Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
Ano tak, również przykład E. cardenasii, E. kermesina. Jakoś te róże i czerwienie (domieszki fioletu?) zaspokoiły moje oczekiwanie od tych czysto gatunkowych echinopsisów z długim kwiatem. Bogatą paletę barw będe mieć u lobiwii,a i hybrydy od, których raczej długo się nie odczepię zapewnią mi jakieś kolorowe kwiaty. Pomału zwracam się również w kierunku sulek. Mam znajomego, który siedzi w sulkorebucjach także nie długo potrwa moje przekonywanie się do tegoż rodzaju 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak E.cardenasii. Jest co najwyżej Lobivia cardenasiana, czyli forma E.obrepanda z krótkim, najczęściej fioletowym kwiatem (ale może być też biały czy czerwony) z rejonu na wschód od Tarija. Niektórzy tę lobiwię zaliczają do kręgu E.ancistrophora wrzucając do jednego worka razem z L.arachnacantha. Ale to już moim zdaniem przesada.
Jak chcesz zahaczyć jeszcze o sulki to rozumiem, że myślisz już o rozbudowie balkonu do powierzchni tak co najmniej 30m2
Jak chcesz zahaczyć jeszcze o sulki to rozumiem, że myślisz już o rozbudowie balkonu do powierzchni tak co najmniej 30m2

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Hmm. Wziąłem go z listy od P. Sławka:
6ECH cardenasii WR498
5ECH cardenasii LF253 Tambo 2400m
Ok, to E. ancistrophora ssp. cardenasii
Według nr. polowego i wyszukiwarki.
A, LF253 to L. cardenasiana
Tak, na wiosnę mam zamiar skonstruować podwieszane inspekty w 1/3 długości barierki. Kaktusy ponadto planuje trzymać na regale, który obecnie robi za zimowisko, który będe musiał odpowiednio stuningować by górna półka nie zacieniała roślin poniżej. Teraz zamiast po powierzchni będe piął się w górę tak jak to czynią w Singapurze czy Hongkongu gdzie z powierzchnią tez licho
.
Moja ulubienica, którą znalazłem w kolekcji J. Bartylaka. Starowinka z niej, pewnie 20stka już jej strzeliła
Muszę się dokładniej dowiedzieć bo całkiem możliwe, że jest starsza ode mnie...
Parodia aureispina

6ECH cardenasii WR498
Ok, to E. ancistrophora ssp. cardenasii

Tak, na wiosnę mam zamiar skonstruować podwieszane inspekty w 1/3 długości barierki. Kaktusy ponadto planuje trzymać na regale, który obecnie robi za zimowisko, który będe musiał odpowiednio stuningować by górna półka nie zacieniała roślin poniżej. Teraz zamiast po powierzchni będe piął się w górę tak jak to czynią w Singapurze czy Hongkongu gdzie z powierzchnią tez licho

Moja ulubienica, którą znalazłem w kolekcji J. Bartylaka. Starowinka z niej, pewnie 20stka już jej strzeliła

Parodia aureispina

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
No to jeszcze raz: nie ma takiego czegoś jak E.cardenasii. Jest co najwyżej E.cardenasiana=L.cardenasiana. Z tego, co widzę obecnie zaliczana do E.calorubra=L.calorubra, czyli miniaturowa forma E.obrepanda z krótkim kwiatem.Artur89 pisze:Hmm. Wziąłem go z listy od P. Sławka:
6ECH cardenasii WR498
Ok, to E. ancistrophora ssp. cardenasiiWedług nr. polowego i wyszukiwarki.
To że Czesi tworzą jakieś idiotyczne nazwy, które później trafiają do cenników czy wyszukiwarek wcale nie oznacza, że powinniśmy je akceptować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Dla sportublabla pisze:I po co to jeszcze mieszać

- Artur89
Dobrze, w takim razie E. cardenasiana, choć jak uznaje rodzaj Lobivia to w takim wypadku L.cardenasiana. Czyli ten WR 498 będzie mieć w nazwie E. ancistrophora ssp. cardenasiana jeśli dobrze myślę? Ładna z niego sztuka: http://www.kaktus-kakteen-sukkulenten.d ... siana.html
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To zależy jaką nomenklaturę chcesz stosować. Jeśli wg Rauscha to powinno być L.cardenasiana. Jeśli najnowszą wg Hunta "The New Cactus Lexicon" to powinno być E.calorubra 'cardenasiana'. Nomenklatura wg Andersona (nieco starsze od Hunta, dostępna na http://www.desert-tropicals.com/) w ogóle nie zawiera tego taksonu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
parodia aureispina na fotce ma spokojnie 2x20 latek.
czyli wydaje się być troszkę starsza od ciebie ;:106
czyli wydaje się być troszkę starsza od ciebie ;:106
- Artur89
Ok, to zaczynam ujawniać co nowego
Najpierw wstawię bardzo interesującą parodie od Tomka, rzekłbym nawet - oryginalną
Parodia microsperma v. rigidispina sobie 31 'właściwy stożek wzrostu zamarł a kilka areol utworzyło własne stożki'. Aktualnie jest 6 przy czym jedna 'główka' jeszcze w trakcie wydostawania się spod starszej epidermy.

Parodia microsperma v. rigidispina sobie 31 'właściwy stożek wzrostu zamarł a kilka areol utworzyło własne stożki'. Aktualnie jest 6 przy czym jedna 'główka' jeszcze w trakcie wydostawania się spod starszej epidermy.

- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawie wygląda ta parodia.
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz bardzo ładną kolekcję kaktusów, tylko pozazdrościć 

Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
- Adrenalina
- 50p
- Od: 28 sty 2009, o 01:29
Tak apropos to kupiłam taką w Chrudimiu jako Lobivia cardenasiana Tarija, Bol. WR 498 właśnie.Artur89 pisze:Dobrze, w takim razie E. cardenasiana, choć jak uznaje rodzaj Lobivia to w takim wypadku L.cardenasiana. Czyli ten WR 498 będzie mieć w nazwie E. ancistrophora ssp. cardenasiana jeśli dobrze myślę?

- Artur89
Także wcześniej u ciebie zakwitnieAdrenalina pisze:Tak apropos to kupiłam taką w Chrudimiu jako Lobivia cardenasiana Tarija, Bol. WR 498 właśnie.Artur89 pisze:Dobrze, w takim razie E. cardenasiana, choć jak uznaje rodzaj Lobivia to w takim wypadku L.cardenasiana. Czyli ten WR 498 będzie mieć w nazwie E. ancistrophora ssp. cardenasiana jeśli dobrze myślę?

Bo-enka, te Epiphyllum dopiero wczoraj do mnie dotarło także o sprzedaży nawet nie myśle. Mam nadzieje, że większość się ukorzeni.
Niutka, miło, że jeszcze kogoś interesują moje kaktusy bo w sumie zima idzie i mało się dzieje...

Chociaż nie! Druga część nowości.
Parodia fulvispina v. brevihamata, Parodia maassii JJH 98 127, Parodia yamparaezi D72/51, Parodia echinus, Parodia nirvosa od największego przeciwnie do ruchu wskazówek zegara

Parodia aureispina