AgaNet....piękny ten zamek...w ogóle bardzo podoba mi sie krajobraz Szkocji,Irlandii czy Anglii...cune miejsca... i cudne opowieści z nimi związane...nigdy tam nie byłam...ale pojechać i zwiedzić to tydzień za mało.....poczytuję zatem książki i oglądam filmy...a muzyka irlandzka mnie zauroczyła
Pati, Andrzeju, Grażynko - dziękuję cieszę się, że i Wam zamek się spodobał
Wielgachne krzaczory fuksji można tu często spotkać - rosną w gruncie w szkockim klimacie.
Zamki w Szkocji bywają tajemnicze.... czasami niedostępne, czasem ponure. Z wieloma związane są różne legendy, i praktycznie każdy ma "swoje" duchy Dunnottar uwielbiam za malownicze położenie - a ta zatoka w dole ma w sobie jakąś magię... Na zdjęciach ciężko oddać klimat miejsca...
Tydzień na zwiedzanie to pewnie i mało Grażynko, tu zamki co krok Ja polubiłam dudy
Jestem na forum od ok. roku, ale nic nie wiedziałem że istnieje taki ciekawy wątek, świetny na dni jakie mamy dzisiaj, gdy mniej się dzieje na forum z wiadomych świątecznych względów. Cieszę się że tu trafiłem, można się wiele dowiedzieć o świecie dalszym i bliższym, to bardzo interesujące oglądać świat oczami zwykłych turystów a nie profesjonalnych podróżników
Dziś zapraszam na małe zwiedzanie skansenu we wsi Szymbark na Kaszubach gdzie można zobaczyć m.in.: Dom do góry nogami, Najdłuższą deskę świata, Dom Sybiraka, Pociąg donikąd, Bunkier Gryfa Pomorskiego. Dzieciaki mogą złowić na kukurydzę prawdziwego pstrąga, który następnie ląduje na grillu. Bardzo ciekawe i rodzinne miejsce w środku cudownego kaszubskiego lasu.
Tak, i co ciekawe w środku jest urządzony tak, że wszystko jest przymocowane do sufitu i wrażenie jest jakbyśmy chodzili do góry nogami. Niestety nie każdy to wytrzymuje, a kobiety w ciąży czy osoby z uszkodzonym błędnikiem proszone są o nie zwiedzanie go w środku. Ja pomimo, że nie posiadam żadnych z tych dolegliwości nie czułam się zbyt komfortowo i szybko wyszłam
Ogrody w Goczałkowicach. - październik 2010 .
Odbierając Teściową z sanatorium postanowiliśmy odwiedzić te ogrody . Ogromny teren bardzo ładnie urządzony . Jest tam również bardzo ładna restauracja , w której można wypić dobrą kawę i zjeść pyszne ciasteczko i nie tylko :>
Na terenie ogrodów jest również bardzo duża szkółka w której jest chyba wszystko , a na pewno bardzo dużo.... w dość atrakcyjnych cenach ( oczywiście nie wszystko )
Wybieramy się tam oczywiście na wiosnę po kolejne roślinki a co ważniejsze to zobaczyć jak wszystko ożywa , rozkwita....
Przepraszam za kiepską jakość zdjęć .
Serdecznie pozdrawiam Aneta