Dokładnie tak!
Do tego właśnie wiosną, żeby nie powiedzieć wyłącznie wiosną

, jesteśmy w stanie określić jak roślina zniosła zimę, gdzie są silne, młode pączki i gdzie ciąć. Ewentualnie...
Dyshia? A gdzie planujesz swój ogród warzywno- ziołowy? Na tarasie czy balkonie? Z doświadczenia balkonowego- pomidory, w dużych donicach- ok. 30 cm średnicy, sadzone pojedynczo bardzo ładnie potrafią się udać. Papryczka może mieć mniejszą donicę- 20 cm. Zioła zupełnie dobrze rosną w takich 18 cm. Bardzo dobrze też w nich zimują. To fakt, kłopot(malutki), ale pamiętać należy, że z egzemplarzy przezimowanych otrzymamy większą roślinę niż w roku poprzednim. A większa roślina oznacza większą konsumpcję

i satysfakcję, że nam się udało ją przechować. Z powodzeniem na balkonie blokowym zimowałam tymianek, szałwię, oregano i miętę. Wieloletnie polecam kupić w ogrodniczym a wysiewać jedynie jednoroczne. Doniczki(18 cm. średnicy) zimowałam w kartonach wyłożonych styropianem. Przestrzenie między doniczkowe wypełniałam kulkami ze zgniecionej gazety, około dwukrotnie w ciągu zimy symbolicznie podlewałam. Zejść nie było. A! I działo się to w Krakowie.
O dziwo, mam niejasne wrażenie, że zioła lepiej rosną w doniczkach plastikowych niż ceramicznych...
O balkon i taras pytam z tego względu, ze pewne rośliny jak np. ogórki i cukinie nie udawały mi się na balkonie. Bidule widać lęk wysokości miały...