Dracena czy juka? Jaka to dracena- identyfikacja

Rośliny doniczkowe
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo, Dziewczyny. :D Z oglądu na żywo, bardziej przypomina mi tę wskazaną przez Kari -
- Dracena Derenensis Bausei.
Twoja, Ewo , na moje oko różni się nieco zabarwieniem liści, które mają przy krawędziach jaśniejszy, zielony kolor.

Wyczytałam, że lubi ciepłe i suche pomieszczenia, to może uda mi się ją wyhodować do większych rozmiarów .
Oby ! :D
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Proszę o pomoc dla draceny!!!

Post »

Jeden z gości naszego forum poprosił o pomoc. Pisze:

Przesyłam zdjęcie kwiatka i proszę o pomoc...jaki to gatunek, nazwa, coś o pielęgnacji, biedak nie wygląda za dobrze nie wiemy jak mu pomoc.Z góry bardzo dziękuje~, pozdrawiam!

Niestety nie jestem znawcą roślin domowych.Pomóżcie proszę!!! ;:100

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Proszę o pomoc dla draceny!!!

Post »

GrigoriTo Dracena Deremensis Bausei , ma bankowo przerośniętą bryłę korzeniową(widać po wielkości doniczki w stosunku do wielkości rośliny) o wilgotności powietrza kari już napisała trzeba ją zwiększyć poprzez zraszanie i keramzyt na podstawku. Trzeba ją koniecznie również przesadzić w doniczkę o 4-6 cm większą w średnicy, na dno doniczki drenaż a końcówki listków poprzycinaj tak by zostawić 3 mm suchej tkanki przy zdrowej na liściu. Warto również poczytać w bazie o dracenach (link który podała wcześniej kari). :D :D :D
bloom_winx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2008, o 13:36

Cóż to za roślina? Dracena marginata?

Post »

Niedawno dostałam tą roślinkę a zupełnie nie wiem co to jest i jak się tym zaopiekować.. Pomoże ktoś.?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Dracena marginata? Wiele znajdziesz o niej w wyszukiwarce na forum ;) Super roślinka
Pozdrawiam :)
bloom_winx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2008, o 13:36

Post »

Mam jeszcze kilka pytanek:
Co zrobić z końcówkami uschniętymi i w jakich wymiarach w doniczkę przesadzić, bo korzenie z obecnej wychodzą, a także jaki skład powinien być ziemi?
x-C-j
---

Post »

Końcówki listków przytnij nożyczkami zostawiając 3 mm pasek suchego przy zdrowym liściu, przesadź do doniczki o 4 cm większej w średnicy w ziemię dla dracen,juk, palm lub w czystą palmówkę dając na dno ok 0,5 cm drenażu, w podstawek żwir lub keramzyt dla zwiększenia wilgotności powietrza wokół rośliny(keramzyt i żwir musi być cały czas wilgotny ale nie na tyle by doniczka stała w wodzie) i co drugi dzień zraszanie odstaną wodą o temp. pokojowej wierzchniej strony liści(w porannych godzinach) :D
sill
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2008, o 18:48

Co to za roślina ? (Dracena fragrans)

Post »

Nie wiem co to za roślina podejrzewałem Juke ale po kwiatach wygląda że chyba jest to co innego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Dracena fragrans
gosiulaczek3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2008, o 13:47

Jak nazywa się ta roślinka??

Post »

Hej :D Mam w domu kilka dracen ale nie wiem dokładnie jak się nazywają :? :? Help mi :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
GOSIA
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

1 dracena deremeńska,
3. dracena marginata
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Gosiu, resztę informacji znajdziesz tutaj. Rozpoznasz też gatunki :)
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Jaka to dracena?

Post »

Przeglądałam właśnie jeden z wątków odnośnie dracen: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=dracen* i teraz zastanawiam się co ja właściwie mam: dracenę Deremensis Bausei czy dracenę Rothiana? A może jedno i drugie?

Obrazek

Do niedawna miałam te dwie roślinki w tle (pobrane dawno temu jako rozety od starszej sztuki). Parę tygodni temu w ręce wpadła mi ta, która jest w pierwszym planie i - uznając, że to ten sam gatunek - dosadziłam do tamtych. Pomyślałam, że różnica w wyglądzie pnia to kwestia wieku roślin, ale jak się tak im przyglądam, to wydaje mi się, że jednak i liście troszkę się różnią...

Pozdrawiam,
Iza
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem to dwie różne. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Ale te co wymieniłam? I czym one się właściwie różnią? :?
Co do tych moich dwóch cienkich, to one też chyba były pobrane od dużej z zielonym grubym pniem - wyglądającej podobnie jak ta tutaj mała, tylko w powiększeniu... Tylko dlaczego qrczę wciąż są są takie cieniutkie? I czemu zdrewniałe? :o Przecież z wiekiem się nie zazielenią...?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”