O to ciekawe. Jak już rozpoczniesz majsterkować przy swojej mnożarce to daj znać na PW bo pewnie będe potrzebować pomocy ze stroną techniczną.bartii9512 pisze:Wcale nie zużywa to dużo Energi, np. 2 świetlówki po 15W= razem 30W czyli to jest 0,030 kwh. 0,030 kwh * 12 godzin * 30 dni to wychodzi 10,8 kwh razy chyba 45 groszy za kwh to razem niecałe 5zł na miecha![]()
Czyli nie dużo :P :P Tez myslalem ze tu niewiadomo jakie ceny ale "farel" mi właśnie tak to przedstawił :P :P
Ja w tym tyg się za to wezmę, trzeba bedzie skołować towar i pracowaćJak już będziecie mieli schemat to mogę zobaczyć? Ciekawym takich nowinek...
Ano właśniebartii9512 pisze:Jak już to zrobię to przynajmniej nie będę się nudził zimą :P :P a jak już zrobię to może odrobię wiosenne straty wielu siewek![]()
na razie się nawet nie zabieram do robienia "pudła" bo nie wiem jak długa będzie świetlówka, więc na razie tylko planuje, w tym jestem najlepszy, ale gorzej z robocizną i kasą
![]()
, mam 5 dych na świetlówki starczy, ale co z reszta
![]()
Ale trzeba też wziąć pod uwagę ze siewki im są starsze tym więcej tego światła potrzebują i za jakiś czas tego światła mogą mieć za mało, tak mi się wydajeMoje 11 dniowe siewki od nadmiaru światła zaczerwieniły się więc zacząłem je dziś cieniować 1 warstwą chusteczki higienicznej.
Ja zrobię odbłyśnik na całej powierzchni taśma lustrzaną, mam nadzieje ze się do tego nadaZa odbłyśnik robią białe kartki papieru.