Znalezione w internecie (
http://www.palcelizac.pl/?przepis=434 ):
Czeremchówka - niezwykle aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców leśnej czeremchy
-
Czas przygotowania: 1 godzina + 3 tygodnie
-
Składniki:
na 3 litrowy słój:
ok. 2 kg owoców czeremchy
1,3 litra spirytusu
1 torebka miętowej herbatki
pól litra przegotowanej wody
-
Sposób przyrządzania:
Czeremchę przebrac, usunąć ogonki, niepestkować, umyć. Wrzucic do słoja i zalać spirytusem wymieszanym z wodą, dołożyć miętę i odstawić na tydzień. Następnie zlać do butelek i zakorkować. Owoce zalać ponownie wodą z 0,3 l spirytususu i odstawić na 2 tygodnie, aby otrzymać wersję słabszą. Potem zlać do butelek i również zakorkować. Nalewki gotowe są do spożycia, ale nie zaszkodzi im nieco dojrzewania.
Albo inny przepis (
http://www.wino.org.pl/index.php?option ... Itemid=136 ):
CZEREMCHÓWKA
-
Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
-
Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne.