Storczykowa- sama nie wierzę, że to ta sama roślinka, co parę miesięcy temu ;) Będę Cię prosić o rady w pewnej sprawie....ale o tym, za chwilkę
Wioleta- a pewnie, że Zabierz troszku tego spagnum. Ja się śmieję, że teraz spagnum mi wystarczy na o wiele więcej storczyków, niż myślałam. Zawsze to jakaś oszczędność na mchu ;) Dziś to sobie Pooglądasz...
Celinko- tak jakoś jesień przychodzi i...zamiast ogródka mam storczyki. A że codziennie coś się dziej wśród moich, to pokazuję
Aniu- to dzięki Twoim radom, dziękuję
Zabka_Monis- niestety jeszcze nie mistrzostwo świata ;) To...pochewki sklepowe ;) Ale czekam na rozwój pączuszków, ale to trwa długo...
A dziś miałam wielką niespodziankę. Przyjechała do mnie Grymasella. A co Przywiozła... Dużo reanimków i...nie tylko ;)
Grymasello dziękuję za wszystko i za pogaduszki i za storczyki

Musimy się jeszcze kiedyś spotkać na dłużej i może w większym gronie
Zatem zaczynam się chwalić moimi 5 nowościami

wśród których znalazły się: 2 dendrobia nobile, jedna cambria, jeden sabotek i kupiona z przeceny Ascocenda. Wszystkie zostały spryskane środkiem owadobójczym. Przesadzone, a teraz się moczą
Najpierw dwa dendrobia nobile, niestety zalane i z wełnowcami. Na jednym z nich są jeszcze mszyce. I, o dziwo, to w gorszym stanie, jeśli chodzi o stann psb, korzonki miało ładne. Już przesadzone. Pojedzie na parę dni do firemki i tam je wykuruję z robactwa. Mam wspólną fotkę, jest po lewej stronie, z żółtymi liśćmi, biedna roślinka. Ale ja o niego zadbam:
Drugie dendrobium nobile <jedno będzie łososowe,, drugie białe; niestety nie oznaczyłam sobie i nie wiem, które jakie jest>. Niestety było tak zalane, że psby same, bez korzeni wychodziły z doniczki. Za to miało bardzo dużą ilość keiki, do jednej doniczki wsadziłam cztery sztuki:
Hybryda sabotka o zielonych liściach. Ma kilka rozet, piękne, zdrowe korzenie i będzie kwitło na żółto:
Oraz pięknie rozrośnięta cambria. Kilkanaście psb, korzonki nawet w dobrym stanie. Ma być czerwona, podobna kształtem do Nelly Isler: