Mam pytanie. Posadzone irysy jesienią zaczęły mi wschodzić. To wina tego, że wróciła w miarę ciepła jesień. Czy niezaszkodzi to cebulom kiedy przyjdzie mróz i zmrozi rośliny? Czy takie cebule ponownie wypuszczą kwiaty wiosna. Poradzcie mi i wytłumaczcie czy nie ma obaw, że moje irysy nie zmarnują się.
KaRo są to irysy zakupione jako cebulki odmian Apollo oraz Blue Magic Irysy holenderskie. Widzisz sama jak już sporo wyszły z ziemi. Jak mam je okryć i czym. Poradź mi proszę. Czy jedynie igliwie czy też coś innego. z góry dziękuję za pomoc.
Nazwa odmiany nic mi nie mówi,ale skoro cebulowe to trochę je zabezpiecz.
Wystarczy gałązkami igłowymi.Chyba nie narzekasz na ich brak w swoim rejonie?
-Jarku,bez obaw przetrwają,jedynie daj większą kołderkę z igliwia,liści suchych,troszkę ziemi.One tak mają,że przed zimą wypuszczają liście,które
jak pory,większy szczypior, potrafią wystawać nad pokrywę śnieżną.I nic im sie nie stanie,wiosną puszczają nowe liście i pęd,a stary....sobie i tak dalej jest,sfatygowany wiekiem :P :P .
Mam takie,choć w nielicznej grupie ,ale co roku tak rosną.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz jestem spokojny o moje iryski. Zabezpieczę liścmi i obłożę igliwiem. To fakt Krysiu u mnie jest go pod dostatkiem. Zresztą na pewno na niektórych fotkach widać przygotowane gromadki gotowe do okrywania roślin. Wiosną natomiast podzielę się fotkami jak zakwitną.
one nie są tak wczesno- wiosenne, owszem ruszają, ale kwitnienie to bedzie koniec maja-czerwiec.I to jeszcze zależy od wiosny.Więc się nie przestrasz gdy w kwietniu nie będzie kwiatów :P -a co piszą na opakowaniu-sprawdż.
Jarku nie wiem czy mam tą samą odmianę, ale mam też irysy cebulowe. W tej chwili mają po kilkanaście centymetrów, jak to Jovanka nazwała, szczypioru. W zeszłym roku było podobnie. Jedyne co im zaszkodziło to nornica, albo karczownik, pożarł część cebul.
Wracając do tematu, to przykryłam całą rabatę kilkoma centymetrami ciętych gałązek i wystarczyło.
U mnie w ogródku wiosna
Irysy wschodzą a ostróżka ma młode listki.
Moje pytanie: Co zrobic z tymi Irysami? Czy one jak teraz zmarzną to zakwitną na wiosnę?
Cebulki sadziłam w październiku, to są trzykolorowe...nazwy nie zapisałam