Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Dziękuję Dusiu ;:196 za podpowiedź, zrobię sobie ściągę z nazwami i będę szukała .Wyczytałam że equestris też lubi półcień czyli że chyba też by się u mnie dobrze czuł :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Equestrisik akurat nalezy do prostszych botanicznych, puszcza dużo drobnych kwiatków na pędzikach. Ja je trzymam tak jak inne botaniczne. Equestrisów jest sporo: są normalne rózowe, są ciemniejsze (rosea), są alba, ilocos alba i chyba jeszcze była aurea. jeszcze w internecie widziałam odmianę orange i apari, ale to chyba jakieś rzadkie są, bo nigdy takich nie widziałam na wystawie ani w sprzedaży. Ja mam 2 normalne, 1 albę i 2 ilocos alba.
Z innych botanicznych to tetraspis, schilleriana, cornu-cervi nalezą do takich prostszych, bo inne są troche trudniejsze, ale to tez zależy od warunków. Tetraspisik miał być bardzo trudny i kapryśny, a okazał się być prosty i chetny do kwitnienia.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

No to Dusiu do czasu wystawy u mnie poopowiadasz mi o różnych gatunkach a ja jak już się na nią wybiorę będę tak dobrze przygotowana jak na klasówkę :;230 i mam nadzieję że zdam egzamin na 6 i kupię te które dadzą radę u mnie :D a ja z nimi :D Co tam możesz mi jeszcze polecić :?: no oczywiście nie kupię wszystkich ale jakiegoś z opisywanych na pewno ;:196
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dobrze sprawdzają się Vandy, Phal. hybrydy a z botanicznych: equestris, tetraspis, inne mam dość krótko, ale myślę, że z cornu-cervi czy schillerianą sobie poradzisz. A jakie jeszcze u ciebie storczyki dobrze rosną? U mnie tylko Phal. i V., ale może u ciebie jeszcze jest jakiś rodzaj, który chętnie kwitnie, więc może któryś z tych?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj mi przyszła keiki pasta :). Bardzo się zdziwiłam, bo naprawdę mikre jest opakowanie. Posmarowałam już oczka na pędach Phal. czy trzeba ściągac osłonkę z oczek czy po niej można smarować? Bardzo bym chciała się doczekać swoich keiczków. A na dniach może mi przyjdą siewki Phal., bo też sobie zamówiłam.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzeba ściągnąć oczka według instrukcji na aukcji ;:108
Jakie sadzonki zamówiłaś? :wink: A mówiłaś kiedyś, że nie lubisz sadzonek... bo trzeba czekać kilka lat.. :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamówiłam takie już trochę większe, bo takie całkiem maleńkie raczej by długo nie pożyły. To Phal. guadelupe pineda i maries delight.

A tam chyba nie było żadnej instrukcji... Ale sprawdzę jeszcze raz.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Dziękuję za odpowiedz w temacie cymbidium....na razie stoi sobie na komodzie i wygląda raczej dobrze ,nie zrzuca pąków :D
Napisałaś ...[cyt. i żeby nie było w pobliżu owoców].......? :oops: wybacz,wyjaśnij dlaczego?
Podziwiam niesamowitą wiedzę w temacie storczyków- twoją i innych forumowiczów....mam wrażenie ,ze piszecie szyfrem :D nic z tego nie rozumiem ...keiki,pasty, te wszystkie odmiany ,gatunki ,którymi rzucacie.... szacun -jak mówi młodzież ;:180
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owoce mogą doprowadzać do zrzucania pąków, dlatego nie powinno się ich trzymać w pobliżu kwitnących storczyków. Mogą też szkodzić palące się świeczki, otwarte okna (bo teraz jest bardzo zimno i trzeba uważac na storczyki). Jak na razie nie zrzuca pąków, to dobrze, może wkrótce zakwitnie.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Dzięki za odpowiedź.Będę też miała problem z falkami,które u mnie wszystkie wypuszczają pędy kwiatowe...na parapetach będzie im za zimno a jak je odstawię trochę dalej od światła to nie wiem czy im to nie zaszkodzi?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Storczykowa- fajnie, że Masz keiki pastę. Ciekawa jestem jej efektów. Jeśli Doczekasz się choć jednego "dzieciaczka", też sobie kupię.

Wow...Zamówiłaś sadzonki? Ależ jestem ciekawa ich widoku ;:108

A jak tam Vandzia? Wybarwia pączuszki czy jeszcze daleko do tego....
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Duśka, witaj po długim czasie :wit
Przeczytałam o keiki paste, że kupiłaś.
Mnie udało się wyhodować dwa keiki dzięki tej paście.
Smarujesz nią tylko odkryte oczka, co kilka dni trzeba powtórnie smarować oczko pastą, tak aby cały czas było równomiernie i dość grubo pokryte.
Pastę nakładamy tylko na oczka u zdrowych storczyków, wtedy są większe szanse na keiki, natomiast u tych w gorszym stanie mogą pojawić sie odbicia na pędach.
Również temperatura ma tutaj znaczenie, nie może być ani za ciepło ani za zimno, tak ok 20-22st, gdyż przy nieodpowiedniej temp. również mogą pojawić się jedynie odbicia z oczek lub nic.

Ja na cztery posmarowane oczka, mam dwa keiki, ale to z mojej winy, bo tego drugiego storczyka z posmarowanymi oczkami w lecie dałam do tunelu foliowego.
Tam było za gorąco i z oczek zaczęły wyrastać pędziki.

To chyba wszystko, co mogę powiedzieć na ten temat z własnych obserwacji.
Aha, najlepiej chyba rozmnażać wiosną, wtedy tez coraz więcej światła jest, a teraz zbliża się zima i dzień coraz krótszy :roll:

Pozdrowionka cieplutkie i życzę powodzenia w rozmnażaniu :uszy
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MalinaG pisze:Dzięki za odpowiedź.Będę też miała problem z falkami,które u mnie wszystkie wypuszczają pędy kwiatowe...na parapetach będzie im za zimno a jak je odstawię trochę dalej od światła to nie wiem czy im to nie zaszkodzi?
Brak światła także powoduje zrzucanie pąków, więc lepiej zostaw na oknie.
Storczykowa- fajnie, że Masz keiki pastę. Ciekawa jestem jej efektów. Jeśli Doczekasz się choć jednego "dzieciaczka", też sobie kupię. Wow...Zamówiłaś sadzonki? Ależ jestem ciekawa ich widoku
A jak tam Vandzia? Wybarwia pączuszki czy jeszcze daleko do tego
Vandzia już od ponad tygodnia kwitnie :). Może dzisiaj wstawię jakie zdjęcia, bo mam już aparat. Siewki też już przyszły, są maleńkie, ale mam nadzieję, że przeżyją. To bellina x amboinensis i mariae x venosa. A keiki pasta posmarowałam już wiele oczek na Phal. i będę czekać na keiczki.

Wiem, że powinno się to robić wiosną, ale teraz pędziki ma tetraspisik, a na jego keiczkach mi bardzo zależy. Poza tym chce jak najszybciej zobaczyć efekty. Mam nadzieję, że keiki będą, bo bardzo chcę rozmnożyć co ciekawsze okazy, czyli tetraspisa, Liodoro, violacea x amboinensis x spica i parę hybryd, bo mają stare pędy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam parę zdjęć, niestety mało, bo teraz prawie nic nie kwitnie, ale ze 20 Phal. ma nowe pędziki i jeszcze kilka odgałęzienia. Zauważyłam dzisiaj coś na białym z mazami, niedługo się okaże, czy to pęd.
A teraz zdjęcia, najpierw sadzonki, potem Phal. i Vanda.

Sadzonki:

Obrazek

Tetraspisik i inne Phal.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niebieska Vanda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p
Od: 20 sie 2010, o 09:34

Post »

Storczykowa - piękne kwitnienie ;:138 , Vanda cudowna , uwielbiam je ;:108 Ciekawe jak Ci się uda z pastą keiki , ja gdzieś wyczytałam że można wymieszać ukorzeniacz z wazeliną i wychodzą podobne efekty co po paście , zobaczymy , już od tygodnia mam zasmarowane oczka , oczywiście falka nie moje :;230
Serdecznie Pozdrawiam Iwona
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”