Witam serdecznie kolejne osoby w nowym wątku.
Niestety nie wymienię Was wszystkich.
Trzech a właściwie czterech muszkieterów zasypało mnie. Ale się ubawiłam przy tym.
Dusia ja już wielokrotnie pisałam w jakich warunkach uprawiam swoje Paphiopedilum.
beatraxx witam Ciebie na forum i u mnie w wątku. Z tego co opisałaś, Twój storczyk był porządnie zalany, chociaż go wysuszyłaś, to fakt, że stracił liście świadczy o tym, że ma uszkodzony stan korzeni. Jednak nie jest najgorzej skoro puszcza nowy liść. Przyjżałam się dokładnie fotce i ma wiela zielonych korzeni. Ja osobiście u takiego obcinam pędy kwiatowe, aby nie obciążały rośliny. Szczególnie w tym okresie gdzie wegetacja rośliny jest dużo mniejsza. Ale zrobisz jak uważasz. Jak zostawisz to obserwuj dalej stan rośliny. Może sama ususzy pędy. Najważniejsze abyś między podlewaniam pozwoliła przeschnąć dobrze korzeniom, aż do momentu gdy będą srebne.
A teraz moi kochani lista Masdevalli.
Na początek podam Wam te, które u mnie rosną bez problemu i uważam, że każdy początkujący da sobie z nimi radę.
Masd. Sugar Baby, bardzo szybko przyrasta i obwicie kwitnie.
Masd. Mahistrala, bardzo podobna do wyżej wymienionej.
Masd. chasei u mnie dwa razy kwitła w ciągu 4 miesięcy i ma mnóstwo nowych przyrostów w wielkości 3 cm.
Masd. constricta x kimballiana
Masd. peristeria x coccinea alba mam dwie i jedna była dzielona więc potrzebowała trochę czasu ale ładnie wypuszcza noawe przyrosty druga nie dzielona już kwitła u mnie i obecnie ma spore nowe przyrosty, które niedługo wypuszczą kolejne pędy.
Masd. Sheila Mix trochę chłodniej ale u mnie lada dzień będzie kwitła. U innych na forum też ładnie kwitnie.
Poza tym jest wiele innych ale jeszcze nie mam z nimi wielkiego doświadczenia. Niektóre dopiero posiadam kilka tygodni. A oto lista tych innych, nie wszystkie posiadam, ale z forum niemieckiego i innych stron wyczytałam, że się nadają do takiej uprawy. Wiele jest na mojej liście.
Masd. pumila, Masd. norae, M. bicolor, M. calura, M. chaparensis, M. erinacea, M. floribunda, M. glandulosa, M. guttierezi, M. herradurae, M. impostor, M. nidifica, M. prodigiosa, M. strobelii,(ta potrzebuje ciepło i bardz jasno) M. tovarensis, M. urosalpinx, M. weberbaueri, M. yungasensis, M.infracta,
Hybrydy: M. Measuresiana, M. Mary Staal, M. Kimballiana, M. Aquarius, M. Doris.
To tylko niektóre.
Na koniec fotka M. torta z dzisiaj
Oraz pędzik na Cymbidium