Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany
no ja dzis posadziłam moje tulipanki (ok.50 szt) w doniczkach i do ziemi i zostaje tylko czekać do wiosny..które wzejdą ...a było by piknie....
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja chyba muszę powydzierać aksamitki i poprzerzadzać , żeby mieć jak posadzić w moim malutkim ogródeczku 376 szt. , będzie pusto trochę...
, ale wiosna za to...
. Tylko , że do wiosny daleko i nie wiem co robić.... Może wstrzymać się o października bo aksamitki i inne jednoroczne jeszcze cieszą przecież.. Miejsca mam naprawde mało...
, tylko ciekawe czy później będzie pogoda na sadzenie...
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
- 100p
- Od: 6 maja 2009, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Można jeszcze sadzić tulipany?
pozdrawiam
Można jeszcze sadzić tulipany?
pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 25 paź 2009, o 19:27
Można póki ziemia nie zamarznie.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Zadam pytanie dotyczące tulipanów papuzich. Jak sobie radzą w mokre dni?
Czy nieregularne, zwichrowane brzegi płatków nasiąkają wodą?
Czy nieregularne, zwichrowane brzegi płatków nasiąkają wodą?
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
To zależy od odmiany, ale prawdą jest że papuzie szybko się niszczą. W dodatku nie wiem czemu ale moje papuzie bardzo często nie powtarzają w następnych latach cech odmiany i się zwyczajnie "kundlą". Przez jakiś czas zbierałem papuzie, ale trochę się do nich zniechęciłem i wróciłem do klasycznych triumph'ów na wysokiej łodydze.
A o tym "kundleniu" papuzich, to było w jakimś wątku na tym forum. Ktoś napisał, że holendrzy smarują czymś piętkę, żeby płatki rosły większe. Działa to niestety na jeden sezon; należałoby posmarować nową cebulkę, żeby powtórzyła. Może niedokładnie to przedstawiłam, ale tak to plus minus wygląda
.

Pozdrawiam serdecznie,
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Dziękuję za odpowiedź. Nie ma to jak klasyczny, zdrowy tulipan.
Ja widziałam tanie tulipany, które można zamówić z Holandii na http://www.mojsklepogrodniczy.pl
Wydaje się, że tak. Teoretycznie do końca października można spokojnie sadzić cebulki tulipanów. Tylko co masz na mysli mówiąc przesadzić? Wsadzałąś je niedawno i chcesz im zmienić miejsce czy dopiero teraz wykopać pierwszy raz w tym roku i wsadzić od nowa?
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tulipany
Rosną w tym miejscu od zeszłego roku. Właściwie to się okazuje, że nie mam wyboru i muszę je przesadzić, tylko pocieszcie mnie, że one nie zmarnieją. Myślę sobie, że skoro się je teraz jeszcze sadzi to nie powinno im zaszkodzić przesadzanie?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Ale wykopując bądź ostrożna aby nie oberwać im korzeni jeśli już porosły. A tak przy okazji jak już je wykopiesz to będziesz miała okazję przejrzeć, może rozdzielić. Dziwna to trochę pora na takie zabiegi ale skoro i już musisz a one nie były wykopane to wyboru nie ma. Powinno być wszystko OK.
- paulinka09
- 500p
- Od: 18 sie 2008, o 13:39
Mam pytanie.Czy mogę teraz zasadzić tulipany do doniczek(w domu)?czy zakwitną?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Hmm? Jesteś pewny, Stefciu, że jak tak sobie posadzi tulipany, to mu wyrosną ? bez uprzedniego zimowania? Bo w książce ogrodniczej, którą mam, pisze, że aby tulipany wyhodować w doniczce (nazywane to jest pędzieniem tulipanów), trzeba je jednak przezimować...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI