Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Witam słonecznie.Martwię się piwoniami,bo wszędzie piszą by je przesadzać sierpień/wrzesień,a tu już prawie listopad i perspektywa ciężkiej zimy.Zdecydowałam dziś nabyć ziemię i zasadzić je do donic,ale pozostawić w piwnicy,a na wiosnę wraz z tymi donicami,dość dużymi zasadzić na działce.Po posadzeniu naturalnie podlać i od czasu do czasu zimą też.
Kogro-w miejscu gdzie ew. jeszcze dwie piwonie mogłyby być w Podwórkowym,a musi to być miejsce choć trochę słoneczne, zasadziłam już o czasie narcyzy,nie bardzo jest gdzie je przesadzić,choć podobno cebule narcyzów by to zniosły.Prawdę mówiąc już dawno na nie nie liczyłam.Skarpety z Łotwy.Chyba są częścią stroju ludowego,w muzeum regionalnym w Bausce widziałam cała salę wyrobów wełnianych,z przewagą skarpet naturalnie.
FoggioHaendla chętnie jeżeli o tej porze może być jeszcze dołowany,a wiosną przesadzony.W środę dysponuję czasem po 12.00,w czwartek pora obojętna.
Ambo-mam widły amerykańskie,naturalnie nie do zostawiania na nowej działce,bo Fiskarsa,ale na tyle lekkie by je autobusem wozić tam i na powrót.Zobaczymy.Na razie przed nami zima.
Witam Ewo-Ogis!Wiesz wydaje mi się,że to nawet nie perz,a wysokie trawska ,chrzan też widziałam,w jednym miejscu trochę zdziczałych malin,które mogę nawet przed zimą wykopać,niezależnie od tego kiedy pan rolnik przybędzie na fuchę.
Zyto-dla mnie te 4 ary to jest kawał ziemi!
Teresat-Ja wiem,że Olga bez powodu mrozowym kwiatkiem z szyby nie straszyła,pojedyncze płatki śniegu i u nas były.Nowym w Podwórkowym-kopytnikowi i bluszczykowi kurdybankowi zielonemu to nie zaszkodzi,mam nadzieję,że i jeżówce także nie,tym bardziej,że przyjechały z bieguna zimna.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-Nadal ładnie,choć wietrznie.Zaskoczyłaś mnie tym rzepakiem,nie wiedziałam,ale przyznam Ci się i tak używam tylko oliwy z pierwszego tłoczenia i oleju słonecznikowego.Byłam na placu,kupiłam trzy ładne dynie ozdobne na okap w kuchni i zamówiłam pietruszkę z natką do posadzenia w doniczce,by zimą mieć świeżą do zupy.Będzie za tydzień w piątek.I jeszcze tam gdzie kocia i psia karma były duże kule dla ptaków po 2 zł,wzięłam dwie.Bo rano już było 5 sikorek i kilka wróbli na tej zeszłorocznej.Dla Ciebie bernardyńska róża z widokiem na Wawel.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też jestem w szoku po tym co napisała Zyta.
Dobrze, że ja też używam tylko oleju z słonecznika i pestek winogron.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś dziękuję za żółte różyczki lubię ten ciepły kolorek.
Dynie będą pewnie w późniejszym czasie wykorzystane przez Ciebie na dwojaki sposób: ziarno i konfitury. Miałam ich u siebie w śladowych ilościach.

Ewuś nie chciałam Ciebie zaskoczyć i morze nie potrzebnie poruszyłam ten temat podsuszania roślin to nie jest temat na forum szczególnie dla tych którzy mają te przysłowiowe pary arów (bo mogą myśleć o ekologii w zakresie uprawy i ochrony) nie interesują się rolnictwem zawodowo i nie wiedzą że słonecznik, kukurydz czy zielony groszek też nie dojrzeje sam - bez podsuszania kombajn nie wymłóci.
Mogłabym wymieniać tak dalej ...
Podsusza się też tym środkiem także cebulę, tylko fasola dojrzewa sama.

Pocieszę Ciebie...że po to mamy też małe Grządki przydomowe i Ogródki działkowe żeby w znacznym stopniu ograniczyć chemizację.
;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dlatego nie kupuję miodu rzepakowego.
Ewiczko śliczne dzięki za piękne fotki jesiennego Krakowa.

:D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słonecznie i ciepło witam w Rabatkach.
Pełny zimowit wygląda jak aster jakiś,sami zobaczcie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ku mojej radości rozwinął się także biały pełny.Muszę kupić ich więcej.
Obrazek
Kogro-naturalnie przy tak pięknej pogodzie już biegnę na Widoczki z Beskidów!
Z wczorajszej uroczystości-ślubu chrześniaka także kwiatki.
Obrazek
Elizabetko-cieszę się,że zdjęcia Ci się podobały,no to kolejna skrzynka kwiecia,tym razem z Kazimierza,myślę,że zacznę za rok takie wyplatać z brzozowych gałązek.
Obrazek
Zyto-nie wiem czy dynie ozdobne nadają się do konsumpcji,na nasiona wiosną z pewnością tak,bo dawałam już braciszkom z dobrym rezultatem.No bo nie podobała się im nazwa nasion dyni ozdobnej TURECKI TURBAN...W tym roku jeszcze dyni jadalnej mi nie proponowali,wiem,że wyhodowali taką,którą w trzech ładowali na taczki!Mieli zważyć na wadze towarowej.Ja kupowałam na placu kilka razy po kawałku na zupę-krem,może trzeba by i na ostro zrobić kilka słoiczków?Jeszcze bez problemów na placu jest.Fasolę co tydzień kupuję od starszej pani z małego gospodarstwa na obrzeżach Ojcowskiego Parku Narodowego,łuska często przy mnie,bo lubię te kolorowe jaśki bardzo,ma też małą krasiatą fasolkę,biała i brązową,słonecznik przyniosła mi mały,bo o taki prosiłam,cebulę też będę u niej kupować,czosnek już brałam,wianek górskiego fioletowego,wystarczy do wiosny,wcześniej zaopatrywałam się u niej w bób i w groszek cukrowy.
Czterołapny znowu niedopilnowany wyrył w żurawkach dziurę,niestety nie wiem gdzie się podziały posadzone tam tulipany,nie znalazłam. Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś szkoda że nie posadziłaś tulipanów w osłonkach.
Ja nowo zakupione tulipany sadziłam w donicach, obok ubiegłorocznych sadzonych prosto do ziemi. Zobaczę czy będą lepsze efekty. Ze starych odmian prawie nic nie zostało.
Jestem dobrej myśli że ten sposób sadzenia uniemożliwi cebulkom chować się zbyt głęboko.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczowo pozdrawiam,niemniej serdecznie.
Zyto-tylko tulipany posadziłam w koszykach,bo są na grządce z hostami,żurawkami i języczkami,które wychodzą późno,akurat po przekwitnięciu tulipanów.Koszyka też nie znalazłam,na pewno po wykopaniu zgryzł go.W Podwórkowym nie ma gryzoni(poza szczurami czasem).W zeszłym roku także żonkile były w koszykach,ale postanowiłam je zostawić już na tej rabatce na rok,dwa.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWCIU plakać mi sie chce jak to czytam . Znowu straty na pewno właściciele uprzątnęli koszyczek ,żeby nie było na czterołapca . Naprawdę ,szkoda Twoich pieniędzy i pracy ;:196 Pięknie wystrojone auto nowożeńców . No to na pewno się wyszalałaś
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuś ;:196 - też myślę że to nie czterołapy, bo koszyka by nie połknął przecież ;:7
Jadziuś taka impreza delikatnie mówiąc tylko po kieszeni łaskocze chyba a o poszaleniu - to trudno powiedzieć... :shock:
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, te pełne zimowity są prześliczne. Niestety moje w tym roku jakoś szybko po przekwitały, na dodatek w pełnia ich kwitnienia przypadła na czas mojego urlopu i nic się nimi nie nacieszyłam.
Cieszę się, że choć u Ciebie mogę sobie jeszcze popatrzyć ;:138
Pozdrawiam z mglistych krańców Małopolski....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu-śliczne są te pełne i ponieważ z Polanu,to muszę wypatrzyć za rok jeszcze kilka,będzie łan,nie zapomnę o Tobie!Teraz rozwija się najpóźniej posadzony biały pełny,jako tło ma złociste liście klonowe.
Zyto-masz rację.Mam pietruszkę korzenną,już w doniczce,szukałam,aż znalazłam,a w piątek do odbioru jeszcze jedna u innej pani na drugim placu.
Jadziu--masz rację.
Ale życie toczy się dalej,tulipanów mam posadzonych sporo,oby do wiosny!
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa czemu nie wołałaś o pietruchę wcześniej, mój Junior przywiózł by Ci razem ze szczepkami... ale mogę Ci podesłać jeszcze szczypiorek do doniczki jeśli chcesz.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ups..
Przepraszam, ze namawiałam na glebogryzarke..

Na usprawiedliwienie powiem.. że jak dokupiłam działkę i napisałam, ze przyjedzie glebogryzarka to nikt mi nic nie napisał, ze to zły pomysł.. no i przyjechała.. a potem brony ..
potem wyrownalam, rozbilam grudy ktore zostaly posialam trawnik ubiłam i mam .. bardzo ładny..

Ja tam jestem zadowlona.
Sama bym chyba z rok przekopywała

Myślałam, że tak ma być.. ja sie nie znam ... 'chciałam się tylko podzielic swoim doświadczeniem..

dobrze, że forumowicze czujni..
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”