Misiu- Lora zbieranie liści kosiarką z koszem jest najlepszym rozwiązaniem, tak jak mówił Romek.
Niestety moja kosiarka nie ma kosza, więc nie mogłam kosić trawy, gdyż leżały liście, nie mogłam ich grabić, gdyż strasznie wiało wczoraj, dzisiaj zresztą także , błędne koło.
Lucynko witaj.
Sosny widoczne na zdjęciu przy huśtawce, to sosny pospolite.
Dołem zostały przycięte, gdyż były posadzone za gęsto i utrudniały przejście. Mam także w ogrodzie 2 sosny czarne i sosnę żółtą, one także zostały przycięte, oprócz jednej czarnej, która jest jeszcze młoda i rośnie jako soliter, więc nie było takiej potrzeby.
Ja za siatką mam także las brzozowo- sosnowy, więc w ogrodzie już brzóz nie sadzę, choć je bardzo lubię, są piękne wiosną, jak wypuszczają młode listki i jesienią, jak się złocą w słońcu, chociaż w tym roku wyjątkowo, opadły zielone.
Aneczko- Zielona Ania miło mi, że tak pozytywnie oceniasz mój ogród.
Liście tulipanowca rzeczywiście ładnie wyglądają, ale jest ich dużo i wiatr rozwiewa po całym ogrodzie.
Kolorowo jest u mnie w ogrodzie od wiosny do jesieni, dlatego, że mam dużo krzewów i bylin posadzonych, które zdobią kwiatami, a jesienią krzewy kolorowymi liśćmi i owocami.
Pozdrawiam serdecznie.
Daluniu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Wczoraj pojechałam na działkę z myślą grabienia liści, ale straszny wiatr mi uniemożliwił. Dzisiaj także u nas wietrznie, dobrze, że jeszcze śniegów nie zapowiadają, więc może uporam się przed zimą ze sprzątaniem ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie.
Izuniu- Tamaryszek witaj.
Świerki rosnące przy wjeździe na działkę mają już ponad 20 lat, nie ma z nimi problemu, zdrowo wyglądają, nie to co sosny właśnie.
U mnie także bardzo pożółkły igły w tym roku, jak to wszystko opadnie, to dopiero będzie wybierania wiosną, nigdy nie miały tylu żółtych igieł, myślę, że to efekt mokrego lata, one wolą chyba bardziej suchą glebę.
Róże u mnie już także źle wyglądają, kwitną tylko nieliczne, pojedynczymi kwiatami.
Dęby to piękne drzewa, wprawdzie w swoim ogrodzie ich nie mam tak jak Ty, ale kilkanaście metrów za ogrodzeniem znajduje się las sąsiadów pełen dębów właśnie, wyglądają bardzo malowniczo.
Pozdrawiam serdecznie.