Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Powiem szczerze, że mnie pasują w ogrodzie wszelkie zestawienia kolorystyczne. Nawet najbardziej niesamowite.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelka, dziękuję ;:196 ale to już wiosną. Teraz nigdzie się nie ruszam. Staram się wykorzystać dzień do maximum i jak najwięcej zrobic w ogródku, bo w każdej chwili pogoda może się zmienić, a przede mną jeszcze tyyyleeee :roll:
Westerland, to nic, ale RU i Sympatia :shock: A ja się zastanawiałam, czy De Gaulle w pobliżu Papy M. nie bedzie się z nim gryzł ;:14
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękny koktajl różany ;:3 Ech... byle do wiosny :wink:
Jakim cudem ta hortensja tak kwitnie? Siedziała pod pierzyną w szaliku, czapce??? Czemu mi się takie hortensje nie przytrafiają...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Nelu, obejrzałam Twoją Swany i teraz wiem jaka różę sąsiad ma na płocie w towarzystwie podobnej tylko krwistoczerwonej. Fajnie
razem wygladają, choc dla nas chyba zbyt patriotycznie. :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELU a ta różowa róża po lewej na 2 fotce to kto . Izo jakoś Papa Meiland i generał hmmmm kwestia gustu ,ale do tego jeszcze coś z bieli to mogloby być . To moja prwatna opinia . Zresztą zawsze mówią jak nie pasuje to się dopasuje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Neluś hortusia miodzio..... ;:224
Różyce też.
Może dochowam się kiedyś też tak dorodnych egzemplarzy . :roll:
Żeby tylko Sympatia chciała się przyjąć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Wow, ależ piękne widoczki różane pokazałaś! Czy ja się kiedyś doczekam podobnych u siebie :roll:
Nelu, ciachnę patyczki i mam nadzieję, że nie zapomnę zabrać :D Zaczęłam już zapisywać sprawy do załatwienia i tu i tam :roll: U mnie już pierwszy atak zimy, posypało śniegiem...
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Małgoś kocham kolory w ogrodzie,ale dominuje niebieski i różowy,lata tak mało mamy w naszym klimacie ,że trzeba oczy i duszę nacieszyć na zapas...wielki zapas ...półroczny... :D
Izka teoretycznie wydaje się ,że pewne kolory do siebie nie pasują...albo nasze oczy widzą bardzo subiektywnie...Ale jak widać może być.... :wink: Będę czekać do wiosny...czas szybciej upłynie na oczekiwaniu...spotkanie się szykuje gromadne... ;:138
Izka szalik i czapkę ...to teraz przydałoby się na hortensje założyć... :;230 chociaż właściwie to ona niewiele przemarza...Bardzo zwarta i niewielka odmiana...wazony u mnie wszystkie wypełnione zasuszonym jej kwiatem... :wink: A teraz to ona się przebarwia ,aż do całkowitego uschnięcia,ale to dopiero jak przymrozi porządnie... :D
Wiesiu tak wyszło ...patriotycznie :wink: ,i rezon przed Sympatią mam...,kolce ma dorodne ,podobnie jak i pędy...muszę się mieć na baczności ... :;230
JAKUCH pisze:NELU a ta różowa róża po lewej na 2 fotce to kto . Izo jakoś Papa Meiland i generał hmmmm kwestia gustu ,ale do tego jeszcze coś z bieli to mogloby być . To moja prwatna opinia . Zresztą zawsze mówią jak nie pasuje to się dopasuje
Jadziu ta róża niestety już nie istnieje ,to Rosarium Uetersen pienna,czyli na patyku...była taka piękna ,i szlag ja trafił ,nie zmarzła,bo puściła na wiosnę pędy ,ale potem nagle zaczęła żółknąć i marnieć ,usychać...wykopałam ją :cry:
Grażynko przy różach można nauczyć się cierpliwości...Te róże które pokazałam maja parę lat,dlatego dorodniejsze,,a Twoja Sympatia musi się przyjąc ,nie może być inaczej... :D
Marysiu jesteś nieoceniona... ;:196 Masz piękne różyce,niejedną chciałabym mieć w swoim ogrodzie,niestety nie wszystkie tak rosną jak na załączonym obrazku... :?
Ostatnio przesadzałam różę ,która już jeden sezon tkwi w ziemi,korzeń miała identyczny jak przy kupnie... :|
Och ...ta glina...
Jesiennie...
Pelargonie zastąpiły chryzantemy
Obrazek

I hosta postanowiła się zmienić...
Obrazek

i taki tam...widoczek z Rosarium Uetersen na pierwszym planie...
Obrazek

rutewka Delavayi też zmienia barwy...
Obrazek

Tawuła japońska Goldflame w sezonie jest żółta ,teraz przebarwia się purpurowo...
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Nelu wyczytałam ze róże już przycinałaś .czy tak jak piszą 30 cm. czy więcej .a co jeżeli mroźna zima to więcej przycinasz .oświeć dobra kobieto owieczkę bo jeszcze zamówiłam u ćwika róże i czekam na przesyłkę.piękna hortensja .jaka to odmiana
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko teraz nie obcinam żadnych róż ,dopiero na wiosnę ,w kwietniu,teraz czekam ...niekoniecznie z utęsknieniem ,na większe przymrozki i będę kopczykować te najmłodsze królowe... :D
A ile obcinać... ,to już w zależności od odmiany...różnie...30 cm to zazwyczaj floribundy,czyli wielokwiatowe i wielkokwiatowe,a reszta to już inna bajka... :lol:
Nie wiem, jak nazywa się ta odmiana hortensji,dostałam ją od koleżanki,pewnie bukietowa... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jadziu, też mi się wydawało, że Papa i Generał nie będą dobrze wyglądać zbyt blisko, ale ... popatrz na zdjęcie Nelki. Wściekły różowy, czerwony i pomarańczowy. gdybyś namalowała takie plamy na kartce, wyglądałoby to okropnie. A na zdjęciu - wcale nie przeszkadza :D
Przeanalizowałam swoje zestawienie i doszłam do wniosku, ze nie byłoby wcale źle :D (nie rosłyby "twarz w twarz" :lol: ) Ostatecznie jednak Generał wylądował odrobinę dalej, z całkiem innych względów :D

Neli, czy ta chryzantema rośnie w ziemi, czy w doniczce? Co za kolorek ;:226
Rutewka jest urocza :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka masz rację ...kolory zupełnie się wykluczające w innym przypadku byłyby nie do przyjęcia,ale w kwiatach dają dobre wrażenie...
Chryzantema kupiona u nas w szklarni,też kolor przypadł mi do gustu...do niej wybrałam jeszcze białą stokrotkową rozmiar XXL,z żółtym oczkiem ... :D Spróbuję posadzić je potem do ziemi...zrobiłam tak z żółtą 2 lata temu ,nie przemarza i co roku kwitnie....
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IZO swoje zestawienia również robiłam na kartce ,ale jak będzie w rzeczywistości to się okaze . Może również być i tak ,że będzie na jesień znów przemeblowanie . :;230 Chryzantema śliczny ma kolor lubie też takie rdzawe . Ciekawa jestem jak w przyszłym roku moje RU zakwitnie . Mam już w myślach widok tej ukwieconej pergoli a jak będzie ,,,,tego nie wiem
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu na porządne kwitnienie róż trzeba czekać,najlepiej gdyby wypuściły od razu długopędy...wtedy wiadomo ,że w następnym roku będzie powtarzała kwitnienie.Niektórzy zalecają,aby wycinać pąki kwiatowe na świeżych różach pnących ,aby mogły iść w siłę tworzenia tych drogocennych pędów... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem Nelu ,ale pomarzyć można . Zawsze tych parę kwiatów na pewno zobaczę . Będę na nia w szczególności dmuchać i chuchać . Moja Gloria dopiero w 5 roku pięknie się rozkrzewiła i kwitła to samo z Fersją
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”