W moim ogrodzie - reniazt cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Reniu masz bardzo ładny ogród! :D
Czy możesz pokazać nam jakieś zdjęcie z perspektywy abyśmy mogli zobaczyć te poziomy .
Bardzo interesująco musi to wyglądać?
Jaka jest powierzchnia Twojego ogrodu i ile ma lat?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Karo - skarbie moja przygoda z ogrodem zaczęła się gdzieś 8 - 9 lat temu. Była to działka świeżo po budowie domu. Wokół sporo nieporządku i chwastów. Ale nie dawałam za wygraną i już wtedy pamiętam, zaraz na wiosnę posiałam tam, gdzie to tylko było możliwe różne aksamitki. Efekt - jak dzis pomyślę - szkoda gadać. Był to taki ogród "wielodnorodny" :lol: (tu chwasty, a tam gdzie tylko możliwe rosły sobie kwiatki). Bardzo się cieszyłam wtedy, że mam swoje pierwsze kwiatki i podobało sie to w szczególności sąsiadom. Mimo wszystko działka nabierała wyrazu i powoli zamieniała się w ogród. Byłam przerażona jak opanować całość - tymbardziej, że jak okiem sięgnąć wokół tylko żółty piasek (bo takie jest podłoże macierzyste naszej działki). Jak zawiał silniejszy wiatr to wszędzie było go pełno i na tarasach i na parapetach i dosłownie wszędzie. Dziś wiem, że przeszłam "drogę przez mękę" z tym ogrodem - a na domiar złego działka moja usytuowana jest na wzniesieniu i trzeba więc było jeszcze opanować te różnice terenu. Pamiętam jak ciężko było zabezpieczać skarpy - układając na tej największej sporych rozmiarów kamienie tak po prostu lużno, a na drugiej wymyśliłam zrobić suchy murek. Ale jakoś poszło. A co do wielkości - to mogę powiedzieć, że cała działka wraz z domem to tylko 9 arów. Jednak sprawia wrażenie większej przez te tarasy.
Zrobie fotki - tak aby było widać jak to wygląda tylko ze mnie to taki fotograf, że pożal się Boże. Jeszcze mam sporo problemów. Dlatego proszę o cierpliowść.
A teraz pokaże Wam co po "naszym" niebie lata. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu jak nazywają się kwiatki, które pokazałaś na fotce 6-7-8 ,czy jest to odętka, piękny kolor róż i fiolet
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m- Dorotko to są penstemony. Sa to byliny. One zakwitają w drugiej połowie lata i mają całą game odcieni różu i fioletu. Odmian penstemonów jest kilka. Nazwy tej odmiany nie znam, bo dostałam je od znajomych, ale widziałam inne o zupełnie innej budowie kwiatu - też bardzo ciekawej bo jak pamiętam te kwiatuszki były w kolorze biało- czeronym, a pręciki wewnątrz miały zakończone na czarno jak główka od szpilki. Na doddatek tak się układały, jakby wewnątrz każdy kwiatuszek miał oczka i buźkę.
:roll: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz dla wszystkich, którzy odwiedzają mój ogród chcę pokazać, jak jego część przeniosłam na zime do domu. po prostu w pokoju tarasowym urządziłam sobie "ogród zimowy" ale oczywiście w przenośni. ;:12 W zasadzie częściowo z konieczności. Mam tu swoje zimowe oczko wodne i nawet ławeczke i pergolę też i nawet mojego ukochanego łabędzia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

fajnie to wygląda :)
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

Reniu, ładnie u ciebie; śliczne roślinki i te schodki, i kaskada... Odwaliłaś kawał porządnej roboty. Z tego co piszesz, rozumiem, ze trzeba było wymienic całą ziemię!
Będę czekała na fotki całego ogrodu.
Storczyki też masz śliczne!
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Małgosia. Wiesz z ta ziemią, to nie jest tak i dlatego teraz pokutujemy. Częśc została nawiozona szczegołnie na skarpy - taka tęższa a część pozostała taka piaszczysta i dlatego między innymi w głownej części ogrodu jesienią wypaliłam trawnik, który tylko przerastały chwasty i na wiosnę będziemy to przerabiać to znaczy chcemy zasiać nowy trawnik.
Pozdrawiam
renia
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Reniu, na początku dech mi zaparło jak zobaczyłam ognik na 2 zdjęciu. Ja niestety nie mogę się pochwalić takimi pięknymi okazami. Wprawdzie mam jednego ognika, rośnie jak na drożdżach ale nie kwitnie. Przesadziłam go jesienią, jak przeżyje to zobaczymy co z tego przesadzania wyszło.
Drugi raz zaparło mi dech jak zobaczyłam oczko. Muszę się przyznać że nie przepadam za takimi "sztucznymi rzeczami", wolę naturalne zbiorniki. Jednak są takie oczka które mi się naprawdę podobają i wtedy o tym piszę.
Twoje jest bardzo ładne, fajnie to wymyśliłaś.
Reniu wiele fajnych pomysłów zrealizowałaś w swoim ogrodzie. Podoba mi się, pozdrawiam Magda :P
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo pomysłowy ten kącik zimowy w domu. Jeszcze nigdzie czegoś podobnego nie widziałam :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Twój domowy ogród jest kapitalny! Nie przyszłoby mi nawet do głowy, ze mozna takie oczko w domu zrobić :D Ale najbardziej podoba mi się pergola! Co sie po niej wspina?
Po tym co juz widziałam, po prostu nie mogę się doczekać zdjęć, ukazujących większe fragmenty Twojego ogrodu, na których będzie mozna zobaczyć te tarasy i usytuowanie wśród nich oczka z całą kaskadą ;:49 Masz cudownie i w domu i na zewnątrz!
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza - po pergoli wspina się "scindapsus" - to taki dość popularny domowy kwiatek pnący - o dość dużych sercowatych liściach, on jest taki łatwy w uprawie i prosty do rozmnożenia. Pewnie go znasz, tylko może niezbyt wyraźnie widać na zdjęciach. Ale widać go dobrze na tym, co teraz ci załączę.
Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Reiu dzięki za odpowiedż zapamiętam nazwę penstemony i wiosną poszukam. Opisałaś je tak zachęcająco, że skuszę się na wiele kolorów.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz, skoro tak często szaro i wcześnie ciemno na zewnątrz - warto czasmi obejrzeć zdjęcia kwiatów kwitnących wiosną. Zamieszczam kilka fotek - jak wyglądały u mnie skalniaki ostatniej wiosny. ;:114
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”