Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko tak sobie myślę, że moja stuartiana jeśli jej urośnie listek, który właśnie wychodzi to będzie wielkości Twojej :P Ciekawe czy mnie czymś zaskoczy ;:224
Podziwiam Twojego equestrisa alba :shock: 10 miesięcy kwitnienia :!:
No i oczywiście z niecierpliwością czekam na kwiaty cattleyi ;:65
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo bym chciała, żeby zakwitł, podobają mi się botaniczne Phal., a schilleriany są naprawdę niezwykłe.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nie mogę się doczekać Twojej [półeczki jak tam prace?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Joane- mam nadzieję, że za dużo kwiatuszków nie będzie. Choć, wczoraj, poszukałam sobie w necie fotek tych kwiatuszków. I coraz bardziej mnie te piegi wciągają ;:224 Wiesz, jedna katlejka pięknie puściła korzonki i to na niej jest ta "gruba" pochewka. Druga, "stoi" w miejscu. Oby nie uschła ;)

Kasiunieczka- życzę Twojemu Stuartianie pędziku :D A ja stwierdzam, że chyba to prawie "uduszenie" w pojemniku szczelnie zamkniętym< było to latem, temp. około +30 stopni i przez tydzień nie miałam czasu zajmować się storczykami, pojemnik nie był nawet wietrzony> musiało zainicjować puszczenie pędziku. ;:108 Equetris zaszalała, będzie mi brakować tych, cudnych kwiatuszków. Moze różowego sobię sprawię... ;:224

Storczykowa- jeszcze jest czas na puszczanie pędzików. Może i Schilleriana puści... ;:224

Celinko- już pomalowana i wysuszona. Pozostaje skręcić, zrobić "podpórki" i powiesić... Może koło środy zawiśnie, albo czwartku ;:224

I dzisiejsze popołudnie spędziłam przy storczykach. Tym razem był oprysk na przędziorki i wciornastki. Przy okazji dokładniej przyjrzałam się storczykom i są kolejne pędziki :heja
Dwa, nowe pędziki na oncidium ;) Nie zrobiłam im fotki.

Kolejny pędzik, to przedłużenie z bocznego oczka na "Ciapku":

Obrazek

I jeszcze jeden pędzik < info dla Joane>. Twoje miltonidium Bartley Schwarz postanowiło puscić pędzika. Ależ się cieszę :heja Oto on:

Obrazek

I kolejna świetna wiadomość. Wreszcie się dogadałam z sabotkiem ;) Po tym, jak Joane Napisała, że lepiej rośnie w cieniu i w chłodniejszym miejscu. Włożyłam go do pojemnika, który stoi poza dostępem kaloryfera i dociera do niego mniej światła. Dziś, przy dosypywaniu kory, zauważyłam, że rośnie sabotkowi trzecia rozetka :D Ależ radość mi ta rozetka sprawiła. Na fotce jest widoczna po prawej stronie listka, jako zielona "kropka":

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę Wam też mojego reanimowanego MM. Stoi w pojemniczku chyba gdzieś od wakacji, po przesadzeniu do spagnum nagle odżyło :) AnnaL Pisała w swoim wątku o luźnym ułożeniu spagnum, ja skorzystałam z tej rady i tak właśnie jest posadzony MM. Dziś jego fotki.
Z boku, te białe kropeczki to nie grzybki, tylko krople rosy odbite od lampy aparatu. Widać wolne przestrzenie w doniczce bez spagnum:

Obrazek

Od góry, rosnące korzonki, robiłam mu fotkę po oprysku na przędziorki. Dlatego ma kropelki wody:

Obrazek

Od spodu widać już wychodzące korzonki, przesadzanie na wiosnę:

Obrazek
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Czyli,same dobre wieści u Ciebie.Gratuluje ;:138 A co stosowałaś w oprysku na wciornistki??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- tym razem Talstar firmy Bayer bodajże :) Za około półtora tygodnia ponownie będę pryskać. Potem przerwa około 2 tygodnie i wtedy będzie oprysk grzybobójczy Topsin lub Bravo :) W tamtym roku tez tak robiłam i bardzo dobry wpływ na roślinki był. Na wiosnę były zdrowe ;:108

I zapomniałam dodać, że odkryłam trzeciego "cosia" na moim cymbidium. Nadal go "suszę" <podlewam raz w tygodniu delikatnie, do moczenia doniczki w wiaderku jeszcze daleka droga>. Usychają mu zewnętrzne liście na psb-ach, ale boję się go zalać. :)
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justynko dziękuje za odpowiedź.
Swoje Cymbidium suszę przez 6 tyg. i wtedy nie dostaje ani kropli wody!!Po tym czasie podlewam czysta wodą a potem już regularnie podlewam z nawozem.Jak jest podlane ostatni raz ( w sierpniu) to wtedy dostaje nawóz z podwyższonym fosforem i potasem.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- moje, też podobnie "suszyłam". Dopiero początkiem października zaczęłam delikatnie podlewać. Stoi na południowym oknie, w pomieszczeniu, gdzie kaloryfery są włączane tylko na dzień :)
Też je zacznę nawozić, ale to dopiero przy moczeniu. Może około połowy listopada ;:108
A jaki nawóz teraz Używasz? Ja mam dwa: albo florovit do kwitnących, albo... do storczyków ogólny. Nie wiem, czym podlewać :/
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Pięknie ci rosną, MM cudnie odżył, takie ładne korzonki mu rosną...
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

No to widzę, że muszę mojemu MM podebrać trochę mchu, bo ma go za gęsto :roll:
U Ciebie, Justynko można zawsze coś ciekawego się dowiedzieć :P
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Och Justynko wchodząc Tu czytam same wspaniałe wiadomosci :) super odwdzięczają ci się Twoi podopieczni ;:196
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MM wygląda superowo ;:138 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko na sam początek gratuluję wszelkich pędów ! Zapowiada się dużo kwitnięć na forum ;:108 No i te pochewki na katlejach! Mistrzostwo świata! jak do tej pory nie osiągnięte przeze mnie... A Tobie się udało, więc i gratulacje się należą :) ;:63
MM ma jak widać zdrowy system korzeniowy, więc oby jak najprędzej cieszył właścicielkę kwiatkami :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- sama nie wierzę, że to ta sama roślinka, co parę miesięcy temu ;) Będę Cię prosić o rady w pewnej sprawie....ale o tym, za chwilkę ;:224

Wioleta- a pewnie, że Zabierz troszku tego spagnum. Ja się śmieję, że teraz spagnum mi wystarczy na o wiele więcej storczyków, niż myślałam. Zawsze to jakaś oszczędność na mchu ;) Dziś to sobie Pooglądasz... ;:224

Celinko- tak jakoś jesień przychodzi i...zamiast ogródka mam storczyki. A że codziennie coś się dziej wśród moich, to pokazuję ;:224

Aniu- to dzięki Twoim radom, dziękuję ;:196

Zabka_Monis- niestety jeszcze nie mistrzostwo świata ;) To...pochewki sklepowe ;) Ale czekam na rozwój pączuszków, ale to trwa długo...

A dziś miałam wielką niespodziankę. Przyjechała do mnie Grymasella. A co Przywiozła... Dużo reanimków i...nie tylko ;)
Grymasello dziękuję za wszystko i za pogaduszki i za storczyki :D Musimy się jeszcze kiedyś spotkać na dłużej i może w większym gronie ;:108

Zatem zaczynam się chwalić moimi 5 nowościami :D wśród których znalazły się: 2 dendrobia nobile, jedna cambria, jeden sabotek i kupiona z przeceny Ascocenda. Wszystkie zostały spryskane środkiem owadobójczym. Przesadzone, a teraz się moczą :)

Najpierw dwa dendrobia nobile, niestety zalane i z wełnowcami. Na jednym z nich są jeszcze mszyce. I, o dziwo, to w gorszym stanie, jeśli chodzi o stann psb, korzonki miało ładne. Już przesadzone. Pojedzie na parę dni do firemki i tam je wykuruję z robactwa. Mam wspólną fotkę, jest po lewej stronie, z żółtymi liśćmi, biedna roślinka. Ale ja o niego zadbam:

Obrazek

Drugie dendrobium nobile <jedno będzie łososowe,, drugie białe; niestety nie oznaczyłam sobie i nie wiem, które jakie jest>. Niestety było tak zalane, że psby same, bez korzeni wychodziły z doniczki. Za to miało bardzo dużą ilość keiki, do jednej doniczki wsadziłam cztery sztuki:

Obrazek

Hybryda sabotka o zielonych liściach. Ma kilka rozet, piękne, zdrowe korzenie i będzie kwitło na żółto:

Obrazek

Oraz pięknie rozrośnięta cambria. Kilkanaście psb, korzonki nawet w dobrym stanie. Ma być czerwona, podobna kształtem do Nelly Isler:

Obrazek
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”