Storczyki Katarzynki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

Cieszę się, że mogłam pomóc :tan
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też się cieszę że mam takie koleżanki które dobre rady dają ;:196
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

katarzynka575 pisze:Kasiu :shock: ze starości ?,to dobrze się trzymają mimo wszystko, bo wyglądają na młodziutkie ,przynajmniej liście tylko te marszczące bulwy je zdradzają :;230 Czyli że co, jak nic się nie pokarze nowego (młoda roślinka) to długo się nimi nie nacieszę :?: :(

Nie Kasiu, po prostu one właśnie teraz kwitną lub przekwitają jak mnie wzrok nie myli? Następnie zaczną wypuszczać nowe psb i jeszcze dłuuugo będą te nowe karmić - takie m.in. jest zadanie psb, dlatego są takie pękate aby utrzymać dużo wody i niezbędnych składników. U wszystkich storczyków, które są zbudowane z psb po kwitnieniu wypuszczać kolejne nowe. Polecam do ;:132 http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html oraz wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 98&start=0 i wypowiedź Jovanki.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I ja, za Kasiunieczką, też tak samo myślę ;)
U oncidium, jak zaczynają zasychać listki, przycnam je. Psbę zostawiam, żeby odżywiała mlode przyrosty, aż sama ze starości zaschnie.
Podobnie z innymi <np.: katlejami>, postępuję :)
Ale jest wiele storczyków produkujących psby, dendrobia, cambrie, miltonie, oncidia i pewnie jeszcze wiele innych :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Tak, to wszystko storczyki o typie wzrostu sympodialnym ;:108 I dalej polecam ;:132 http://www.storczyki.org.pl/biologia.html
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Kasiu dziękuję ;:180 za zainteresowanie i polecenie tematów . Ja to już wcześniej czytałam zaraz jak tylko kupiłam oncidium to rzuciłam się na wszystkie możliwe informacje. Tylko jakoś nie doczytałam że tak szybko się pomarszczy bulwa .Ten mój kwitnie, jeszcze nie przekwita ale to na jednej bulwie, druga chyba nie miała kwitnienia a obie się strasznie szybko marszczą i to mnie zaniepokoiło . Cambria po przekwitnięciu (maj) nic takiego mi nie zafundowała, dobrze się trzyma .To co czekam na nową psb i już się troszkę uspokoiłam .Dziewczynki dla Was wielkie ;:196
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Kasiu więc prawdopodobnie to przeciążenie za sprawą obecnego kwitnienia, zawsze to dla rośliny wysiłek, a poza tym utrzymuj podwyższoną wilgotność wokół. Może się polepszy ;:215
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Tak zrobię, Kasiu a jak myślisz czy może ją częściej moczyć bo robię moim storczykom kąpiele co 14 dni może za rzadko :?:
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Witaj Kasiu,

co prawda ja nie Kasia, ale ...

Gotowej recepty nie otrzymasz.
Oncidium powinno przeschnąć, a nie wyschnąć między podlewaniami.
Zatem - obserwuj :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Kasiu Ewelinka właściwie już Ci odpowiedziała :P
Ja tylko mogę powiedzieć, że poza phalaenopsisami i tymi, które aktualnie są przesuszane, swoje storczyki staram się kąpać raczej co 7 - 10 dni. A niektóre jeszcze spryskuję, to zależy oczywiście od wymagań. Nie można na pewno uogólniać, bo tak na prawdę każdy rodzaj ma inne wymagania :wink:
Trzymam kciuki ;:215
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dziękuję dziewczyny ;:196 Przez okres wiosenno- letni no prócz upałów podlewałam (moczyłam)co 14 dni a teraz faktycznie zauważyłam że już po 10 dniach wszystkie miały suchy podkład .Co mnie zdziwiło bo u mnie jeszcze kaloryfery zakręcone (temp. utrzymuje się w okolicy 21 ,5 st., wietrzę mieszkanie i wtedy spada do jakiś 19 st . ale to nie na długo i znów wraca do tych 21) a przecież latem cały czas temp. utrzymywała się sporo wyższa i wystarczała im ta dwu tygodniowa kąpiel .O co tu chodzi ? W każdym razie wczoraj oncidium wstawiłam do miski z wodą i stało sobie tak koło godz. ale stan bulw nic się nie poprawił :( cambraia napiła się i bulwy widać że są napite :D I to by było na tyle, do póki kwitnie i się trzyma nic nie będę z nią robiła, potem zobaczymy :roll:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Kasiu a brałaś pod uwagę fakt, że stare bulwy mogą kończyć swoją żywotność ? Ładnie będą wyglądać tylko te ze świeżych przyrostów.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Lana jak go kupowałam w ogóle mi do głowy nie przyszło że to oncidium może być już na tyle stare żeby żywot swój kończyć .Ładnie wyglądało bulwy raczej niepomarszczone jeszcze w tedy były ,ładne zdrowe liście ,dwie gałązki jedna z rozwijającymi się kwiatkami druga cała w pączkach ,no po prostu młodziak .Tylko zastanawiało mnie czemu na przecenie :?: no może dlatego właśnie :roll: no nic,jak go przesadzałam to widziałam młody przyrost :D chyba niedługo się pokarze .Mam w planach ale to jak już zrzuci wszystkie kwiatki przesadzić go w mech bo czytałam że one to lubią :D
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Pokaż na swoje nabytki z wystawy w Łodzi. :D :tan ;:196
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu i ja tu tuptam z niecierpliwością ;:65 ;:65 pokazuj już swoje śliczności ;:14 Ty już zdążyłaś się nimi nacieszyć teraz pokaż je nam :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”