Jarzębiak,czeremchówka i inne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
eMZet
1000p
1000p
Posty: 1336
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Jarzębiak,czeremchówka i inne

Post »

Może masz ochotę na domowy jarzębiaczek.

Potrzeba: 1 litr spirytusu 95%, 3/4 litra lekko przemarzniętych jagód jarzębiny, 1/4 kg cukru, 1/2 litra wody.

Jarzębinę wysypać do szklanego nczynia i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Gdy jagody zwiędną, przesypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Odstawić na pół roku. Po zlaniu rozcieńczyć przegotowaną wodą z rozpuszczonym cukrem.

Pycha. ;:136
Mietek.
Awatar użytkownika
broniusz
---
Posty: 374
Od: 24 mar 2006, o 21:18
Lokalizacja: Bydgoszcz

Jarzębina, czeremcha i Ulęgałka nalewka

Post »

Znalezione w internecie ( http://www.palcelizac.pl/?przepis=434 ):
Czeremchówka - niezwykle aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców leśnej czeremchy
-Czas przygotowania: 1 godzina + 3 tygodnie
-Składniki:
na 3 litrowy słój:
ok. 2 kg owoców czeremchy
1,3 litra spirytusu
1 torebka miętowej herbatki
pól litra przegotowanej wody
-Sposób przyrządzania:
Czeremchę przebrac, usunąć ogonki, niepestkować, umyć. Wrzucic do słoja i zalać spirytusem wymieszanym z wodą, dołożyć miętę i odstawić na tydzień. Następnie zlać do butelek i zakorkować. Owoce zalać ponownie wodą z 0,3 l spirytususu i odstawić na 2 tygodnie, aby otrzymać wersję słabszą. Potem zlać do butelek i również zakorkować. Nalewki gotowe są do spożycia, ale nie zaszkodzi im nieco dojrzewania.

Albo inny przepis ( http://www.wino.org.pl/index.php?option ... Itemid=136 ):
CZEREMCHÓWKA
-Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
-Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne.
Broniusz
madziewa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 3 wrz 2006, o 16:28
Lokalizacja: Poznań

Post »

Ta czeremchówka brzmi wybornie, mam tylko pytanie czy to różnica z której czeremchy? Tzn pospolitej czy późnej? ;:8
madziewa
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3590
Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Lokalizacja: Podhale, woj. małopolskie

Post »

Czeremcha jest jak najbardziej jadalna, choć zbyt dużo nie powcinasz, bo zostawia specyficzny posmak na języku. Pewnie dlatego u nas nazwa zwyczajowa to "kocierbka".
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek.

Uprzejmie proszę Was o rady jak zrobić przetwory z jarzębiny, (oprócz alkoholowych). Czy ktoś z Forumowiczów mógłby polecić czy podpowiedzieć przepis na konfiturę z jarzębiny? (taką do mięs, jak np. borówka lub żurawina?), albo coś w tym stylu...jakie dodać przyprawy? Kiedy zbierać?

dziękuję z góry!
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Posty: 166
Od: 6 lip 2007, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jarzębina, czeremcha i Ulęgałka

Post »

Troszkę późno ale chętnie podzielę się recepturą zawartą w jednej z moich ksiąg:)
JARZĘBINOWE KONFITURY NA MIODZIE
Owoce jarzębiny przebrać, obrać z szypułek, umyć i osuszyć na papierze kuchennym. W rondlu rozgrzać miód, aż będzie zupełnie płynny. Dodać owoce jarzębiny. Gotować na bardzo słabym ogniu przez 25 minut. W czasie gotowania konfitury nie mieszać a tylko kilka razy wstrząsać rondlem. Garnek z konfiturą pozostawić przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Na drugi dzień konfiturę ponownie podgotować na wolnym ogniu do momentu, aż owoce jarzębiny staną się szkliste. Nie wolno dopuścić do rozgotowania owoców - muszą pozostać w całości. Konfiturę przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut. Taka konfitura jest świetna np. jako deser do popołudniowej herbaty...:)
"Na początku było drzewo" Wydawnictwo Baobab, praca zbiorowa, str. 227
Pozdrawiam:)
ferny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”