daga01010 pisze: Wielu ludzi twierdzi, że mammillarie są "pospolitymi" kaktusami,
A szkoda ,bo to takie piękne rośliny.Jedną z ich zalet jest to ,że można się cieszyć widokiem kwiatów dłużej niż parę godzin.

Czapki z głów przed TobąSamych mammillarii mam coś około 800 a gatunków coś około 150.
Ja o sobie nie mogę tego powiedzieć,bo dopiero się uczę/ to taki przyspieszony kurs/ bo życia mało.hen_s pisze: Napiszę więc nieskromnie może, że coś się na nich znam
Co znaczy te parę latek do tak długiego stażu. Niestety w latach 80 jako baba zajmowałam się potomstwem i nie w głowie mi były kaktusy.hen_s pisze:Jeszcze w latach 80tych i początku 90tych właśnie one stanowiły trzon mojej kolekcji.
Nie mam żadnej mammillarii, ale jak patrze na takie wianuszki kwiatów, to dochodzę do wniosku, że powinienem sobie sprawić podobny okaz.
Spokojnie Grażynko - fakultetów nie musisz robić. Dbać potrafisz bo rośliny piękne, to w zupełności wystarczy. Jeśli czegoś nie wiesz - pytaj. Chociażby mnie.dopiero się uczę/ to taki przyspieszony kurs/ bo życia mało
Wolał bym mieć mniej lat życia i stażu. Wierz mi.Co znaczy te parę latek do tak długiego stażu
Dzięki Henrykuhen_s pisze:Jeśli czegoś nie wiesz - pytaj. Chociażby mnie.
Identyfikacja z fotki trudna. Mammillarii mnóstwo - część do siebie niesamowicie podobna. Ale tutaj jest dużo życzliwych dusz którzy to znają się na kaktusach to myślę ktoś potrafi pomóc.Mam też sporo mammillarii nie opisanych z początków mojego zbieractwa,kiedy to nie dbałam o nazwy,więc pomoc będzie jak najbardziej potrzebna