Witam wszytskich, naprawdę ciekawe okazy baonsai prezentujecie, przyznam szczerze, że ja preferuję bonsai z iglaków - głównie z sosen. Chociaż w tym roku zamierzam jescze pozyskać buka pospolitego i kształtowac go na bonsai - ma piękne naturalnie układające się poziomo gałęzie. Tymczasem zamieszczam kilka zdjęć moich bonsai z sosen pospolitych i modrzewia:)
Najstarsza sosna 22 latka to ta na samej górze. , Modrzew 6 lat, sosenka kaskadowa ok 7, a ta pochylona 8. Mam też kosodrzewinkę około 5 letnią, którą formuję od dwóch lat i na efekt przyjdzie poczekać jeszcze z rok do dwóch lat - pozostałe sosenki około dziesięciu sztuk w formie przygotowawczej tzn. niektóre w gruncie przyrastają na grubość w pniu, posostałe odrutowane przyjmują odpowiedni kształt w normalnych donicach - jak dobrze przezimują zamierzam coś z nimi zacząć robić od wiosny:)
Mam na imię Łukasz, jestem początkującym ogrodnikiem, fascynują mnie drzewka BONSAI i chciałem się pochwalić własnymi drzewkami. Z tego względu że jestem ograniczony do dwóch parapetów moja kolekcja bonsai jest mała. Moja pierwsza przygoda z BONSAI zaczęła się gdy dostałem od narzeczonej kilka lat temu Fikusa :
Niedawno w biedronce pojawiły się Fikusy Retuza i wpadłem na pomysł by sobie je kupić i dodać coś od siebie:
Od Siebie oczywiście dodałem doniczki i żwirek.
Mam jeszcze BONSAI z Klonów Palmowych, co prawda nie jest to roślina doniczkowa domowa ale fotki pokażę:
Czekam na komentarze (mile widziana krytyka i porady)
Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
to co tu pokazujecie to nie jest bonsai:) Przykro mi, ale to najprawdziwsza prawda:) To jest tylko imitacja. Bonsai ma swój początek i koniec. A jak popatrzycie tu roślina po prostu jest ścięta u góry i chcąc nie chcąc wyrastają nowe pędy.