Ogród Soczewki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki
WITAJ MONIKO
Upałów nie lubię ale kocham lato. Dla mnie mogłaby być na okrągło wiosna
i lato tak do max. 25 stopni
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O właśnie tak lubię. upały tego lata były nieznośne i chyba dały się we znaki największym ich wielbicielom. Zima powinna trwać tylko od połowy grudnia do końca lutego, ale tylko śnieżna, żeby dzieciaki mogły się nacieszyć. Potem cudowna ciepła wiosnagoryczka143 pisze:WITAJ MONIKO
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Z tą zimą Gosiu to masz rację. Już od początku marca powinna być piękna ciepła wiosna.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- 1000p
Wykorzystałam piękną pogodę i popracowałam w ogrodzie. Przesadziłam dużego bukszpana bo jakoś mi nie pasowało wczeniejsze miejsce. Mam nadzieję, że mu nie zaszkodzi to ciągłe przesadzanie. Dosadziłam ostatnie roślinki, które cierpliwie czekały w doniczkach i pograbiłam liście, ale to Syzyfowa praca., bo co zagrabiłam to znowu spadły nowe.
W ogrodzie robi się coraz smutniej, coraz więcej gołych gałęzi. Ale zostało jeszcze klika ładnych miejsc.

I kwitnie jeszcze róża

I wymyśliłam,że rabata przed domem z cyprysem nutkajskim prosi się o przeróbkę
Chcę zlikwidować trawę i posadzić małe iglaczki. Nawet zaczęłam już przeglądać wątek Pawła, ale dostałam oczoplasów, całkowicie zgupiałam i nie wiem co wybrać, bo tyle tego jest.

Muszę z nią coś zrobić bo przeraźliwie nudno wygląda. Całe szczęście, że zima przed nami więc będę miała sporo czasu by to przemyśleć.
W ogrodzie robi się coraz smutniej, coraz więcej gołych gałęzi. Ale zostało jeszcze klika ładnych miejsc.

I kwitnie jeszcze róża

I wymyśliłam,że rabata przed domem z cyprysem nutkajskim prosi się o przeróbkę

Muszę z nią coś zrobić bo przeraźliwie nudno wygląda. Całe szczęście, że zima przed nami więc będę miała sporo czasu by to przemyśleć.
Pozdrawiam Monika
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Monia, koniecznie wzbogać rabatę o roślinność - masz rację, że teraz wygląda troszkę smutno. W związku z tym, że jest przed wejściem do domu, powinna być reprezentatywna cały rok, więc może by dobrać rośliny, które będą cały rok ozdobą
Same iglaczki też ładne, ale i jakieś kolorki (żurawki, wrzosy, wrzosce, róże??, berberysy przebarwiające się jesienią) by się zdały. Oczywiście to tylko moja osobista sugestia, a zrobisz tak, jak sama czujesz, że będzie OK 
ps. Masz śliczniusi domek

ps. Masz śliczniusi domek

- Margo2
Monia, to jest strona północna? Ja bym dała rh do tych iglaków. Byłoby im tam dobrze. No i wrzosy.
-
- 1000p
Dziewczyny dzięki za czujność i dobre rady. Oczywiście,że oprócz iglaków będą inne rośliny. Napisałam o iglakach bo to one będą główną ozdobą rabaty, ale planuję całość dopełnić także nielicznymi bylinkami. Rh raczej nie ale na pewno miejsce znajdzie się dla niskich odmian azali. Na początku wiosny miałam pomysł na typowy skalniak., ale Iga odradziła mi to i zaproponowała rabatę z kamieniami z iglakami. Ta wersja o wiele bardziej mi przypadła do gustu. I teraz siedzę i myślę jak ułożyć kamienie (których jeszcze nie mam) i jakie iglaki wybrać. Ze względu na to,że na rabacie główne miejsce zajmuje cyprysik (który za kilka lat będzie dużym drzewem) i z boku tuja z bordowym berberysem to reszta nasadzeń musi być karłowata. Czyli odmiany szczepione lub bardzo wolno rosnące sosny i świerki. Myślałam także by dodać dla koloru małe bordowe berberysy lub żurawki,trochę wiosennych bylin między kamienie, karmik, miejsce musi się także znaleźć dla modrzewia szczepionego na kiju.
Wiec ogólny zarys mam tylko teraz należałoby wybrać odpowiednie odmiany iglaków i to umiejętnie skomponować.
Więc najtrudniejsze przede mną.
PS Monia Twój domek jak będzie miał elewację też będzie wyglądał pięknie.
Zdięcie było robione wiosną. Teraz rabatę zdobi czerwony berberys, któty jest na zdjęciu powyżej.
Wiec ogólny zarys mam tylko teraz należałoby wybrać odpowiednie odmiany iglaków i to umiejętnie skomponować.
Więc najtrudniejsze przede mną.
PS Monia Twój domek jak będzie miał elewację też będzie wyglądał pięknie.
Zdięcie było robione wiosną. Teraz rabatę zdobi czerwony berberys, któty jest na zdjęciu powyżej.
Pozdrawiam Monika
-
WITAJ MONIKO
Pięknie przygotowałaś do zimy rabaty. Tą przed domem zostaw sobie na zimę.
Będziesz mieć zajęcie na długie wieczory, planują nasadzenia.
Pięknie przygotowałaś do zimy rabaty. Tą przed domem zostaw sobie na zimę.
Będziesz mieć zajęcie na długie wieczory, planują nasadzenia.
- Margo2
To do tego zestawu będa jeszcze pasowały trawki 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, masz jak zwykle precyzyjne superanckie plany
Będę podpatrywał ich realizację 

-
- 1000p
Krysiu te rabaty to tak nie do końca wysprzątane. Na działce pełno liści, ale czekam aż opadną wszystkie. Część porozwiewa na pola wiatr a część będę musiała wyzbierać.
Gosiu zapewne i dla trawek znajdzie się miejsce. Trzeba będzie czymś wypełnić kompozycję a one się do tego nadają w 100%
Jacku plany i superanckie, ale zobaczymy jak to będzie z realizacją. Sam wiesz ,że nie zawsze wychodzi tak jakbyśmy chcieli. A po drugie to ja tak się rozszalałam z modyfikowaniem rabat , że nie wiem czy dam radę z finansowaniem moich pomysłów. Najwyżej poczekają do następnego roku. Tylko że ja jestem w gorącej wodzie kąpana i wszystko bym chciała mieć od razu
-- 1 lis 2010, o 17:14 --
Krysiu te rabaty to tak nie do końca wysprzątane. Na działce pełno liści, ale czekam aż opadną wszystkie. Część porozwiewa na pola wiatr a część będę musiała wyzbierać.
Gosiu zapewne i dla trawek znajdzie się miejsce. Trzeba będzie czymś wypełnić kompozycję a one się do tego nadają w 100%
Jacku plany i superanckie, ale zobaczymy jak to będzie z realizacją. Sam wiesz ,że nie zawsze wychodzi tak jakbyśmy chcieli. A po drugie to ja tak się rozszalałam z modyfikowaniem rabat , że nie wiem czy dam radę z finansowaniem moich pomysłów. Najwyżej poczekają do następnego roku. Tylko że ja jestem w gorącej wodzie kąpana i wszystko bym chciała mieć od razu

-- 1 lis 2010, o 17:14 --

Pozdrawiam Monika
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, nie ma się co spieszyć. Realizację planów naprawdę można rozłożyć w czasie i dostosować do naszych możliwości
Ale na pewno dopniesz swego i będzie pięknie 

- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
Moniko jesień u Ciebie wygląda pięknie, szkoda że tak szybko liście opadają.
Coś wyczytałam, że fotki robiłaś z domu i nie chciało się Tobie wyjść na zewnątrz, oj nieładnie nieładnie
następnym razem fotki z zewnątrz poproszę bo myślałam ze zmieniłaś aparat
Zobacz PW
Coś wyczytałam, że fotki robiłaś z domu i nie chciało się Tobie wyjść na zewnątrz, oj nieładnie nieładnie

Zobacz PW

-
MONIKO
Ile ma lat Twój cyprys nutkajski.
Ile ma lat Twój cyprys nutkajski.
-
- 1000p
Kasiu zajrzałam. Miłą niespodziankę mi zrobiłaś. Jeszcze raz dziękuję. A z tym wychodzeniem z domu to ja już tak mam. Nie lubię jak jest zimno ciepłolubna jestem
.
Krysiu jak dobrze pamiętam to cyprysik jest u mnie 4 lata

Krysiu jak dobrze pamiętam to cyprysik jest u mnie 4 lata
Pozdrawiam Monika