Wymagania,kwitnienie,pielęgnacja roślin cebulowych

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli nie zależy nam zaś na pędach staśmionych a tylko na dobrze wykształconych kwiatostanach, to po wykopaniu przetrzymujemy cebule 2 tygodnie w temperaturze 34 st. C, następnie 5 tygodni w temperaturze 25 st. C i dalej w 17 st. C. Należy też pamiętać, że w zależności od przebiegu pogody w czerwcu (susza czy deszcze) cebule mogą być w różnym stadium rozwoju i od tego zależy termin wykopywania cebul.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U tulipanów mieszańców Tulipa hageri np.: T. tulipa hageri hybr. Little Beauty, Little Princess czy Piccolo z jednje cebulki wyrastają 1-5 kwiatów - wysokości 10 cm i średnicy 3-5 cm. Jest wiele gatunków botanicznych tulipanów "wielokwiatowych" np.: T. trada, T. turcestanica, T. aucheriana, T. biflora, T. polychroma, T. praestans. :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Według mnie z jednej cebulki może wyrosnąć więcej niż jeden kwiat. Zależy to od mutacji lub po prostu od gatunku np. mieczyki wytwarzają łodygę na których może być kilkanaście kwiatów, lilie mają po kilka :)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Zelwi fajnie opisujesz tę metodę.
W warunkach amatorskich jak to przeprowadzić :D
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

U ranników z jednej cebulki wyrasta kilka kwiatów, bardzo ładnie wyglądają, kwitną dość wcześnie jak krokusy, można z nich zrobić ładny żółty dywanik.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Mariola54 pisze:Zelwi fajnie opisujesz tę metodę.
W warunkach amatorskich jak to przeprowadzić :D
Kiedy wykopujemy cebule w czerwcu najlepiej wykorzystać panującą wtedy zazwyczaj wysoką temperaturę i przechowywać cebule w miejscu, któe łatwo się nagrzewa i utrzymuje wysoką temperaturę w nocy, np. jakaś weranda czy strych. W tym roku były z tym problemy bo początek lata był chłodny. Szukałem więc sposobu, gdzie można by ogrzewać cebulki. W moim domu jednorodzinnym jest bojler. Położyłem cebulki w koszyku nad rurą, która prawie ciągle jest ciepła. Temperatura wynosiła tam jakieś 25 st. C., więc przetrzymywałem cebule w tych warunkach 10 dni + 5 tygodni. Potem przeniosłem cebule w chłodniejsze miejsce w piwnicy, gdzie było ok. 19 st. C. Pod koniec lata ta temperatura się obniżała.

Jeżeli ktoś mieszka w bloku, może spróbować przetrzymywać cebule obok komputera, który ciągle chodzi, albo we nęce z instalacją wodną z licznikami. Może spróbować na te 10 dni, kiedy temperatura ma wynosić 30 st. C ogrzewać cebulki włączoną cały czas żarówką??
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Drobniejące kwiaty hiacyntów

Post »

Witam serdecznie!
Od kilku lat sadzę w moim małym ogródku cebule hiacyntów i w zasadzie zawsze powtarza się ten sam scenariusz:na wiosnę z cebuli zakupionej i zasadzonej jesienią wyrastają piękne kwiaty,natomiast z cebul zakupionych we wcześniejszych latach wyrastają kwiatostany anemiczne -niektóre mają tylko kilka kwiatków na łodyżce.
Być może popełniam jakiś błąd w uprawie i pielęgnacji?
Dotychczas robiłam to tak:po ukazaniu się na wiosnę czubeczków listków posypywałam nawozem wieloskładnikowym,potem po przekwitnięciu obrywałam wszystkie resztki kwiatów zostawiając jedynie łodygę kwiatostanu i czekałam aż liście zżółkną,lub całkowicie uschną wtedy wykopywałam cebule i wysadzałam na nowe miejsce.
Proszę poradźcie mi jak postępować bu cieszyć się pięknem tych wspaniałych kwiatków

pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

u mnie też niektóre kwitną skromnie. rosną zawsze w 1 miejscu. jedne białe tak się rozrosły, że rośnie 6-7 jeden przy drugim. 2 się zasiały w ogrodzeniu ogródka i w połowie są q ogródku, a w połowie poza nim. Mam też różowe (ciemne i jasne), niebieski, fioletowy, które rosną na środku ogródka i też już nie mają tak okazałych kwiatów jak kiedyś...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja natomiast zauważyłam,że moje hiacynty z roku na rok są okazalsze. Może to bierze się z tego, że większości nie kupowałam, pochodzą od sąsiadów. Teraz sobie kojarzę,że jak dostawałam, to te cebulki nie były takie okazałe, jak są teraz. Wykopuję je tylko w tym wypadku, jak mi się koncepcja ogródka zmienia, one raczej nie potrzebują corocznego wykopywania jak tulipany.
Zeszłego roku kupiłam czerwone, ciekawa jestem, czy w tym roku będą tak ładne , jak były.
Waleria
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Cebula hiacynta może żyć kilkanaście lat i z roku na rok, w dobrym dla siebie miejscu, powiększa swoje rozmiary. Mam odmiany np.: 'Blue Gigant', których cebule są wielkości piłki tenisowej inne jak 'Woodstock' mają małe cebule i mimo podtykania smakowitych kąsów nie chcą być większe. W przypadku odmian pełnokiwatowych cebule dość szybko się degenerują (przerabiałem 3 odmiany i wiecej pełnokwiatowych nie kupię).
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi.W tym roku zastosuję się do Waszych rad i nie przesadzę cebul po kwitnieniu,być może tym przesadzaniem tylko im przeszkadzałam w rozwoju.
Pawle,piszesz,że podsuwasz im "smakowite kąski"napisz proszę czy dajesz jednorazową dawkę czy może w kilku terminach {jeśli tak to w jakich?}
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Re: Drobniejące kwiaty hiacyntów

Post »

dwostr pisze:Proszę poradźcie mi jak postępować bu cieszyć się pięknem tych wspaniałych kwiatków
Spróbuj postępować z cebulami tak jak to opisałem w wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7765.
U mnie w tym roku chyba zakwitnie kilka kwiatostanów z jednej cebulki zamiast jednego staśmionego. Wkróce pokażę to na zdjęciach.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zelwi! dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedż na moje pytanie.Popatrz,tyle buszowałam po tym forum a nie natrafiłam na tę Twoją wcześniejszą informacjęDZIĘKI
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Okazało się, że preparowane opisaną wyżej metodą moje hiacynty różowe wytworzyły kilka pędów kwiatowych zamiast jednego pędu staśmionego:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może inne kolory wytwarzają bardziej zwarte kwiatostany? W tym roku spróbuję przechowywać cebulki od początku w temperaturze 25-30 st. C bez chłodzenia w 20 st. C. Zobaczymy co to da.
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

A kiedy hiacynty należy włożyć z powrotem do ziemi? W październiku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”