Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Na pocieszenie powiem, że mam prawie identycznie ze swoim wiązem. Warunki i opiekę staram się zapewnić najlepsze jak tylko się da a drzewko coraz bardziej marnieje.
Myślę, że nie ma się co zastanawiać - tak w Twoim jak i w moim przypadku: trzeba po prostu drzewka wyciągnąć i wsadzić do normalnych doniczek do ziemi 2:1 z piaskiem lub drobnym żwirkiem.
Myślę, że nie ma się co zastanawiać - tak w Twoim jak i w moim przypadku: trzeba po prostu drzewka wyciągnąć i wsadzić do normalnych doniczek do ziemi 2:1 z piaskiem lub drobnym żwirkiem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lip 2010, o 23:39
Dziękuję za rady Karpek. Czyli przesadzamy... Czy te suche liście zostawić?
-
- 10p - Początkujący
Witam, drzewko przesadzone . Wczasie czyszczenia i sprawdzania korzeni natknelam sie na zolte kolki. Czy to jakis rodzaj nawozu, zadnych robaczkow nie widzialam. A co do lisci to moj synek rozwiazal problem, oskubal mi dzewko 

-
- 10p - Początkujący
niestety, drzewko przesadzone, na parapecie, jest już chłodno,pochmurno i deszczowo ale czasem jednak jest słoneczko, i nie daje żadnych oznak życia. Już ponad 21 dni minęło i nawet maleńkiego "pączka" nie widać. Podlewam rzadko,wydaje mi się że drzewko nic nie pije... Czy spowodowane jest to zimnem, czy zaczął już zimować czy już po nim ?
Witam wszystkich
Parę dni temu kupiłem ficusa benjamina. Na razie poczekam, żeby się zadomowił w nowych warunkach, ale w przyszłości chciałbym go uformować na bonsai. W tej chwili ma 43 cm wysokości (bez doniczki) i wygląda tak:

Na tym zdjęciu
zaznaczyłem jak idzie pień i gałęzie (jest dużo liści i sporo zasłaniają), a strzałkami pokazałem jak chciałbym odgiąć gałązki po lewej i po prawej stronie.
Nie wiem też czy spróbować go wyprostować jak zaznaczyłem na tym zdjęciu
, czy go tak zostawić.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, porady, to z chęcią wysłucham wszystkich
Parę dni temu kupiłem ficusa benjamina. Na razie poczekam, żeby się zadomowił w nowych warunkach, ale w przyszłości chciałbym go uformować na bonsai. W tej chwili ma 43 cm wysokości (bez doniczki) i wygląda tak:

Na tym zdjęciu

Nie wiem też czy spróbować go wyprostować jak zaznaczyłem na tym zdjęciu

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, porady, to z chęcią wysłucham wszystkich

- karpek
Termitka muszę powiadomić, że niestety ale i mój "wiązik" także padł...
Luki - pytanie - nie podobają Ci się formy pochylone i z wygiętym pniem ?
Ja, gdybym miał wybierać stronę frontową i formę drzewka - wybrałbym tę na zdjęciu nr 2. Praktycznie bez nakładu pracy mamy już gotowe drzewko bonsai. No, można by tę formę delikatnie "dopieścić".
Następnie w kolejności wybrałbym równorzędnie formy z fot. 1 i 4 - właściwie są identyczne. Na zdjęciu nr 1 wystarczyłoby tylko przygiąć do poziomu pierwszą gałąź z lewej strony, tę na krótkim konarze od dołu. Na fotce nr 4 wyginał bym nie pień a tę samą gałąź (co na fot. 1) - też do poziomu.
Jeżeli masz czas, ochotę i chęć - możesz przy pomocy (nawet cienkiego) drutu to wykonać, zahaczając o brzeg doniczki, następnie sfocić i nam tutaj jeszcze raz pokazać.
Luki - pytanie - nie podobają Ci się formy pochylone i z wygiętym pniem ?
Ja, gdybym miał wybierać stronę frontową i formę drzewka - wybrałbym tę na zdjęciu nr 2. Praktycznie bez nakładu pracy mamy już gotowe drzewko bonsai. No, można by tę formę delikatnie "dopieścić".
Następnie w kolejności wybrałbym równorzędnie formy z fot. 1 i 4 - właściwie są identyczne. Na zdjęciu nr 1 wystarczyłoby tylko przygiąć do poziomu pierwszą gałąź z lewej strony, tę na krótkim konarze od dołu. Na fotce nr 4 wyginał bym nie pień a tę samą gałąź (co na fot. 1) - też do poziomu.
Jeżeli masz czas, ochotę i chęć - możesz przy pomocy (nawet cienkiego) drutu to wykonać, zahaczając o brzeg doniczki, następnie sfocić i nam tutaj jeszcze raz pokazać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
No właśnie jak się tak na niego napatrzyłem, to spodobała mi się ta strona na 2 zdjęciu
Jak znajdę chwilę czasu i drut to spróbuję odgiąć tą gałązkę z lewej strony i zrobię zdjęcie. I jeszcze jedno, na 5 zdjęciu obok głównego pnia idzie jeszcze jedna gałąź do góry (z prawej strony). Mam ją obciąć, czy wygiąć do dołu razem z tą, z której wyrasta?

- karpek
Nic nie obcinaj - na to zawsze jest czas. Lepiej z początku zawsze jest ponaginać wszystkie (mocne) gałęzie czy konary do poziomu, chociażby przy pomocy rąk i dobrze się przypatrzeć. Ta gałąź o której piszesz nie jest tak mocno pionowa, ale może się przydać - lepiej ją wygiąć bardziej do poziomu.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 paź 2010, o 23:15
Witam,
Dostałam w prezencie drzewko bonsai fikus. Poczytałam parę forów, ale dalej nie wiem co i jak robić - nigdy nie miałam pociągu do roślinek. Na forach są różne teorie - czy ma ktoś proste i sprawdzone wskazówki dla początkujących? Chcę o to drzewko zadbać. Drzewko jest u mnie od dwóch tygodni. Zgubiło jeden listek dwa dni temu. Od spodu liście żółkną - nie wiem czy tak było, czy dopiero teraz tak jest.
Zastanawia mnie jaki kształt ma to drzewko i czy mam coś z nim zrobić? Jeśli tak to co?

Dostałam w prezencie drzewko bonsai fikus. Poczytałam parę forów, ale dalej nie wiem co i jak robić - nigdy nie miałam pociągu do roślinek. Na forach są różne teorie - czy ma ktoś proste i sprawdzone wskazówki dla początkujących? Chcę o to drzewko zadbać. Drzewko jest u mnie od dwóch tygodni. Zgubiło jeden listek dwa dni temu. Od spodu liście żółkną - nie wiem czy tak było, czy dopiero teraz tak jest.

- karpek
Żółknięcie liści może być spowodowane "przeprowadzką" rośliny. Sprawdzonych i nieomylnych wersji postępowania z drzewkiem nie ma. Ogólnie wszystkie fikusy nie lubią częstego przestawiania. Należy tak ustawić drzewko by było łatwe w pielęgnacji ale zarazem by miało maksymum światła i nie było (najlepiej wcale) przestawiane. W tak małej doniczce nie wolno zapomnieć o zbyt długim przesuszeniu podłoża. Najlepiej dać jakąś szerszą (prostokątną) podstawkę np. plastykowy pojemnik po lodach i nawilżać od dołu. Przed każdym takim "podlaniem" ziemia musi przeschnąć do sucha.
Jeżeli chodzi o utrzymanie kształtu korony to sprawa jest trudniejsza. O tej porze roku w zasadzie nie powinno się wykonywać żadnych zabiegów. Można jedynie "przyszczypać" końcówki nadmiernie wydłużonych pędów. Kształt korony i cięcie gałęzi i pędów reguluje się na wiosnę w pełni sezonu.
Jeżeli chodzi o utrzymanie kształtu korony to sprawa jest trudniejsza. O tej porze roku w zasadzie nie powinno się wykonywać żadnych zabiegów. Można jedynie "przyszczypać" końcówki nadmiernie wydłużonych pędów. Kształt korony i cięcie gałęzi i pędów reguluje się na wiosnę w pełni sezonu.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Witam wszystkich, naprawdę ciekawe okazy bonsai prezentujecie, przyznam szczerze, że ja preferuję bonsai z iglaków - głównie z sosen. Chociaż w tym roku zamierzam jescze pozyskać buka pospolitego i kształtowac go na bonsai - ma piękne naturalnie układające się poziomo gałęzie. Tymczasem zamieszczam kilka zdjęć moich bonsai z sosen pospolitych i modrzewia:)

Witam, jak powinnam formować koronę mojego drzewa - kula, stożek czy może jeszcze inaczej? Jakoś nie mogę się na nic zdecydować

- karpek
Trochę za wcześnie by to rozstrzygnąć. Obecnie przezimować a dopiero na wiosnę, kiedy wybiją nowe pędy będzie można zacząć formować, bazując właśnie na najmocniejszych gałęziach. Trudno nawet zgadnąć co to jest ? Wygląda na coś owocowego. Pień jest dosyć ciekawy.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jak wy ''kręcicie''tym pniem
-- 17 lis 2010, o 14:37 --
żeby wyszło bonsai?