Całkiem fajna ta piwniczka Ci wyszła!
My będziemy adaptować starą piwnicę, którą zostawiliśmy
po wyburzonym budynku. Ale jeszcze nie mamy sprecyzowanej koncepcji.
I tak na razie ważniejsza jest budowa domu.
Ciekawy pomysł z odpowietrzeniem. Muszę pokazać mojemu mężowi.
Na poprzednim zdjęciu nie było widać, że trzeba zejść po schodkach.
Ciekawa jestem, czy po dużych opadach nie macie problemów z wodą?
Jakieś odwodnienie jest zrobione?
jest na ogród rura z wnętrza piwniczki , bo u nas jest glina i jak leje to w razie czego mamy kratkę z piwniczki na podescik przed wejściem i druga kratka przed wejściem na schody a potem grawitacyjnie .
To nowa inwestycja i jeszcze trzeba zrobić zadaszenie nad drzwiami bo jak leje to po drzwiach ścieka do środka piwniczki, drzwi zrobiono wewnątrz bo nie było innej możliwości (fachowcy ?)
Moja piwnica - ziemianka. Kiedy urodził się nam pomysł budowy piwnicy szukaliśmy różnych rozwiązań w internecie, żeby móc się trochę wzorować. Ten temat jest dosyć mało nagłośniony. Teraz po zrealizowaniu naszych planów wstawiam zdjęcie...
Witam. Mam pytanie odnośnie budowy takiej piwnicy. Jeśli na mojej działce występuje wysoki poziom wód gruntowych to jest jakaś szansa na wybudowanie takiej piwnicy ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Witam. Będę bardzo wdzięczny jeśli wypowie się ktoś kto przerabiał temat ziemianek i odpowie na moje pytania: jakich materiałów używaliście na ścianki, do izolacji, jaka jest wysokość piwniczki w najwyższym miejscu oraz ile ziemi trzeba nasypać na strop. Z góry dzięki za odp.
A widzieliście to??
Info dla kolegi wyżej, przed drzwiami się zakopuje mały krąg betonowy, można dać jeszcze rurę drenarską dookoła piwnicy i połączyć z tym kręgiem. W gręgu montujemy na stałe pompę z pływakiem i mechanicznie pompujemy czy to wodę gruntową czy deszczową - odrazu na ogród bądź do rowu. W momecnie jak poziom wody się podnosi pompa sama się włącza.
Słyszałem że można zrobić piwniczkę z szamba, ale tej kopułki to jeszcze nie widziałem: