Grubosz - Crassula Cz.1
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz jak uformowac?
Bardzo, bardzo mi się podoba. "Normalnie" (bez jakichkolwiek zabiegów) jest bardzo trudno uzyskać taki efekt. Można powiedzieć, że jest to przykład stylu Fukinagashi czyli drzewa "wygiętego wiatrem" ze sztuki bonsai.
Staraj się zachować taki pokrój wszystkich trzech drzewek na przyszłość. Gratuluję.
Staraj się zachować taki pokrój wszystkich trzech drzewek na przyszłość. Gratuluję.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
wow no to mnie maly zaskoczyl, przynajmniej jest orginalny
odkrylam ze uwielbia spryskiwanie a nie docelowe podlewanie, mam nadzieje ze bd z niego ludzie bo swoje juz bidny przezyl
poza nim mam jeszcze 2 grubasy, zupelnie normalne i proste, trzeba przyznaac ze ten bardzo sie przy nich wyroznia

Pozdrawiamy, Julia Grubosze i Aloesy :*
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziwne bo ja czegoś takiego nie odkryłem.Setha pisze:odkryłam że uwielbią spryskiwanie a nie docelowe podlewanie.

Lepiej podlewać od góry, normalnie. Przynajmniej ja tak podlewam i nie narzekam na stan fizyczny moich podopiecznych.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
no ok ale widocznie on tak lubi bo listki mu sie pieknie blyszcza, sa jedrne i mięsiste ;p a to w jakim stanie go przyjelam pod swoj dach to lepiej przemilczec, myslalam ze bd musiala wyzucic go do kosza :O
Pozdrawiamy, Julia Grubosze i Aloesy :*
- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Re: Grubosz - uprawa
Przesadzić dopiero na wiosnę. Skoro tyle przeżył w tym substracie to kilka miesięcy dłużej nie zrobi my różnicy.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Oczywiście, że dobrze. Wprawdzie jesień nie jest najlepszym momentem do obcinania pędów i gałęzi ale przy odpowiedniej opiece na pewno się nie zmarnuje a na wiosnę powinien pięknie "ruszyć". Oczywiście także plus, że go przesadziłeś. Aby być konsekwentnym i dokładnym należało jeszcze przykrócić ten wydłużony nadmiernie ("zdziczały") pierwszy pęd po lewej stronie na drugim zdjęciu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Powiedzcie mi dlaczego mój grubosz zmienił kolor liści? Kupiłam go z liści wybarwionymi z odcieniami zółtego i czerwonego na obwódkach a teraz po miesiącu u mnie (stoi na południowym oknie) liscie zrobiły się całe zielone.
- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Z opisu wynika, że masz odmianę barwną być może na parapet Twojego okna nie pada zbyt wiele promieni słonecznych i liście grubosza utraciły swój kolor.
Powinny wybarwić się powtórnie na wiosnę, lato kiedy wystawisz go na dwór, na stanowisko słoneczne.
Powinny wybarwić się powtórnie na wiosnę, lato kiedy wystawisz go na dwór, na stanowisko słoneczne.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Parapet jest właśnie bardzo słoneczny. Już zaczęłam się zastanawiać, że może własnie nie lubi mocnego nasłonecznienia i dlatego stracił kolory (zzieleniał).
-- Pt 05 lis 2010 19:20 --
Parapet jest właśnie bardzo słoneczny. Już zaczęłam się zastanawiać, że może własnie nie lubi mocnego nasłonecznienia i dlatego stracił kolory (zzieleniał).
-- Pt 05 lis 2010 19:20 --
Witajcie, mam problem ze swoim nieszczęsnym gruboszem - był śliczny i gęsty ale zaczął zrzucać liście. pojawia się na nich biało szary nalot - pleśń? - i opadają. Czy to wina podlewania? Jak mu pomóc?
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Lepiej pokaz zdjęcie wtedy będzie łatwiej zidentyfikować chorobę
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Może tarczniki? Najlepiej poczekaj na wypowiedz innych bo ja co do tego nie jestem pewien
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Przydałoby się porządne macro
Wtedy można by było jasno określić czy to wspomniane przez Bartka tarczniki czy inne dziadostwo.