"Kaktusowe Rozmówki..."
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
Ja mam takie coś jak się hoduje owady czy przenosi gryzonie (faunarium się jakoś chyba nazywa). Zawsze tam trochę cieplej niż na zewnątrz pudełka. Niektóre dopiero wykiełkowały, a niektóre już z dwa miesiące rosną. Oczywiście to tylko tanie nasiona z mixu i ze swoich zbiorów. Zobaczymy na wiosnę ile z nich przetrwa.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak dojdą nasiona to będę "walczył", a o sukcesach bądź porażkach poinformuję 

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
A jak tam wysiewy N. ottonis?
- bool
- Kontakt:
no właśnie je wszystkie straciłem... a byłem z nich bardzo zadowolony bo szybko wzeszły i to prawie w 100%, potem domówiłem sobie jeszcze nasiona notocactus submammulosus, które też szybko kiełkowały, a póki co została mi jedna siewka tego rodzaju ;|
- Artur89
Jeśli chcesz nasiona to mam do oddania 2 owoce z N. ottonis jak byś chciał.
- bool
- Kontakt:
Na razie będę siał Adenium jeśli odniosę sukces tzn. wyrośnie i nie padnie, to może znowu zabiorę się za sianie kaktusów 
I też póki co z kasą u mnie kiepsko i muszę pasa zacisnąć ;p

I też póki co z kasą u mnie kiepsko i muszę pasa zacisnąć ;p
- Delete
Adenium zamierzam sobie wysiać wiosną. Na forum jest osoba co sprowadza całkiem tanio z zagranicy. Najczęściej jest tak, że najlepiej rosną tym co się nie przejmują. Przykładem może być choćby mój kuzyn, który wysiał nasiono czy nasiona do ogromnej w porównaniu z nasionami donicy. I oczywiście wyrosło mu i ma już ze 3, 4cm. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- bool
- Kontakt:
Też zauważyłem taką zależność ;p
Jak się chucha, dmucha to nie wychodzi, a jak się zajrzy sporadycznie to wszystko ładnie i pięknie rośnie
zacznę chyba się do tego stosować 
Jak się chucha, dmucha to nie wychodzi, a jak się zajrzy sporadycznie to wszystko ładnie i pięknie rośnie

- Artur89
Już kiedyś była mowa o tym chuchaniu, dmuchaniu i nie zaglądaniu. Co jeśli jedna siewka się wysypie i zapoczątkuje rozwój pleśni, która pokryje całą powierzchnię kuwety, a my długo nie będziemy zaglądać lub gdy wykiełkuje siewka pozbawiona chlorofilu a my na czas jej nie zaszczepimy na podkładce bo... postanowiliśmy często nie zaglądać?
Ja nie mam możliwości kontroli siewek od wtorku do piątku i zawsze jak wracam w piątkowy wieczór do domu to zastanawiam się czy wszystko u nich w porządku, a to cenne rośliny bo np. L. backebergii v. larae WR 264.

Ja nie mam możliwości kontroli siewek od wtorku do piątku i zawsze jak wracam w piątkowy wieczór do domu to zastanawiam się czy wszystko u nich w porządku, a to cenne rośliny bo np. L. backebergii v. larae WR 264.
Tu będzie chyba lepsze miejsce na odpowiedź.blabla pisze:Nigdy rodzaj Rhipsalis nie mógł być zaliczony do rodzaju Rhipsalidopsis.
Informacja przekazana przeze mnie pochodzi min. z książki Jerzego Woźniaka "Kaktusy oraz inne sukulenty" oraz z innych źródeł. Również Regel, jak już przykład dał gnet stosuje obydwa terminy i nie mnie z Nim polemizować. Jednak dla świętego spokoju poprawię swoją wypowiedź i na zadane przez moritiusa pytanie odpowiem tak: Hatiora i Rhipsalis należą do tej samej grupy Rhipsalideae, jednak są to różne rodzaje. OK?

- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Wakacje przyniosły niesamowite wrażenie z oglądania kaktusów które tak obficie zakwitły.
Nawet nie myślałam że tak obficie. Robiło to ogromne wrażenie
Grecja - Kreta - wysepka Spialonga

Nawet nie myślałam że tak obficie. Robiło to ogromne wrażenie
Grecja - Kreta - wysepka Spialonga

Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
No cóż, w naturze kwitną jak szalone

Ale ludzie też mają pomysły - żeby pisać po opuncji?!

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Gdyby kogoś interesowało. W Obi jest świeża dostawa badziewiaków tj. kaktusów. Sporo z przyklejonymi, (idiotycznymi, brzydkimi, pokracznymi, tandetnymi, kiczowatymi, tragicznymi i beznadziejnie ohydnymi) kapeluszami i cholera wie z czym jeszcze... Ale zdecydowana większość bez tych 'ozdobników' Są m. in.
E. grusonii
E. lactea
C. sylvestrii f. aurea
E. subdenudata
G. mihanovichii (kolorowe)
Melocactus sp.
i wiele innych popularnych roślin. Nie pamiętam wszystkich bo tylko przeleciałem okiem po wózku. Chciałem mianowicie kupić Actelic ale ani w Obi ani w chemicznym go nie mieli
P.S. Co jest złego w słowie kre-tyński?
E. grusonii
E. lactea
C. sylvestrii f. aurea
E. subdenudata
G. mihanovichii (kolorowe)
Melocactus sp.
i wiele innych popularnych roślin. Nie pamiętam wszystkich bo tylko przeleciałem okiem po wózku. Chciałem mianowicie kupić Actelic ale ani w Obi ani w chemicznym go nie mieli

P.S. Co jest złego w słowie kre-tyński?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Zapytaj się moderów. Pewnie w odpowiedzi dostaniesz banaArtur89 pisze:P.S. Co jest złego w słowie kre-tyński?

A z tym OBI to pewnie ciągnie wilka do lasu

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Delete
W którym Obi? Nie wiem, co ładnego w takich ozdóbkach, ale o gustach klientów nie będę dyskutował.
A Actelliciem coś rzeczywiście problem. Jakiś czas temu też chciałem kupić i nie było, a można wszystkie inne kupić od topsinów po proagro itp.
A Actelliciem coś rzeczywiście problem. Jakiś czas temu też chciałem kupić i nie było, a można wszystkie inne kupić od topsinów po proagro itp.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce