półeczki w przyszłości tam nie będzie na<wiadomoa :D> masdevallie. Ale....to, po remoncie dopiero ;)
I jak tam masdevallia Torta? Kwiatuszek ma mocniejszą barwę?...
Tak, tak, bardzo liczymy z Żabką_Monis na jakieś zakupy, ale to wiosną ;:224
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, nie wiem ale przypuszczam, że coś można znaleźć też na aukcjach.

Uni57, ano leci, Jak tak dalej pójdzie to za niedługo będzie trzecia. :;230 :;230

Justynko, te okna będą idealne i jak jeszcze będzie odpowiednia wilgotność powietrza to będą miały idealnie.
M. torta nie zmienia jeszcze koloru ale już się bardziej otworzyła.

A teraz coś dla oka. Masdevallia Falcata
Obrazek

Obrazek

Masdevallia Angel Frost
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joane piękne te Masdevallie
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu masdevallie przecudne i jak tak na nie patrzę to troszkę zapominam o moim bólu nogi :D ;:196 mam skręconą kostkę
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko, bardzo się cieszę, że tymi zdjęciami mogłam Ci ulżeć w bólu. :wink: Wiem jak to strasznie boli bo sama miałam często. :(
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, dość, że się mi tak bardzo podobaja masdevallie, to Ty ciągle Kusisz... :D

Mówisz, zwiększyć wilgotność powietrza? Hmm...a może by tak na wiosnę zapolować na paprocie miniaturki... One maja dużo liści i parują...zwiększając wilgotność.

Jedno z pomieszczeń< to północno-zahodnie> będzie moim biurem z "aneksem" kuchennym. Myślę, że jak zacznę tam przyrządzać posiłki, to wilgotność będzie, jak w kuchni...czyli duża :D Keramzyt obowiązkowo, a latem... Hmm, mam wiatrak do chłodzenia pomieszczeń...może i jego wykorzystam.
Ależ mam pomysłów...milion na minutę :;230

Ależ te masdevallie bywają różne. Niby podobny obie mają kolorek, ale...są zupełnie inne. Jedna gładka i prawie woskowa. A druga... włochata :D I jeszcze w moim, ulubionym kolorku :D
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Joasiu,
witaj w drugiej części Twojego wątku. W pierwszym poście napisałaś, że wiele się nauczyłaś przez rok pobytu tutaj. Na pewno ja wiele się nauczyłam od Ciebie i dziękuję Ci za porady jakich nam udzielasz. Ja też jestem zauroczona masdevalliami. Chłonę więc wiedzę skąd tylko się da.

Trzymam kciuki, żeby kolejny wątek obfitował w piękne foty cudownych storczyków. I za same sukcesy!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”