Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj
Aguś. Są dwie szkoły na temat sadzenia róż. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że z różami sadzonymi wiosną nigdy nie miałam kłopotów, natomiast w ubiegłym roku sadziłam 13 sztuk jesienią i z tego 6 mi wypadło, a z róż sadzonych wiosną nigdy żadna mi nie padła. Ja muszę przesadzić róże niektóre już 6 - 7 letnie i boję się, że teraz jeżeli je przytnę ostro to nie zdążą wytworzyć odpowiedniej tkanki kalusowej. Przecież róże powinno się przycinać wiosną, a nie jesienią. Następny prozaiczny powód, że chyba już nie zdążę jesienią
Mam jeszcze do wykopania i przewiezienia około 30 żurawek, prawie 60 do posadzenia, masę jeszcze innych roślin do posadzenia. Nie wyrobię czasowo, chyba, że po spodziewanej zimie październikowej jeszcze się ociepli.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Mama Ani
- 1000p
- Od: 17 cze 2009, o 14:40
Witaj Krysiu w piatek napisałam do Ciebie dużo ale mi gdzieś wcieło. Ciesze sie,ze prace idą po Twojej myśli i wszystko ok. U nas w ogrodzie teraz robi wszystko M. nie tak jakbym chciała ale iwiesz jak mnie niema to niema kto zarzadzic Dużo roslin juz sciął mro z 

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Róże zostaw na wiosnę
, nic im nie będzie.
Masz rację, takie wieloletnie krzewy lepiej wykopać po zimie, wóczas przytniesz i korzenie i koronę, fundniesz duże podlewanie i będzie dobrze.

Masz rację, takie wieloletnie krzewy lepiej wykopać po zimie, wóczas przytniesz i korzenie i koronę, fundniesz duże podlewanie i będzie dobrze.
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
A co z zaproszeniem do walca? Moje trawa nie wschodzi jakoś. 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysia odwaliła naprawdę kawał roboty.
Pracuje codziennie od rana do wieczora - w amok jakiś wpadła
Ale na serio to ja się jej działką zachwyciłam dopiero jak już na ziemi zobaczyłam wytyczone rabaty i udeptane ścieżki.
Niby znałam projekt ale dla mnie to był płaski rysunek, nie mam kompletnie wyobraźni przestrzennej.
A efekt jest niesamowity !!!!
Na dodatek nie będzie bałaganu w roślinach bo rabaty są raczej tematyczne, np. niebieska, trawiasta, kwaśna, hortensjowa.
Te bukszpany wyglądają niesamowicie, udało się Krysi bo niby rosły straszne olbrzymy ale one składały się z kilku mniejszych,
więc teraz jest fajnie bo wysokość odpowiednia i nie zamykają ronda tylko je podkreślają.
Pracuje codziennie od rana do wieczora - w amok jakiś wpadła

Ale na serio to ja się jej działką zachwyciłam dopiero jak już na ziemi zobaczyłam wytyczone rabaty i udeptane ścieżki.
Niby znałam projekt ale dla mnie to był płaski rysunek, nie mam kompletnie wyobraźni przestrzennej.
A efekt jest niesamowity !!!!
Na dodatek nie będzie bałaganu w roślinach bo rabaty są raczej tematyczne, np. niebieska, trawiasta, kwaśna, hortensjowa.
Te bukszpany wyglądają niesamowicie, udało się Krysi bo niby rosły straszne olbrzymy ale one składały się z kilku mniejszych,
więc teraz jest fajnie bo wysokość odpowiednia i nie zamykają ronda tylko je podkreślają.
Krysiu- pięknie! Postaram się jak najszybciej wpaść, żeby osobiście popodziwiać! Niestety mój mały się rozchorował i do przedszkola pójdzie najwcześniej w czwartek
Nawet u siebie nie dam rady nic zrobić, bo on jak chory, to na krok mamusi nie puści...

- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Krysiu
Nie było mnie w internecie ok. 2 tygodni , bo zmieniałam operatora .
Jestem pod wielkim wrażeniem jak dzisiaj odwiedziłam Twoją działkę - tyle pracy wykonałaś . Prawda z pomocą przyjaciół - bo chyba można tak nazwać osoby które pomagały w tej bardzo ciężkiej pracy .
Wielkie
dla Ciebie i pomocników .

Nie było mnie w internecie ok. 2 tygodni , bo zmieniałam operatora .
Jestem pod wielkim wrażeniem jak dzisiaj odwiedziłam Twoją działkę - tyle pracy wykonałaś . Prawda z pomocą przyjaciół - bo chyba można tak nazwać osoby które pomagały w tej bardzo ciężkiej pracy .
Wielkie

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witam wieczorkiem. Kolejny pracowity dzień za mną, ale jestem bardzo zadowolona z dalszego postępu prac. Posadziłam wszystkie już przywiezione żurawki, posadziłam wszystkie rośliny, które mam na rabatę kwaśną - miejsca jednak na niej zostało dużo. Następnie posadziłam rośliny cieniolubne, a więc hosty, jezyczki, zawilce jesienne, ciemierniki, tawułki itp. Mam już wsadzone cebule hiacyntów i narcyzów. Wreszcie mam jedną rabatkę obsadzoną praktycznie całkowicie - oczywiście hortensjowo-żurawkową. Zostało jeszcze miejsce na ewentualne hortensje. Na dodatek w południe zadzwonił Marek-Orinoko, że ma trochę czasu, więc wpadnie spróbować układać cegły. W związku z tym mam jedną rabatę wykończoną. Marku jeszcze raz serdeczne dzięki. Mam nie tylko nadzór autorski ale i wykonawstwo .
Wiosną muszę jeszcze na nią kupić korę.

tak wyglądało po posadzeniu

a tak już po położeniu cegieł.

"kwaśna" rabatka

cienista rabatka
Stwierdziłam dzisiaj, że jak wszystkie rośliny mają zaplanowane swoje miejsce, to i segregowanie przywiezionych doniczek idzie szybko i sadzenie.
Stasiu. Mnie też często się zdarza, że mi wcina całego posta. Stasiu. Jak się ma wnuka to on jest najważniejszy. Ogród przeżyje.
Anuś. Dzięki za utwierdzenie mnie w decyzji przenosin róż wiosną.
Adrianko. To było ..."tylko mnie zaproś do tańca"...Anny Jantar.
Napisałam Ci na pw. Mam nadzieję, że Twoja trawka zazieleni się wiosną - niestety jest zimno i nasiona słabo kiełkują.
Ja planuję trawę siać jednak wiosną.
Comciu. To jest chyba już taki ostatni zryw przed rzutem na taśmę.
Daguniu. Pisałam Ci - dziecko najważniejsze. Mam nadzieję, że po spodziewanym ochłodzeniu, jeszcze się zrobi ciepło.
Ewuniu. Właśnie się zastanawiałam co z Tobą, gdyż Cię nie było widać. Dobrze, że to tylko zmiana operatora. Na pewno ludzi mi pomagających ja nazywam przyjaciółmi. Bez nich nie dałabym rady nawet połowy tego zrobić. Już kilka rabat wygląda jak rabaty a nie księżycowy krajobraz, chociaż patrząc na kształt rabat to właśnie to jest księżycowy krajobraz

tak wyglądało po posadzeniu

a tak już po położeniu cegieł.

"kwaśna" rabatka

cienista rabatka
Stwierdziłam dzisiaj, że jak wszystkie rośliny mają zaplanowane swoje miejsce, to i segregowanie przywiezionych doniczek idzie szybko i sadzenie.

Stasiu. Mnie też często się zdarza, że mi wcina całego posta. Stasiu. Jak się ma wnuka to on jest najważniejszy. Ogród przeżyje.

Anuś. Dzięki za utwierdzenie mnie w decyzji przenosin róż wiosną.

Adrianko. To było ..."tylko mnie zaproś do tańca"...Anny Jantar.

Ja planuję trawę siać jednak wiosną.
Comciu. To jest chyba już taki ostatni zryw przed rzutem na taśmę.

Daguniu. Pisałam Ci - dziecko najważniejsze. Mam nadzieję, że po spodziewanym ochłodzeniu, jeszcze się zrobi ciepło.
Ewuniu. Właśnie się zastanawiałam co z Tobą, gdyż Cię nie było widać. Dobrze, że to tylko zmiana operatora. Na pewno ludzi mi pomagających ja nazywam przyjaciółmi. Bez nich nie dałabym rady nawet połowy tego zrobić. Już kilka rabat wygląda jak rabaty a nie księżycowy krajobraz, chociaż patrząc na kształt rabat to właśnie to jest księżycowy krajobraz

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
KRYSIU postęp szalony a księżycowe rabatki śliczne . Żurawkowa pięknie się prezentuje i zaraz ogrodzona pięknie wygląda . Tematyczne wykopywanie i przenoszenie jest najlepsze a przy tym i miejsce na zachciewajki jeszcze się znajdą 

- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też WOW. Nie było mnie jakiś czas ale nie aż tak długo raptem parę dni a tu
Jak dla mnie na razie żurawkowa rabatka wpadła w oczyska -pewnie bo kolorki ihihih

- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Krysiu ja zaglądam po cichu i jak wszystkim dech zapiera z powodu tępa i jedności Wrocławiaków , żurawki na rabacie śliczne , projekty księżycowe rabatek
oj będzie się jeszcze działo .

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Krysiu , zaniemówiłam
Tylko patrzeć i podziwiać
A korę to bym już przed zimą dała , roślinkom byłoby cieplej i wilgoć byłaby utrzymana.

Tylko patrzeć i podziwiać

A korę to bym już przed zimą dała , roślinkom byłoby cieplej i wilgoć byłaby utrzymana.
No, ja też bym teraz korowała. W LM kora była po 9,99PLN. W przyszłym tygodniu mogłabym Ci parę worków po drodze przywieźć...
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
KRYSIU
Wiosną wpadnę na oględziny .

Wiosną wpadnę na oględziny .