Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2

Post »

Wcale nie zużywa to dużo Energi, np. 2 świetlówki po 15W= razem 30W czyli to jest 0,030 kwh. 0,030 kwh * 12 godzin * 30 dni to wychodzi 10,8 kwh razy chyba 45 groszy za kwh to razem niecałe 5zł na miecha :wink: :wink: Czyli nie dużo :P :P Tez myslalem ze tu niewiadomo jakie ceny ale "farel" mi właśnie tak to przedstawił :P :P
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bartii9512 pisze:Wcale nie zużywa to dużo Energi, np. 2 świetlówki po 15W= razem 30W czyli to jest 0,030 kwh. 0,030 kwh * 12 godzin * 30 dni to wychodzi 10,8 kwh razy chyba 45 groszy za kwh to razem niecałe 5zł na miecha :wink: :wink: Czyli nie dużo :P :P Tez myslalem ze tu niewiadomo jakie ceny ale "farel" mi właśnie tak to przedstawił :P :P
O to ciekawe. Jak już rozpoczniesz majsterkować przy swojej mnożarce to daj znać na PW bo pewnie będe potrzebować pomocy ze stroną techniczną.
Dzięki za info. Dla dobra siewek trzeba wcielić plany w życie :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Jak już to zrobię to przynajmniej nie będę się nudził zimą :P :P a jak już zrobię to może odrobię wiosenne straty wielu siewek :lol: :lol: na razie się nawet nie zabieram do robienia "pudła" bo nie wiem jak długa będzie świetlówka, więc na razie tylko planuje, w tym jestem najlepszy, ale gorzej z robocizną i kasą :lol: :lol: , mam 5 dych na świetlówki starczy, ale co z reszta :roll: :roll:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chłopaki - czytam sobie co piszecie i serce mi rośnie :!: :wit

Trzymam kciuki za to przedsięwzięcie. :)

O doświetlaniu diodami nie wiem. Za moich czasów cud techniki to były świetlówki typu flora i takich używaliśmy. Też nie za bardzo prądożercze więc jakoś się dało rodziny przekonać do tych fanaberii. :P
Teraz jest lepiej :!:

Jak już będziecie mieli schemat to mogę zobaczyć? Ciekawym takich nowinek...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Jak już będziecie mieli schemat to mogę zobaczyć? Ciekawym takich nowinek...
Ja w tym tyg się za to wezmę, trzeba bedzie skołować towar i pracować :) . Będę się strać na bieżąco dodawać fotki, więc zaspokoję twoja ciekawość :D :D

A i dzięki za "trzymanie kciuków na nas" przydadzą się :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

bartii9512 pisze:Jak już to zrobię to przynajmniej nie będę się nudził zimą :P :P a jak już zrobię to może odrobię wiosenne straty wielu siewek :lol: :lol: na razie się nawet nie zabieram do robienia "pudła" bo nie wiem jak długa będzie świetlówka, więc na razie tylko planuje, w tym jestem najlepszy, ale gorzej z robocizną i kasą :lol: :lol: , mam 5 dych na świetlówki starczy, ale co z reszta :roll: :roll:
Ano właśnie :wink: Odbłyśnik można samemu zrobić ale potrzebne jest jeszcze te oprawa do świetlówek. Czyli +- 5dych mają kosztować 2 świetlówki? Czy raczej cały, że tak sie wyrażę 'osprzęt'...

Znalazłem takie info. o dobrej świetlówce:
philips master ho 865 (8-skala oddania barw,65-temp. barwowa-6500K). Potrzebny jest jeszcze statecznik - ponoć nie drogi. Dane pochodzą z 2008r.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Ja wychodzę z założenia, że nie ma co komplikować. Mam 23W świetlówkę kompaktową ok. 20 cm nad wysiewami i 8W świetlówkę rurową w oprawie na wysokości ok. 12 cm. Moje 11 dniowe siewki od nadmiaru światła zaczerwieniły się więc zacząłem je dziś cieniować 1 warstwą chusteczki higienicznej. Za odbłyśnik robią białe kartki papieru.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Jeżeli chodzi o świetlówki to czym wiecej lm bądź lux tym lepiej, czym wyższy współczynnik oddawania barw tym lepiej, i czym szersze widmo światła tym lepiej, chociaż mam wrażenie że czym więcej czerwonego tym lepiej glony się rozwijają. Ale ogólnie nie ma co wydawać kasy na drogie świetlówki specjalistyczne
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Moje 11 dniowe siewki od nadmiaru światła zaczerwieniły się więc zacząłem je dziś cieniować 1 warstwą chusteczki higienicznej.
Ale trzeba też wziąć pod uwagę ze siewki im są starsze tym więcej tego światła potrzebują i za jakiś czas tego światła mogą mieć za mało, tak mi się wydaje
Za odbłyśnik robią białe kartki papieru.
Ja zrobię odbłyśnik na całej powierzchni taśma lustrzaną, mam nadzieje ze się do tego nada :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Białe kartki praktycznie nic nie dają - tyle, że nie dają światłu uciec w górę.

Taśma lustrzana o której pisze Bartek o wiele lepsza, może być nawet zwykła folia srebrna spożywcza. Ja w swoim czasie takie stosowałem z dobrym skutkiem.
Najlepsza jest cieniutka blaszka chromoniklowa - taka jak na odbłyśniki do akwarium. Można ją kupić w sklepach akwarystycznych czasem. Ja swoje odbłyśniki wykonałem samodzielnie ale to dlatego, że udało mi się takową blachę znaleźć w arkuszu. Kłopotu było i pracy sporo ale efekt - naprawdę doskonały.
Czasem można napotkać też cienką blaszkę aluminiową - też doskonała.

Powodzenia.

Pozdrawiam
Henryk
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Ja natomiast sugeruję na początek przenieść wysiewy na kwiecień. Wtedy nie brakuje dziennego światła i siewek nie trzeba doświetlać. Temperatura również jest optymalna. Gdy nabierze się wprawy przy wysiewach przy zwykłym świetle można próbować swoich sił przy świetle sztucznym. Odkrywanie kilku tematów na raz daje znacznie większe szanse na niepowodzenie co w dalszej perspektywie może niepotrzebnie zniechęcić do wysiewów w ogóle.
Gdy opanuje się technikę wysiewów przy sztucznym świetle można spróbować swoich sił z trudniejszymi rodzajami typu Parodia, Blossfeldia, Strombocactus czy nawet Aztekium. Ale to już wyższa szkoła jazdy, która dla mnie jest nieosiągalna. Ja wolę iść na łatwiznę i siać wiosną to co łatwo i szybko kiełkuje a później dobrze rośnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Henryku, nie zgodzę się z Tobą, bo skoro kartki nie pozwalają światłu uciec, to co się z nim dzieje? Przecież nie jest pochłaniane w całości jakby to było przy czarnym kolorze. Zwykła folia spożywcza może tworzyć gorące punkty ze względu na soczewkowanie, biała kartka odbija światło jednocześnie je rozpraszając.

Tomku, oczywiście najlepszym momentem na wysiewy jest wiosna. Ja wybieram natomiast jesień i zimę z tego powodu, że kaktusy i reszta chwastów jest w stanie spoczynku, nic nie rośnie, za oknem szaro i zimno, po prostu jest się czym zająć.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie stosowałem nigdy białych kartek to tak naprawdę nie wiem jak się zachowuje światło przez nie odbijane. W związku z powyższym nie polemizuję.
"Gorących punktów" też nie zauważyłem a tu już coś powinienem widzieć.

Ja siałem swoje nasiona ZAWSZE w grudniu-styczniu. Nie dlatego, że miałem więcej czasu (chociaż to prawda) ale dlatego, że pikówki wiosną już były spore i po przesadzeniu i postawione w półcień normalnie rosły. A jesienią miały już rozmiar ok. 1-2 cm i normalnie zimowały, bez podlewania. To był dla mnie wielki plus.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Folia znacznie lepiej odbija światło niż biała kartka papieru. Przez białą kartkę papieru światło przenika wiec nie jest ono całkowicie odbite (jest coś takiego jak współczynniki odbicia który biel ma wysoki, ciała o doskonałej bieli mają ten współczynnik równy 1,ale w rzeczywistości nie istnieją. Istnieje również wsp. pochłaniania , przepuszczania i gęstość optyczna).Zresztą od wielu cech materiału zależy odbicie światła. Żeby zrobić z foli soczewkę to trzeba ją odpowiedni zagiąć, równie dobrz można folią rozproszyć światło wiec o właściwościach odbłyśnika decyduje również kształt. Jeżeli kogoś to interesuje to polecam http://www.i15.p.lodz.pl/~przemekt/czyn ... kacja2.pdf , krótko ,zwięźle i na temat. Ale czy ktoś widział odbłyśniki białe, bo ja nie za bardzo.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Myślę, że nie warto robić tutaj doktoratów z fizyki. Wiedza na poziomie szkoły podstawowej powinna nam wystarczyć. Zatem sugeruję udać się do najbliższego sklepu spożywczego i kupić folię aluminiową używaną do zawijania drugiego śniadania. Można tą folią wyłożyć pojemnik, w którym siewki mają być doświetlane. To załatwia temat. Jednak ja bym w tym rozwiązaniu nie widział jakiegoś leku na całe zło. To może zwiększyć ilość światła o kilkadziesiąt % (max. 30%). Jeśli będzie go zdecydowanie za mało to najlepsza folia odblaskowa nawet o współczynniku odbicia równym 1,00 nic nie pomoże.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”