Michale Drogi, zielone to nie moja specjalność
Ale... Czego nie robi się dla sympatycznego kolegi z Forum
Przepisuję z książki:
Roślina wytrzymała. Pochodzi z Madagaskaru. Normalnie kwitnie od maja do sierpnia.
Potrzebuje dużo światła ale nie bezpośredniego nasłonecznienia, przestrzeni i świerzego powietrza. Nie należy go umieszczać na zatłoczonym parapecie okiennym. Najgorszym w skutkach błędem w hodowli jest umieszczenie go zimą w zbyt ciepłym pomieszczeniu. Odpowiednia wynosi 12-14 stopni. Szkodliwe są też wahania temperatur i przeciągi. Okres wzrostu trwa od maja do września, spoczynku od października do stycznia.
Od rozpoczęcia wzrostu do połowy sierpnia podlewamy obficie, potem ograniczamy podlewnie a w okresie spoczynku dostarczamy jedynie odrobinę wody aby nie dopuścić do przesuszenia ziemi co jest dla tej rośliny bardzo szkodliwe. W okresie wzrostu roślinę często zraszamy.
Obficie nawozimy raz na dwa tygodnie aż do połowy sierpnia. Potem wznowić od lutego.
Przesadzamy lutu-marzec. Ziemia próchniczna, przepuszczalna, doniczka koniecznie z drenażem.
Rozmnaża się przez sadzonki zdrewniałe, ukorznione wiosną i latem w mnożarce o temp. 25-30 stopni.
Szkodniki - zbyt wysoka temperatura zimą sprzyja występowaniu czerwcowatych.
Przesuwanie lub przekrecanie rośliny może skutkować zrzucaniem pąków kwiatowych lub liści więc dobrze jest zaznaczyć sobie na doniczce jej ustawienie.
Ufff....
Mam nadzieję, że się na coś przydałem.