Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Ech... to cięcie róż przy ziemi... Jeszcze się pięknie kwiaty uśmiechają w ogrodzie.
A ja opadam z sił... kopałam doły pod róże, więc musiałam wykopać część bylin, bo były "na trasie dołów", potem zadołować wykopane byliny, bo już się ciemno robiło...
Swany ze ślicznym rumieńcem. Moja udawała pnącą. Ale w tym roku przeszła cięcie przy ziemi, miała problem, żeby przepchać się przez rozszalałe szmaragdy. Powinnam ją przesadzić...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli w dalszym ciągu doły :;230
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze:Czyli w dalszym ciągu doły :;230
U mnie dopiero nadejdą :;230
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Neluś, Twój tojad bardzo się niebieszczy. Mój też zaczął kwitnąć ale na poczatku jest zawsze jakiś taki wypłowiały. Zresztą jest tak zimno że nawet nie chce mi się iść
sprawdzać jak on teraz wygląda. :;230 Taka późna odmiana to jest Aconitum carmichaelii 'Arendsii'. Ponoć jest odmiana o czerwonawych liściach na wiosnę 'Red Leaf'
ale jeszcze nie spotkałam w sprzedaży.
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu ładny ten twój tojad ja nie mam szczęścia do niego.Miałam kiedyś żółtego i niebieskiego i oba gdzieś zanikły.Pogoda u nas dzisiaj kiepska pada i jest chłodno myślałam że pójdę na działkę chciałam pownosić lilie w donicach do domku bo stoją na tarasie ale nie chce mi się wychodzić na taką pogodę.Mam też jeszcze kilka roślin które muszę przynieść do domu i gdyby nie te róże które mają jeszcze przyjść to ja skończyłabym prace na działce na ten rok.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Mnie też czeka kopanie dołów... ale niedużo...
Nelu to u Ciebie jeszcze dużo kwitnie...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pięknie kwitną jeszcze Twoje różyczki Nelu a u nas teraz deszczyk zaczyna padać . Cieszę sie z Waszej wizyty w mojej skromnej oazie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Grażka trzeba sobie pomagać ,a to taka drobna pomoc... :wink:
Małgosiu clematisy tniemy na wiosnę,clematisy raczej nie przemarzają jak róże,zazwyczaj cięcie jest na wysokości,jaka dla danych grup właściwa... :D U nas przez chmury temperatury nie spadają poniżej zera,ale zimno jest...dzisiaj tylko wyzbierałam liście z rdzą z sąsiedzkich grusz...
Izka skąd ja to znam... :wink: Zazwyczaj gdy tworzę doły pod róże ,nie tylko byliny wykopuję ,ale i cebulki zostają naruszone...i tu nachodzi pytanie...czy to szafirek ,czy narcyz,tulipan ,albo inne o których zapomniałam...
Swany dotychczas była u mnie różą pnącą,i dlatego wcześniej nie mogłam jej zidentyfikować,teraz po obcięciu po srogiej zimie ,jest różą okrywową ,ale pędy długie ma,i krzaczasto się rozrasta,także więcej miejsca potrzebuje wszerz ... :D
Ania doły i u mnie będą kopane,ale kiedy... :?: róż zamawianych ,ani widu ,ani słychu... :?
Wiesiu nie dziwie się ,że wychodzić Ci się nie chce do ogrodu pracować,też się muszę mobilizować,ubrać na cebulę i rękawice ciepłe wkładać,bo ręce marzną mi niemiłosiernie... :roll:
Tojad z czerwonymi liśćmi ,brzmi zachęcająco,u nas pojawi się jako nowość pewnie za parę lat... :;230
Dzięki Za nazwę tojadu późnego... ;:196 już zapisuję...,postanowiłam stworzyć sobie listę bylin w moim buszu,bo niektóre nazwy mi umykają... ;:14
Danka tojad ten u mnie rośnie już ze 4 lata,a dopiero teraz pokazał prawdziwe kwiaty,u mnie rośnie przy funkii dosyć sporej,podejrzewam ,że ona właśnie ze swoimi korzeniami zdominowała tojad,ale powycinałam trochę wielkich liści hosty i więcej światła doszło do tojadu...no i zakwitł... :D
Też czekam na róże,pewnie skończy się na tym ,że w śniegu będę kopać... :wink:
Gabrysiu u mnie później wszystko zaczyna wegetacje,z racji półcienia...,a w późniejszym terminie kończy kwitnienie...chyba ,że mróz zrobi swoje... :? Chcemy róże ,to i bez dołów się nie obejdzie... :lol:
Jadziu skromna oaza,ale jaka różnorodna... :uszy Ciekawie jest mieć różności...ile wiosną do obserwacji :shock:

jesienne obrazki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W tym roku wszyscy niecierpliwie czekają na róże. Czy w zeszłym też tak było? Przecież sadziłyście jeszcze w grudniu o ile mnie pamięć nie myli :D
Co ja gadam, ja tez czekam. Co prawda tylko na jedna, ale jednak
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Ładne te jesienne obrazki i takie słoneczne :D U mnie w ogródku już jakoś smętnie, deszczowo i zapowiadają przymrozki :roll:
Masz piękną hortensję. Dzięki za listę różyczek ;:196
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Nela no w szoku jestem..
Troche zaległości miałam .. poczytałam ..zbliżam sie ku końcowi a tu ciągle słonecznie..
i hortensja tak pięknie wybarwiona..

Bardzo sie cieszę, że wkleiłas swany bo wczoraj właśnie kupiłam 12 szt i posadzilam jako okrywową.. Sadziłam co 65 cm..
Doradzisz mi coś więcej? w jej sprawie?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ,pamiętam rok temu przychodziły róże jeszcze później...kopałam w rękawicach narciarskich ...,było zimno ,jak diabli... :roll: Na szczęście już wiem ,że od Delbarda przyjdą w tym ,albo w przyszłym tygodniu...
Dobrze ,że dzisiaj dosyć sporo poprzesadzałam,także miejsce się znalazło...Gorzej ,gdy nowe miejsca się nie sprawdzą :wink:
Marysiu listę jaką Ci podałam ,to właściwie róże jakie sama posiadam ,częściowo...Nie wszystkie są dostępne,w Pruchonicach były...ale w Rosarium... :wink:
Niestety słońca coraz mniej ,kopczyków jeszcze nie robię ,czekam na większy minus...No i na Ciebie... :wit
Izuś ...Swany to taka przewrotna róża ,niby okrywowa ,a w końcu po paru latach okazuje się ,że osiąga takie rozmiary...śmiało można powiedzieć o niej jako o róży krzaczasto pnącej.
Obawiam się ,że przy odległości 65 cm jedna od drugiej może im być nieco ciasno...
Kwitnienie zaczyna trochę później niż większość róż,ale za to kwitnie do przymrozków,teraz ma jeszcze wiele pąków.
W tym roku przemarzła i dużo pędów musiałam obciąć..
W tamtym roku wyglądała tak...sama zadecydujesz ,czy zmienić odstępy... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Nela to drugie zdjęcie jest przepiękne i zobacz wszystkie kolory róż a nie gryzą się wzajemnie.Cudności.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zgadzam się z Anią ;:108 Zawsze pilnuję, żeby nie sadzić czerwonych kwiatów koło różowych, bo nie znoszę tego zestawienia, ale ... kwiatom to jakoś uchodzi :lol:
Neli, ta hotrensja jest przecudna! Czy to ta, która na początku jest taka kolorowa? Chyba nie wytrzymam i skubnę Ci kawałek :lol: To chyba najładniejsza odmiana jaką widziałam. Fascynująca od początku kwitnienia do późnej jesieni!
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka niestety tej różowej Rosarium Uetersen na pniu już nie ma...trzy zimy przeżyła i ostatniej ...padła... :?
Ale dlaczego...? :cry: Korzenie miała jakieś takie poskręcane ...zastanawiam się ,czy to nie wina ziemi... :roll:

Izka przyjeżdżaj i skub...urwiesz sobie przy okazji kwiatostan,wysuszysz i masz jak znalazł ozdobę do wazonu
Barwa Westerlanda jest dosyć trudna do dopasowania ,a jednak całkiem dobrze się odnalazł z Sympatią...
Czyli nie trzeba za bardzo przejmować się ewentualnym zgrzytem kolorystycznym... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”