I moje też

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: I moje też

Post »

Stasiu, nerina to nie jedyny mój kłopot, w takiej samej sytuacji są tygrysówki i kroksomie. Kwitną, jakby nie mogły w lecie. I co? Wykopywać? Niektórzy traktują cebule jednorazowo, nie przejmują się wykopywaniem, ale ja tak nie mogę, ja je lubię. Wykopałam niedawno mieczyki mimo,że tuż przed wykopaniem obcięłam ostatnie kwiaty. Tak nie powinno być, cebule miały rosnąć w siłę na przyszły rok.Pocieszyłam się trochę jak je zobaczyłam ,są duże.

Obrazek

Obrazek

Że też człowiek sam sobie narobi kłopotów. Z decyzjami.
:wit Stasiu ;:196
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie.Pozazdroszczę dorodnych warzyw.Niestety u mnie koło domku klasa ziemi 6z więc chyba sobie odpuszcze na przyszły rok sianie bo jestem bardzo zawiedziona.Kwiatki wszystkie piękne,zadbane i wypieszczone.Parapecik fiołkowy bardzo ladnie wygląda.Też mam - czerwoną i jeszcze rożową przywiózł mi M.Właśnie dzisiaj wniosłam do domku i jestem ciekawa czy przezimuje.Moja znajoma sobie ukorzeniła.Z 12 sadzonek przyjeły jej się 4 i bardzo bardzo długo stały w miejscu.A sabotek i te inne"coś"(nazw już nie pamiętam) Też piękne.Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawiach
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Iwonko, warzywa rzeczywiście zrobiły mi niespodziankę, od rzodkiewki po kapustę "jadę" na swoim.A i w słoiczkach jest co nieco. Jeszcze fasola wisi na nasionka, na tyczkach.Myślę,że to koński nawóz tu działa pozytywnie. Sundavillę już zimowałam, pokój nieogrzewany /12-15*C/ pilnowałam, żeby ziemia nie przeschła, ale skąpo z wodą.Storczyki trzymam od maja do września na tarasie i nimi się nie przejmuję, dwa tyg. temu przyniosłam do domu, dałam "końskiego" i sprowokowałam do kwitnienia . Tak jest co roku, jesienią i zimą mam w domu storczykowo.
Już mam pierwsze kwitnienie, z zapachem- zygophetalum/5-letnie/

Obrazek

Obrazek

Zawsze kwitnie na Boże Narodzenie, tym razem pospieszyło się.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładny ten zygophetalum.Powiem szczerze że nie wszystkie nazwy swoich roślinek znam.Z tego co zauważyłam,to chyba lubisz własnie takie mniej pospolite ślicznotki.A z tym końskim to jeżeli można wiedzieć jak stosować storczyków?Pierwsze słyszę.Do ogrodu to słyszałam,ponoć dobry bo grzeje.Dla mnie to byłby nie problem bo mój sąsiad choduje koniki.To bym sobie nazbierała.Ten biały kwiatuszek noriny też ładny.Nie widziałam jeszcze takiego.W pierwszej chwili myślałam,że to ismena.Passiflory też mi się zawsze podobały,ale jeszcze nigdy nie zdecydowalam się na ich zakup.Chociaż te kwiatwe falbaneczki cudne.
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko, wszystkie moje roślinki hoduję na końskim nawozie, od 4 lat. Do ogródka to przekompostowaną mierzwę ze stajni daję, a dla domowych robię z "pączków" gnojowicę. Dolewam do wody do podlewania, bardzo mało, ale dość często . Teraz tylko storczyki zasilam.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Ale piękne cudeńko zakwitł :shock: ;:196 o :shock:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Teraz się wyjaśniło,dlaczego Ci tak ładnie kwitną.To dzięki tym kupom :D Zazdroszczę ich :oops:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko :P , ja już od dawna zazdroszczę Kindze tych końskich kup. Na dodatek, Kinga ma "kupę kup". Szczęściara z naszej Kingi ;:108 ;:108 ;:63
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kinguś to ja już na przyszły rok zbieram kupy od sąsiada koni.U mnie w domu wszyscy domownicy lubią kiszone ogórki.Ale żeby byly dobre muszą być nienawożone.A takie trudno kupić o zawsze są niepewne.U mnie klasa ziemi to 6Z.Więc warzywa miernoty takie.Ale mam nadzieję że te koniki sąsiada mnie poratuję i na przyszły rok wychoduję swoje ogóraski i kwiatki przy okazji też skorzystają .Pozdrawiam
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obserwator, Ty to masz szczęście, że masz takiego sąsiada z końmi. :uszy
Adresy do moich wątków
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu tak wiem,że szczęściara ze mnie.I sąsiad będzie zadowolony i konie i ja i mój ogrodek.Jak będziesz chciała to mogę i dla Ciebie pozbierać kilka pączków i podeslać w paczce.Tylko nie wiem czy na poczcie by przyjęli :;230 ;:224
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obserwator, a jakby owinąć w chusteczki pachnące... :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dobrze Stasiu kombinujesz, tak może się udać!
Ale w/g mnie nie jest to straszny zapach, może jestem nienormalna, ale jak wchodzę na podwórko u Blanki, to zawsze czuję najpierw zapach stajni końskiej. Nie jest to dla mnie brzydki zapach , nawet lubię go.
Grażynko i Stasiu, powinnyście się dobrze porozglądać, teraz stadnin narobiło się jak grzybów po deszczu.
Iwonko, a Ty nie zbieraj na wiosnę, tylko rozsiewaj po ogródku, a najlepiej przykopuj, na wiosnę będziesz już miała dobrą ziemię, żyzną.
Stasiu, grubiutki liścik dostałam od Ciebie dzisiaj, z grubiutkim szczęściem. Dziękuję! ;:196
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kinguś nie gniewaj się na nas ,ze my tak sobie u Ciebie żartujemy.Też tak myślałam,żeby już teraz przekopać.Tylko,że muszę zlikwidować poprzedniu ogródek warzywny i założyć w nowym miejscu(niewielki)A na razie sama nie wiem jeszcze gdzie.....................Stasiu wiesz a to nawet ciekawy pomysł,gorzej by było jakby ktoś się zainteresował tym co tak ładnie pachnie :;230 :;230 Teraz trochę napiszę coś dla uśmiechu.Kiedyś czytalam artykół w którym kobiecie ukradziono torbę i ktoś chciał gonić złodzieja.Ale kobieta ta powiedziała że nie warto ,bo tam nic nie ma,oprócz kupki psa(z którym wyszła na spacer)którą włożyła do woreczka i do torby ,bo szukała kosza.I śmiała się z tego, jaka będzie mina złodzieja, kiedy zobaczy zawartość torby. :;230 ;:224
rośliny domowe///
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kinguś, cieszę się. Szybko doszedł. Wysłałam w sobotę. Mam nadzieję, że się udadzą. ;:196

Obserwator, ale j.ja. Wyobraź sobie tego złodzieja...zadowolony otwiera torbę, bierze torebkę ...a tam śmierdząca niespodzianka.
Chyba pęknę ze śmiechu :;230 :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”