Storczyki Katarzynki
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Katarzynki
Ja też się cieszę że mam takie koleżanki które dobre rady dają 

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
katarzynka575 pisze:Kasiuze starości ?,to dobrze się trzymają mimo wszystko, bo wyglądają na młodziutkie ,przynajmniej liście tylko te marszczące bulwy je zdradzają
Czyli że co, jak nic się nie pokarze nowego (młoda roślinka) to długo się nimi nie nacieszę
![]()
Nie Kasiu, po prostu one właśnie teraz kwitną lub przekwitają jak mnie wzrok nie myli? Następnie zaczną wypuszczać nowe psb i jeszcze dłuuugo będą te nowe karmić - takie m.in. jest zadanie psb, dlatego są takie pękate aby utrzymać dużo wody i niezbędnych składników. U wszystkich storczyków, które są zbudowane z psb po kwitnieniu wypuszczać kolejne nowe. Polecam do

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja, za Kasiunieczką, też tak samo myślę ;)
U oncidium, jak zaczynają zasychać listki, przycnam je. Psbę zostawiam, żeby odżywiała mlode przyrosty, aż sama ze starości zaschnie.
Podobnie z innymi <np.: katlejami>, postępuję
Ale jest wiele storczyków produkujących psby, dendrobia, cambrie, miltonie, oncidia i pewnie jeszcze wiele innych
U oncidium, jak zaczynają zasychać listki, przycnam je. Psbę zostawiam, żeby odżywiała mlode przyrosty, aż sama ze starości zaschnie.
Podobnie z innymi <np.: katlejami>, postępuję

Ale jest wiele storczyków produkujących psby, dendrobia, cambrie, miltonie, oncidia i pewnie jeszcze wiele innych

- kasiunieczka_32
- 1000p
Tak, to wszystko storczyki o typie wzrostu sympodialnym
I dalej polecam
http://www.storczyki.org.pl/biologia.html

-
- 1000p
Kasiu dziękuję
za zainteresowanie i polecenie tematów . Ja to już wcześniej czytałam zaraz jak tylko kupiłam oncidium to rzuciłam się na wszystkie możliwe informacje. Tylko jakoś nie doczytałam że tak szybko się pomarszczy bulwa .Ten mój kwitnie, jeszcze nie przekwita ale to na jednej bulwie, druga chyba nie miała kwitnienia a obie się strasznie szybko marszczą i to mnie zaniepokoiło . Cambria po przekwitnięciu (maj) nic takiego mi nie zafundowała, dobrze się trzyma .To co czekam na nową psb i już się troszkę uspokoiłam .Dziewczynki dla Was wielkie 

- kasiunieczka_32
- 1000p
Kasiu więc prawdopodobnie to przeciążenie za sprawą obecnego kwitnienia, zawsze to dla rośliny wysiłek, a poza tym utrzymuj podwyższoną wilgotność wokół. Może się polepszy 

-
- 1000p
Tak zrobię, Kasiu a jak myślisz czy może ją częściej moczyć bo robię moim storczykom kąpiele co 14 dni może za rzadko 

- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Witaj Kasiu,
co prawda ja nie Kasia, ale ...
Gotowej recepty nie otrzymasz.
Oncidium powinno przeschnąć, a nie wyschnąć między podlewaniami.
Zatem - obserwuj
Pozdrawiam,
Ewelina
co prawda ja nie Kasia, ale ...
Gotowej recepty nie otrzymasz.
Oncidium powinno przeschnąć, a nie wyschnąć między podlewaniami.
Zatem - obserwuj

Pozdrawiam,
Ewelina
- kasiunieczka_32
- 1000p
Kasiu Ewelinka właściwie już Ci odpowiedziała :P
Ja tylko mogę powiedzieć, że poza phalaenopsisami i tymi, które aktualnie są przesuszane, swoje storczyki staram się kąpać raczej co 7 - 10 dni. A niektóre jeszcze spryskuję, to zależy oczywiście od wymagań. Nie można na pewno uogólniać, bo tak na prawdę każdy rodzaj ma inne wymagania
Trzymam kciuki
Ja tylko mogę powiedzieć, że poza phalaenopsisami i tymi, które aktualnie są przesuszane, swoje storczyki staram się kąpać raczej co 7 - 10 dni. A niektóre jeszcze spryskuję, to zależy oczywiście od wymagań. Nie można na pewno uogólniać, bo tak na prawdę każdy rodzaj ma inne wymagania

Trzymam kciuki

-
- 1000p
Dziękuję dziewczyny
Przez okres wiosenno- letni no prócz upałów podlewałam (moczyłam)co 14 dni a teraz faktycznie zauważyłam że już po 10 dniach wszystkie miały suchy podkład .Co mnie zdziwiło bo u mnie jeszcze kaloryfery zakręcone (temp. utrzymuje się w okolicy 21 ,5 st., wietrzę mieszkanie i wtedy spada do jakiś 19 st . ale to nie na długo i znów wraca do tych 21) a przecież latem cały czas temp. utrzymywała się sporo wyższa i wystarczała im ta dwu tygodniowa kąpiel .O co tu chodzi ? W każdym razie wczoraj oncidium wstawiłam do miski z wodą i stało sobie tak koło godz. ale stan bulw nic się nie poprawił
cambraia napiła się i bulwy widać że są napite
I to by było na tyle, do póki kwitnie i się trzyma nic nie będę z nią robiła, potem zobaczymy 

-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Kasiu a brałaś pod uwagę fakt, że stare bulwy mogą kończyć swoją żywotność ? Ładnie będą wyglądać tylko te ze świeżych przyrostów.
-
- 1000p
Lana jak go kupowałam w ogóle mi do głowy nie przyszło że to oncidium może być już na tyle stare żeby żywot swój kończyć .Ładnie wyglądało bulwy raczej niepomarszczone jeszcze w tedy były ,ładne zdrowe liście ,dwie gałązki jedna z rozwijającymi się kwiatkami druga cała w pączkach ,no po prostu młodziak .Tylko zastanawiało mnie czemu na przecenie
no może dlatego właśnie
no nic,jak go przesadzałam to widziałam młody przyrost
chyba niedługo się pokarze .Mam w planach ale to jak już zrzuci wszystkie kwiatki przesadzić go w mech bo czytałam że one to lubią 

- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Pokaż na swoje nabytki z wystawy w Łodzi.

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Kasiu i ja tu tuptam z niecierpliwością
pokazuj już swoje śliczności
Ty już zdążyłaś się nimi nacieszyć teraz pokaż je nam