Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie smuć się ;:168 Każdy kiedyś odchodzi, a nie po każdym zostają takie piękne rzeczy, które długo jeszcze cieszą innych.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I znowu zrobiło się kolorowo, ten błękitek jest bajkowy :roll: A tak bardzo zauroczył mnie ten niebieściutki irysek, że chyba Cię o kawalątek poproszę w przyszłym roku :oops: :wink: :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo - dzięki za ten kolorek, jest super ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witam Izo :P .
Jestem w twoim wątku od dwóch dni i to bez przerwy. Przeczytałam wszystko od dechy do dechy , a jest tego sporo :shock: . Porobiłam sobie kilka ściąg bo bez nich ani rusz wszysko zapamiętać :lol:
Lilie białe masz bardzo dorodne i takie piękne że aż dech zapiera.Mahonia też ci pięknie kwitnie , bo moją to połamali że zostało jej 1/3. Zauroczył mnie też ten len niebieski trwały i już jest na mojej liście do wysiania. Jeżeli chodzi o tulipanowca to tylko ci go pozazdrościć , bo drzewo jak marzenie a na dodatek jeszcze pięknie kwitnie. Twoja ścieżka zdrowia jest niesamowita i musiała cię dużo pracy kosztować a jeszcze trzeba było znależć dużo kamyków żeby takie cudo ułożyć :shock: . Izuniu tam się doczytałam że dziwaczek jest rośliną jednoroczną , a to wcale nie jest prawdą bo on tylko w naszym klimacie przemarza. Dziwaczka można przechować tak jak dalie i na drugi rok można go wysadzać do ogródka.
Opisy ziół masz bardzo dokładne i takie przejrzyste że nawet mi laikowi łatwo to było przeczytać , chociaż ja ziół nie posiadam [ ale chyba się skuszę :) ].
Izuniu wiem że ja piszę jakbym odpowiadała na pytania , ale żeby wszystko u ciebie ogarnąć to musiałam porobić małe notatki bo masz tego sporo , oj masz ;:32 .

Bardzo mi się podoba ta ostróżka hiacyntowa i też ją dopisuję do swojej listy. Cały czas śledzę twoje oczko i bardzo cię podziwiam bo włożyłaś w to oczko ogrom pracy , ale efekty będą super.
Koloroterapia i mi się przydała bo kwiaty masz prześliczne a co najważniejsze że rosną sobie tak jak chcą bez żadnych ograniczeń. Bardzo dużo u ciebie humoru i wesołych opowieści i dlatego jest u ciebie tak miło.

Pozdrawiam cieplutko.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

chatte pisze:Nie smuć się ;:168 Każdy kiedyś odchodzi, a nie po każdym zostają takie piękne rzeczy, które długo jeszcze cieszą innych.

Tak, Izuniu, wiem. Bliższych straciłam... ale po każdym coś zostało ... w sercu... ;:97
Koniec tematu, nie po to jest forum, żeby płakać!
Ściskam ;:168
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiu, wiosną będę wszystko przesadzać z tego miejsca, gdzie rosnie irysek, więc jego tez. Jest młody, bo wiosną dostałam go od Anyi, ale przy przesadzaniu nietrudno oddzielić kawałek, zatem możesz na niego liczyc :D

Grażynko, cała przyjemność po mojej stronie ;:180 :D

Jolciu, sprawiłas mi wielka niespodziankę! Nie sądziłam, ze mój niewielki ogródek zdoła kogoś zatrzymać na tak długo ;:87
Białe lilie, to lilie królewskie o niezwykle intensywnym zapachu :D Niestety ubiegłej wiosny u szkodziły je przymrozki, albo zachorowały i nie kwitły już tak pięknie i obficie jak poprzedniego lata :( Mahonii mam sporo, bo je odziedziczyłam, a one mają to do siebie, że "w starszym wieku" dają liczne odrosty. Poza tym same się wysiewają. Moze znajdę dla Ciebie jakiś większy odrost ;)
Lnu nie wysiewaj, chętnie się z tobą podzielę swoim. Pozwalam mu się wysiewać, więc nowych sadzonek mi nie brak :D O dziwaczku wiem, ze mozna go przechować, u Ali moze by nawet przezimował w gruncie, ale ja nie mam warunków do przechowywania karp, więc wysiewam go co roku :D
Cieszę się, ze udało mi się zrobic klarowne opisy ziółek, bo bardzo sie starałam :D Na ziółka też możesz liczyc, jeśli tylko zechcesz :D
Scieżki juz niestety nie ma :( Zostały niewielkie fragmenty, ale też muszę je rozebrac, bo przenoszę wszystko na drugą stronę. Jak uporam sie z przesadzaniem, to ułożę ją od nowa :D A kamienie zbierałam dwa sezony jeżdżąc codziennie do lasu rowerkiem :D U nas niełatwo znalęźć jakiekolwiek kamienie...
Kwiatki trochę za bardzo rosną tak jak chcą, przez co bardziej ekspansywne gatunki zaczynają dominować nad tymi mniej ekspansywnymi. Muszę im te "praktyki" ukrócić ;)
Jolciu, bardzo sie cieszę, ze Ci się podoba u mnie, a skoro tak, to bedziesz do mnie zaglądać!
Miłych gosci nigdy dość ;:49 Zapraszam Cie jak najczęściej i pozdrawiam! :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alutka ;:215 ;:196
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Izuś, latam po Twoim ogrodzie jak szalona i zapisałam już całą stronę, pytań i zamówień. Aż strach, tyle tego się narobiło.
Zawsze podobała mi się kolczurka klapowana/ nauka nie idzie w las, na prawdę pilnie się uczę/, czy mogę ja posiać w chwastach od strony ulicy, może ograniczyłaby trochę łatwy dostęp do parko-ogrodu? Jest tam niewielkie wzniesienie, ale widzę, że czasami ktoś tam wchodzi. A ona szybko rośnie i nikt tego nie wyrwie. Co radzisz?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzę że wszyscy już robią zamówienia na sępiactwo, a ja jakoś nie mogę się przemóc żeby przejrzeć Twój ogródek jeszcze raz. Co mam ochotę zacząć to coś mnie od tego odrywa. To może Izuniu zrobisz u mnie listę zamówień, a ja wtedy się zmobilizuję do tego żeby przejrzeć Twój wątek ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

gucia pisze:Izuś, latam po Twoim ogrodzie jak szalona i zapisałam już całą stronę, pytań i zamówień. Aż strach, tyle tego się narobiło...
Bozenko, bardzo sie z tego cieszę ! ;:2
Jak chodzi o kolczurkę (szczerze mówiąc wolę nazwę echinocyst ;) ), wszystko zalezy od ziemi, w jakiej będzie rosła. Jeżeli będzie miała nawet średnio żyzną ale wilgotną glebę, to bedzie rosła szybko i bujnie, ale na suchej będzie mizerna i drobna. Jeżeli ziemia jest sucha, musiałabyś ją stale podlewać.

Grażynko, ja nawet nie próbuję przejrzeć Twojego wątku, bo przy szybkości mojego internetu zajęłoby mi to chyba pół dnia, a na to nie mam czasu ani cierpliwości. To nawet lepiej, bo gdybym to zrobiła, to lista mogłaby się zrobić nieprzyzwoicie długa ;)
Ale pamiętam, co chciałam od Ciebie wysępić, a jeszcze z pierwszych stron dopisałam to i owo...
Tymczasem do wiosny jest jeszcze trochę czasu, więc spokojnie, Grażynko, zdążysz jeszcze listę skompletować i wtedy się wymienimy "życzeniami" :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Kocico, przy wolnym internecie ja radziłam sobie tak:
- otwierałam pierwszą stronę wątku ze zdjęciami,
- prawym klawiszem naciskałam numer kolejnej strony, żeby ją otworzyć w drugim oknie / karcie (mam Mozillę),,
- tak samo otwierałam kolejne strony, nie zaglądając do nich jeszcze,
- potem szłam robić coś innego, a w tym czasie strony się wczytywały czasem długo, a czasem jeszcze dłużej,
- po jakimś czasie wracałam do komputera "na gotowe",
- jeśli stron w wątku było sporo, robiłam to samo, ale na raty,
- nie marnowałam czasu, mniej się denerwowałam, a swoje zobaczyłam :D

Oj, te szafiry, fiolety, piękne zdjęcia pokazujesz :) A streszczenie Jolci bardzo mi się przydało, tyle tego było w Twoim wątku, że można się pogubić, a warto sobie przypomnieć niektóre rzeczy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Dziękuję Ci Izo, już mi się zrobiło błękitno na duszy :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, ja tak sobie radzę z przeglądaniem wątków na forum, ale jak chodzi o strony jednego wątku, to sprawa jest trudniejsza. Jeżeli jednego dnia uda mi się przejrzeć np. 20 stron, to na drugi dzień zanim dojdę do tej dwudziestej strony, dostaję białej gorączki :twisted:
Przecież widoczne są tylko pierwsze trzy i ostatnie trzy, więc muszę przejść wszystkie 20, zeby dojść do miejsca w którym skończyłam. No i jeszcze muszę "walczyć" z dziećmi o dostęp do komputera, wskutek czego czas mam mocno ograniczony.

Coś mi się wydaje, ze lubisz kolor szafirowy ;) Moze wkrótce i dla Ciebie sie coś znajdzie ... :D

piku pisze:... już mi się zrobiło błękitno na duszy..
Cieszę się,Wiesiu :D A mnie tak zielono ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z tym przeglądaniem jednego wątku to prawda. Ja mam podobne odczucia, kiedy na drugi dzień mam otworzyć którąś .......dziestą stronę . Może Admin coś na to poradzi ?
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny - niedawno eMZet poradził, jak się z tym problemem można uporać. Korzystam z jego rady i o wiele
szybciej szukam stron w danym wątku. Zerknijcie tu :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 405#185405
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”