Wandy ogródek pod dębami
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami
Witaj Wandziu pięknie w twoim zaczarowanym ogrodzie.Te wielkie dęby w twoim ogrodzie budzą we mnie miłe wspomnienia z moich rodzinnych stron.Pozdrawiam
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu pomimo późnej jesieni, w Twoim ogrodzie jest niezmiennie pięknie, a tą kamienistą alejką jestem zauroczona
oglądałam ją kilka razy.
Myślę, że juka nie kwitnie z powodu zakwaszonego podłoża, rośnie przy jałowcu, ona lubi chyba zasadową glebę, ale to jest moja hipoteza.
Jakie pnącze rośnie przy tej metalowej pergoli?

Myślę, że juka nie kwitnie z powodu zakwaszonego podłoża, rośnie przy jałowcu, ona lubi chyba zasadową glebę, ale to jest moja hipoteza.
Jakie pnącze rośnie przy tej metalowej pergoli?

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ojejku! One nie są szczepione, prawda? Sama je tak wyprowadziłaś? opowiedz, proszę
Cudeńka, nie mogę sięnapatrzeć...

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zainteresowana jestem bo mam malutki krzaczek i właśnie się zastanawiam czy nie poprowadzić go na drzewko, chociaż widziałam rosnący swobodnie i też mi się podobał.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Wandziu, irga super się wybarwiła
Korzenie akacji też są wspaniałą ozdobą ogrodu.
Bergenia lubi chyba trochę słońca. Moja właśnie zakwitła po raz kolejny.

Bergenia lubi chyba trochę słońca. Moja właśnie zakwitła po raz kolejny.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Wandziu, fajnie poprowadziłaś lilaki Meyera na drzewka. Chyba tak lepiej wygladają, i zawsze można cos posadzić pod nimi
Uwielbiam
ich zapach i chyba sprawię sobie nowego bo poprzedni w donicy mi przegnił zupełnie, bo nie sprawdziłam i nie była podziurawiona.
też go
poprowadzę na drzewko, będzie do pary z hortensją na pieńku. Jeden kwitnie wiosną a drugi jesienią.
Milutkiego wieczoru

ich zapach i chyba sprawię sobie nowego bo poprzedni w donicy mi przegnił zupełnie, bo nie sprawdziłam i nie była podziurawiona.

poprowadzę na drzewko, będzie do pary z hortensją na pieńku. Jeden kwitnie wiosną a drugi jesienią.

Milutkiego wieczoru

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Wandziu czy młodego perukowca należy jakoś zabezpieczyć na zimę 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Halino (eukomis) witaj po raz pierwszy. W wolnej chwili przybiegnę do ciebie zobaczyć, co tam masz w ogródku.
Kochani, jeśli chodzi o te lilaki, to ja ich sama nie wyprowadziłam, tylko po prostu takie kupiłam. Istnieje forma pienna i istnieje krzaczasta. Pienna, rzecz jasna, zajmuje mniej miejsca.
Co do niekwitnącej juki, to przychylam się chyba do diagnozy Tajki: niewłaściwy odczyn gleby.
Tajko, ta moja metalowa pergola nie umywa się do twojej drewnianej. Ot, taka najprostsza z najprostszych. Na razie nie mam kaski na nic lepszego. Ale jak obrośnie, to może nie będzie widać, z czego jest wykonana.

Z lewej strony pergoli rośnie posadzony w tym roku wiciokrzew przewiercień "Inga". Ładnie się przyjął i dorósł już do szczytu łuku. Z prawej natomiast posadziłam bardzo oryginalną trzmielinę. Dostałam miesiąc temu szczepki od koleżanki. Ta odmiana ma wyjątkowo duże listki, prawie białe z zielonym obrzeżem. Nigdy takiej nie widziałam. I raczej się nie pnie, tylko rośnie w górę jak krzaczek. Mam nadzieję, że szczepki przeżyją nadchodzącą zimę. Oto one:

A tutaj jeszcze raz moja kamienna ścieżka, która tak się wam podoba, tylko pod trochę innym kątem. W dali widać patio z pergolą.

No i trochę swojskiego, ludowego klimatu, który sprawia, że w ogródku robi się sielsko i błogo.

Kochani, jeśli chodzi o te lilaki, to ja ich sama nie wyprowadziłam, tylko po prostu takie kupiłam. Istnieje forma pienna i istnieje krzaczasta. Pienna, rzecz jasna, zajmuje mniej miejsca.
Co do niekwitnącej juki, to przychylam się chyba do diagnozy Tajki: niewłaściwy odczyn gleby.
Tajko, ta moja metalowa pergola nie umywa się do twojej drewnianej. Ot, taka najprostsza z najprostszych. Na razie nie mam kaski na nic lepszego. Ale jak obrośnie, to może nie będzie widać, z czego jest wykonana.

Z lewej strony pergoli rośnie posadzony w tym roku wiciokrzew przewiercień "Inga". Ładnie się przyjął i dorósł już do szczytu łuku. Z prawej natomiast posadziłam bardzo oryginalną trzmielinę. Dostałam miesiąc temu szczepki od koleżanki. Ta odmiana ma wyjątkowo duże listki, prawie białe z zielonym obrzeżem. Nigdy takiej nie widziałam. I raczej się nie pnie, tylko rośnie w górę jak krzaczek. Mam nadzieję, że szczepki przeżyją nadchodzącą zimę. Oto one:

A tutaj jeszcze raz moja kamienna ścieżka, która tak się wam podoba, tylko pod trochę innym kątem. W dali widać patio z pergolą.

No i trochę swojskiego, ludowego klimatu, który sprawia, że w ogródku robi się sielsko i błogo.

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Wandziu ja uważam, że pergola jest ładna, mam podobną , przy której rosną róże, ale ja pytałam, jakie pnącze posadziłaś przy niej, gdyż nie mogłam ropoznać. 

Wandziu, taką trzmielinke mam - rosnie u mnie w przedogróku, koło ściany domku i ma za zadanie osłaniać brzydką rynnę. Jest rzeczywiście bardzo ładna, tylko rośnie strasznie wolno i -tak jak piszesz- właściwie nie pnie się, trzeba ją okręcać lub przywiązywać do podpór
A Twój gliniany garnek świetnie wygląda na płocie
Prawie jak u Kargula i Pawlaka
Mam tylko nadzieję, że żyjesz w zgodzie z sąsiadami i garnkowi nic nie grozi 

A Twój gliniany garnek świetnie wygląda na płocie

Wandziu, ta trzmielina wygląda zupełnie jak ta u mojego sąsiada, muszę zrobić zdjęcie.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
witaj Wandziu
pięknie u Ciebie chociaż za oknem zimno można z wielką przyjemnością pospacerować po twoim ogrodzie
pozdrawiam cieplutko

pięknie u Ciebie chociaż za oknem zimno można z wielką przyjemnością pospacerować po twoim ogrodzie
pozdrawiam cieplutko

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...Wandziu trzmielinka bardzo ładna ja nie mam żadnej musiałam pozbyć się -
moja wnusia lubiła wszystkie listki brać do buzi -a poniewasz trzemielina jest trująca
musiała zostać wyprowadzona na pole pod most -ładnie tam rośnie juz trzy lata.
....pole nie moje... ja wiem wiele roslin jest trujących -
moja wnusia lubiła wszystkie listki brać do buzi -a poniewasz trzemielina jest trująca
musiała zostać wyprowadzona na pole pod most -ładnie tam rośnie juz trzy lata.
....pole nie moje... ja wiem wiele roslin jest trujących -

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Wando, pergola wcale nie jest zła
Najważniejsze, że stanowi dobrą podporę dla pięknych roślin
Trzmieliny to bardzo wytrzymałe rośliny, powinny zimę przetrwać.

Trzmieliny to bardzo wytrzymałe rośliny, powinny zimę przetrwać.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Trzmieliny na pewno przetrwają zimę..u mnie rosną jak zwariowane i muszę je tępić jak chwasty.A jak nie przetrwają to o mnie masz jak w banku..