Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Gosiu rozdaję ,bo za darmo... :lol: , możemy się wymienić...w najbliższym czasie,a ponoć jedziesz na wycieczkę w góry to serdecznie zapraszam... :D Do worka załadujesz... ,będziesz miała do dołów pod róże... :wink:
Grażka w niedzielę ma być najpiękniej ,ale nie jadę,mam gości... :D Z chęcią obejrzę widoczki z Równicy...dawno tam nie bylam
Wiesiu taka ziemia to skarb...Też kupuję taką czarna ziemię pod warzywa w workach ,wydaje mi się ,że torfu tam niewiele...wykorzystuję ją nie tylko do róż ,ale również do sadzenia bylin i jednorocznych.
Izka 10 km i zupełnie inna gleba... :roll: ,dobrze ,że masz bliskie zaopatrzenie ,w te drogocenne ,pomimo wszystko,podłoże...Można piękne donice ulepić... :wink: Myślałam nad tym ,czy taka glina nadaje się na lepienie garów...Gdy dokopuję się do jądra ziemi :;230 natrafiam na popielatą twardą jak skała warstwę...,może taki materiał nadawałby się ...Ale jeszcze nie zgłębiłam tematu garncarstwa :wink:
Grażka człowiek się narobi przy sadzeniu,rozdrabnianiu zwięzłej ziemi...ale z drugiej strony wolę już glinę niż piasek...zatrzymuje wodę,związki mineralne,nie trzeba tak bardzo nawozić i podlewać...Ale ciężko się wszystko ukorzenia,korzenie mają tendencje do gnicia,brak napowietrzenia,a podczas upałów staje się twarda jak skała...Za i przeciw chyba się równoważą... :D
A mrówki taki tak siedzą... :wink:
Wiesiu dobry sposób na mrówki... to wrotycz ,nie lubią jego zapachu oraz sadzenie aksamitek.
Mrówki u mnie gromadzą się pod kamieniami,i u nasady róż...lałam w te miejsca mikstury z wrotycza i muszę stwierdzić ,że mrówek przez pewien czas nie widziałam... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mrówki można wyprowadzić za pomocą odwróconego pojemnika w którym jest ziemia zmieszana z cukrem.
One założą tam swoje gniazdo a potem bierze się to wszystko do wiaderka czy na łopatę i.....ja wyrzucam do kompostu - robią za dżdżownice.
Ale tylko te czarne, czerwone wywalam daleko za ogród lub częstuję boraksem, bo dla roślin szkodliwe i gryzą bestie ostro.
Grażyna.
kogro-linki
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Neluś, nie święci garnki lepią :wink: Twoja ciekawość świata jest niesamowita... Ty na prawdę gotowa jesteś zająć się garncarstwem eksperymentalnym. Na jakimś wyjeździe pan garncarz (?) pozwolił zasiąść za kołem... Więc bierz tą żółtą glinę - taką pamiętam z pokazu . Miła była w dotyku ta glina, jedwabista, delikatna i jędrna. Czary :D

Kontrolny przelot przez ogródek pokazał nowy wysyp mszyc... Zwariowały chyba.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka ...pomyślę o tym ale na wiosnę... :wink: ,chociaż mam już pewne plany (po programie Maja w ogrodzie ...w Krakowie wspominałam)co do betonowych pojemników ... :;230 Na razie rozpatruję sposób stworzenia szkieletu o różnych kształtach...Uwielbiam takie prace ręczne... :wink: Zawsze niewiadoma ,co wyjdzie...Byłaś na pokazie...?Też masz ciągoty do tworzenia... :D
Mszyce... :?: :shock: Bardzo pokochały Twój ogród w tym sezonie... :lol: Dobrze im na Twoich wypasionych różach... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Można dostać fajną ziemię na oborniku u nas. Wiem bo sadziłam w niej róże. :wink:
Odkwaszonego torfu też nie używam.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

widzisz Nelu co to znaczy owieczka .ja zrozumiałam że przycinasz róże teraz .też byłam zaskoczona ale sobie pomyślałam,że jestem z tego tematu dziurawa .dzięki za podpowiedz.ja jeszcze dzisiaj miałam dostawę i wsadziłam
1 - Gebrüder Grimm ,2 - Gärtnerfreude ,3 - Gartenspaß, 4 - Souvenir de Baden-Baden.nie wiem co znaczy przy ich nazwach litera (R) .masz ,może o tym jakieś pojęcie?
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś spadłaś mi jak z nieba... ;:196 dobrze wiedzieć... teraz przydałaby się do tych paru róż ,które jeszcze dostanę :D
Alina prawie wszystkie róże na G... :wink: ,drugą mam,jest super chociaż nie pachnie... :D
Literka R oznacza chyba zarezerwowanie danej nazwy przez firmę ,która stworzyła dany produkt......taki znak jakości...Tak myślę... ;:24
Ale będzie oglądania ...prawie wszystkie amatorki róż w tym roku coś nowego kupują... :D

Białe też piękne...Iceberg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i fioletowe ...ale skąpe...
Obrazek

dużo liści ...odwrotnie proporcjonalne do kwiatów...
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Kobea wygląda, jakby dopiero się miała rozkręcać...
Piękny rumieniec na Icebergu.
R w kółeczku to rezerwacja nazwy handlowej...?
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rumieniec chyba z zimna... :wink: Z kobei ,jeżeli nie zapomnę przed mrozem spróbuję zrobić sadzonki,aby wcześniej zakwitła...siać już nie będę...
Z tym R tak mi się wydaje...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Neli, a czemu ten Iceberg jakiś taki zaróżowiony? Wstydzi się, czy co? :lol:
A kobeą się nie przejmuj, to nie był rok kobei ;:185
Chyba nikomu nie kwitła obficie ...
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A pewnie się i wstydzi ,że tak mało kwiatów wytworzył... :wink:
A kobea zazwyczaj u mnie późno kwitnie,a kwiatów jak na lekarstwo,jedynie liście są dekoracyjne... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

załapałam się na porady o mrówkach, dzięki
Nelu tez mi się podobał ten program Maja........... nawet dowiedziałam się, że aby garnki czy cos w tym stylu wyglądały na stare, obrośnięte mchem to należy posmarować jogurtem.
Mam jednak jedną uwagę te pojemniki potem wymagają dużo podlewania, mam zrobione z kamienia donice i naprawdę tam zawsze jest sucho, może coś robię nie tak, ale...efekt fajny. trzymam kciuki
Kobee siałam dwa razy, wzeszła pięknie ale jak poszła do gruntu nie wytrzymała zawsze coś sknocę, za zimno było ;:224
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taruś kobeę trzeba dopiero po ostatnich przymrozkach na zewnątrz wynosić...Każdy się spieszy z wynoszeniem ,bo słońce...ciepełko,a tu nagle nocny przymrozek i kapota... :(
Masz ulepione takie betonowe donice...?a miałaś jakąś formę...?
W Mai kazali polewać wodą ,bo beton był wymieszany z torfem,torf nasiąka wodą i tworzy niby naturalne dziury w zaprawie i wydłubuje się go ,następuje efekt starej ,kamiennej misy ,skrzyni.. :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pięknie i kwitnąco jeszcze u Ciebie Nelu . Tez sie zadziwiłam tym rumieńcem na Icebergu. Przecież to czysta biel ,ale jak piszesz ,że on ze wstydu tak się zaczerwienił to bym się zgodziła :;230 Ciekawa jestem tej weekendowej pogody . Ciekawe czy pąki moich róż się pootwierały
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Nelu u mnie donice M robił z kamienia a zaprawa to była taka jak do glazury.
Te które pokazywał z torfem nie wiem, jakoś nie mam do nich przekonania jeżeli już to lepiej formę brać np.ze starej wanienki, wiadra, tez był nt.odcinek Maja...........to oklejało się szmatami które wcześniej moczyło się w takiej zaprawie jak do glazury, nie pamiętam ale ktoś na forum robił takie cuda w swoim ogródku,
zerknij tu Agnieszka72: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”