Obrzeża ogrodowe - formy rollborderów,opisy wykonania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co zamiast rollborderów??

Post »

Józefie niestety u mnie produkcja jeszcze nie ruszyła :( , ale wszystko na dobrej drodze kupiłam już rury, teraz tylko trzeba popracować nad formą i można wylewać :lol: na pewno dam znać jak idzie :wit A twoja rabatka wygląda super ;:138
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje rollbordery też są z betonu, mają 5 lat i nic się na razie z nimi nie dzieje. Osadzone są w podsypce z piasku. Były robione na zamówienie w wytwórni kostki itp ozdób ogrodniczych. Jeden element to jakby 7 przeciętych pni akacji.

Obrazek
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Marysiu piękne rollbordery, tylko byłby mały kłopot na łukach. A może pamiętasz gdzie zamawiałaś i jak to wychodzi cenowo w porównaniu z gotowymi :wit
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Wiesz to było parę lat temu ale ceny nie były wysokie. Ta firma prosperowała na trasie wylotowej z Grodziska Maz na Błonie. Kiedyś tam przejeżdżałam i wydawało mi się ,że już ich tam nie ma. Mieli wtedy sporo ciekawych form sprowadzonych z Niemiec, wydaje mi się , że na łuki też mieli taką formę. Oni tam wynajmowali teren, może dorobili się i przenieśli "na swoje".
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
kleoofas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2010, o 08:08

Post »

Wiosną szukając porad na temat wykonania formy do palików trafiłem na tą stronę i po przeczytaniu wykonałem swoją wersję formy na trzy paliki z rury o średnicy 110 mm (rynna Gamrat - robię z nich krawędzie stopni ;:108 ), oraz drugą formę o średnicy rury około 80 mm (też z rynny Gamrat) w domu nazywaną Katiusza :D . Nazwa wzięła się stąd, że forma składa się z 16 :heja ;:108 rurek obok siebie. Jedno zalanie betonem to 16 palików to już prawdziwa fabryka.
Obrazek
Obrazek
Widok od góry.

Obrazek

Teraz narzędzie ( lejek )przydatne do zalewania formy wykonane z takiej samej rury.
Obrazek

Na koniec efekt jednorazowej produkcji :uszy :uszy .

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Po zalaniu weź pręt metalowy,wlóż w beton i poruszaj...pozbędziesz się tych bąbelków powietrza..
Awatar użytkownika
kleoofas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2010, o 08:08

Post »

Tak robię to była pierwsza partia teraz doszedłem do wprawy.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

..na pewno Ci się uda..po dojściu do wprawy mnie zajmuje to pół godzinki (12 szt) więc na długie zimowe wieczory to niewiele.Ja też ruszę z produkcją bo jeszcze trochę do oddzielenia zostało.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Józef masz tak wspaniały pomysł na obrzeża rabat, myślałam o takim czymś kupic obrzeża gotowe to drogie , Myślę że może bym sobie zrobiła formę z takich rur, ale troche niższą,ale skąd wziąść takie ściągi.Wiesz ja też jestem trochę majsterkowicz ale spawarki to ja nie mam. I tak myślę jakby całość formy wkładać do jakiejś beczki co by była dopasowana wielkością, albo zbić taką skrzynke na tą formę z rur, co o tym myślisz?. mogłabym robić w suszarni.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Najłatwiej będzie Pani znaleźć/wziąć stare płyty meblowe i faktycznie zbić, a raczej skręcić z nich skrzynkę, ważne żeby dociskała odpowiednio formy (tzn. nie za lekko aby nie latały i nie za mocno, aby nie odkształciły się).
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

eukomis pisze:Witaj Józef masz tak wspaniały pomysł na obrzeża rabat, myślałam o takim czymś kupic obrzeża gotowe to drogie , Myślę że może bym sobie zrobiła formę z takich rur, ale troche niższą,ale skąd wziąść takie ściągi.Wiesz ja też jestem trochę majsterkowicz ale spawarki to ja nie mam. I tak myślę jakby całość formy wkładać do jakiejś beczki co by była dopasowana wielkością, albo zbić taką skrzynke na tą formę z rur, co o tym myślisz?. mogłabym robić w suszarni.
Skrzynki,beczki raczej bym nie polecał..ale w każdym metalowym lub budowlanym sklepie można kupić nagwintowany pręt metalowy o różnej grubości..ja wybrałbym jakieś 5 mm średnicy wygiąć bo do form wkształcie U .Następnie przewiercić zworkę z kawałka listewki albo płaskownika metalowego..i gotowe...
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Piękne pomysły z tą produkcją - gratulacje dla P. Józefa , ale może podpowiecie mi w co można wlać taki beton zeby powstały obrzeża nie owalne ( bo nie za b. pasują do mojej architektury ) , potrzebowałabym coś imitującego podkłady kolejowe lub innego prostokątnego. No i czym niedrogim można by ten beton Zafarbować ?? ( najlepiej na brąz)
duduś
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

W ogrodzie zamiast rollborderów użyłam kostki brukowej. Bardzo dobrze się układa i bez problemu ułoży się owal jak i inne kształty. Kostki brukowej nie malowałam, ale do odważnych świat należy. Trzeba sie jeszcze zastanowić czym to pomalować. Kiedyś widzialam projekt w którym uzyto podkłady kolejowe. Musze powiedzieć, że podkłady super komponowały się z otoczeniem. Oczywiście owalu nie było ale całość rekompensowała jego brak. Czasami trzeba z czegoś zrezygnować na inną rzecz. Powodzenia
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

cieszę się że mój pomysł się sprawdził..powiem Ci że wyglądają lepiej niż moje bo ja nie dodawałem barwnika..a do obrzeżenia trawnika wystarczą paliki o średnicy 50-55 mm i długości 20 cm..wtedy wychodzi ich jeszcze więcej..
_fox_

Post »

To nie barwnik, słupki malowałem farbą elewacyjną. Oczywiście przed ułożeniem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”