Sośnica japońska(Sciadopitys verticillata)
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sośnica japońska
O tej porze sośnica powinna mieć zielone igły? Mojej lekko zbrązowiały. Po przejrzeniu całego wątka nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na to pytanie.
Moja- jak w ubiegłym roku- ma teraz brązowo-żółte igły...
- Lorrie
- Kontakt:
Rozumiem że wiosną dochodziła do swoich kolorków..?
Kiedy ją okrywałaś?

Hmmm... moja sośnica jest jakby z reguły lekko żółtawa (może to jakas odmiana aurea?
), zobacz sama

ma tak od "zawsze" i nigdy nie przybrała się w zieleń taką, jakie maja tu prezentowanie sośnice. Za radą Tadeusza zabezpieczyłam ją wbijając wokół niej cztery paliki i oplotłam je białą włókniną pozostawiając taki wyższy "kołnierz" , aby powietrze do niej dochodziło. Gdy zapowiadano większy mróz, kołnierz był zawiązywany i cała roślina była zabezpieczona. Na razie sie wstrzymuję jeszcze z okrywaniem, niech się już hartuje troszkę.

ma tak od "zawsze" i nigdy nie przybrała się w zieleń taką, jakie maja tu prezentowanie sośnice. Za radą Tadeusza zabezpieczyłam ją wbijając wokół niej cztery paliki i oplotłam je białą włókniną pozostawiając taki wyższy "kołnierz" , aby powietrze do niej dochodziło. Gdy zapowiadano większy mróz, kołnierz był zawiązywany i cała roślina była zabezpieczona. Na razie sie wstrzymuję jeszcze z okrywaniem, niech się już hartuje troszkę.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja sośnica jest jeszcze w pełni zielona ale istnieje już kilka odmian i te kolory mogą być inne. Na razie bez okrycia, później osłona od wiatru a poniżej - 15 pełne okrycie. W okresach ociepleń zostaje tylko osłona od wiatru .
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witam, moja sośnica, też w tym roku, tak jak by zrobiła się "AUREA", podobnie jak AUREA zrobiła się również sosna koreańska. Zarówno sosna koreańska, jak i sośnica w ubiegłym roku miały bardziej zielone igły, obie rośliny są zdrowe, zastanawiam się czy to przypadkiem nie są takie skutki mokrego, a jednocześnie z bardzo wysokimi temperaturami ( + 34) roku.

-
- 200p
Obyś miał rację, to objawy niepokojące. Stosowałeś ochronę przed fytoforą ?
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
-
Witaj BOLKU, nie wydaje mi się żeby objawy w postaci jasnozielonych igieł na sośnicy i sośnie koreańskiej miały coś wspólnego z Fytoftorozą, wiem że istnieje zagrożenie dla roślin tą chorobą grzybową. Nie stosowałem ochrony przed Fytoftorozą gdyż jej praktycznie nie ma w ogrodzie, zawsze podejrzanie wyglądające roślinki ( na szczęście było ich niewiele )lądują najszybciej w ognisku a ziemię z miejsca gdzie rosła taka roślina wymieniam przed posadzeniem innej rośliny.
Wszystkie swoje rośliny w ogrodzie systematycznie opryskując ,chronię przed chorobami dostępnymi w sklepach środkami grzybobójczymi.
Zbyt jasne kolory na mojej sośnicy i sośnie koreańskiej ( oddalonych od siebie o około 20 m.) są w moim ciągłym zainteresowaniu, nie zauważyłem by igły przebarwiały się na brązowy kolor, mocno się trzymają gałązek ( próbowałem delikatnie je oderwać), pożyjemy, zobaczymy jak dalej będzie, z okrywaniem na zim( sośnicy ),też będę ostrożny.
Wszystkie swoje rośliny w ogrodzie systematycznie opryskując ,chronię przed chorobami dostępnymi w sklepach środkami grzybobójczymi.
Zbyt jasne kolory na mojej sośnicy i sośnie koreańskiej ( oddalonych od siebie o około 20 m.) są w moim ciągłym zainteresowaniu, nie zauważyłem by igły przebarwiały się na brązowy kolor, mocno się trzymają gałązek ( próbowałem delikatnie je oderwać), pożyjemy, zobaczymy jak dalej będzie, z okrywaniem na zim( sośnicy ),też będę ostrożny.
-
- 200p
Witaj Tadeuszu ! Jeśli kolor jest tylko jasno zielony a nie żółty to pewnie nic groźnego. Może jestem przeczulony ale 2 razy podchodziłem do klonu japońskiego i fytofora mi go zjadła.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
Tadeuszu wydaje mi się że będzie to raczej efekt wypłukania składników z ziemi. Wskutek intensywnych opadów wiele roślin jest słabo odżywionych i występują często chlorozy. Chlorozy ustąpią po wiosennym nawożeniu (szczególnie po zastosowaniu azotowych nawozów).
Pozdrawiam Janusz
Tia... właśnie miałem napisać, że głodna.
Zresztą ogólnie to lubi żyzną glebę.
Zresztą ogólnie to lubi żyzną glebę.
Czyli solidne śniadanko na wiosnę? A może coś konkretnego? Azofoska czy raczej coś do iglaków?
-
Dziękuję za dobre wieści, z dożywianiem, to zaczekam do wiosny, ja swoje roślinki dokarmiam polifoską M lub polimag S + cosik z azotem.
- mosewa
- 100p
- Od: 25 lis 2007, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
czytam o sośnicy i zastanawiam się czy ją zakupić. Chodzi o to,że posadziłabym ja w miejscu, w którym nie mieszkam i zimą nie byłaby okryta. Pewnie by zmarzła prawda?
ale na prawdę jest to śliczna roślina 

Ewa
- Lorrie
- Kontakt:
Moja zapomniana przeżyła ostatnią ostrą zimę. W tym roku ją okryłam. Widzieliście dziś jaką Sośnicę pokazała Maja w Ogrodzie?