Epiphyllum i jego hybrydy cz.1

Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.

Post »

Podziwiam wszystkie kwitnące ;:138 moje dopiero zawiązuje pączki ,mniemam że zakwitnie w grudniu jak w roku ubiegłym :D

Pokażę "Królowe jednej nocy"
Pierwsze ma dwa lata i jest prowadzone na drzewko , drugie młodsze też zaczęło wypuszczać gałązki więc zrobię tak jak z pierwszym .
Obrazek

Obrazek

Mam też grudniaczki , rhipsalisy i inne epi kwitnące na czerwono żółto i ...............niespodzianki :roll:
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie pędy tworzą się gdy roślina ma za mało światła.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to czasem nie jest jakaś cecha tej rośliny, że wypuszcza takie długie łodygi jako tzw. stelaż pod pędy, które następnie wypuści na niej? Na wielu zdjęciach obserwowałem to 'zjawisko', a mowa o E. oxypelatum jak mniemam.
Dobry przykład na roślinie Tomka.
http://img181.imageshack.us/i/p3164220.jpg/
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ja mam swoje epi które nie kwitnie i ma dużo drobnych liści tak jakby wąsy czy trzeba je wycinać i dlaczego ma mało grubych liści???
Rozwinę nieco to co napisał Delete.
Cienkie pędy mają nieliczne epifita, nie epiphyllum. Ot, chociażby selenicereus.
Natomiast to o czym pisze goska28 to zdecydowanie brak słońca. Wtedy roślina brzydka, wytwarza cienkie pędy i przede wszystkim NIE KWITNIE.
Owe "brzydkie" trzeba wyciąć przy podstawia, wystawić na większe słońce a może przesadzić i nawozić?
Po 2-3 miesiącach roślina będzie nie do poznania. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Przy Epiphyllum oxypetalum cienki pęd może być zarówno oznaką zbyt skąpego oświetlenia jak i może być nowym, dużym pędem. Takie pędy u tego gatunku pojawiają się po osiągnięciu przez roślinkę wieku kilku lat i odpowiednich rozmiarów. Sam pęd ma około 1m długości. Na końcu zaczyna się spłaszczać i wypuszczać płaskie, boczne pędy. Widać to na poprzedniej fotce. Inne epifylla chyba czegoś takiego nie tworzą.

Chciałem jeszcze odnieść się do trudności w uprawie hybryd Epiphyllum. Nie wydaje mi się, by mógł być z tym jakiś większy problem. Nie mam w tej materii doświadczenia ale wydaje mi się, że spokojnie te roślinki powinny poradzić sobie na zwykłym parapecie. Od jakiś 4 miesięcy męczę 8 ukorzenionych hybryd (nazwy poniżej) i jakoś nie widzę z nimi problemów.
Anthon Gunther
Space Rocket
Lieutenant R.V. Daly
Blauer Riese CG 21
Albatros
Regency
Daisy Dean
Creme de Menthe

Odrosty pochodzą naturalnie z Rumi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałem jeszcze odnieść się do trudności w uprawie hybryd Epiphyllum. Nie wydaje mi się, by mógł być z tym jakiś większy problem.
Napiszę tak.
Hoduję te rośliny już kilka lat (kilka sztuk), jednak tak na "poważnie" dopiero rok (kilkadziesiąt). Sprowadzam, ukorzeniam. Bez większych problemów również.
Jednak coś w tym musi być bo na forach zagranicznych czytam wciąż jak się ludzie męczą i ile to roślin tracą.
Podejrzewam, że Tobie łatwiej o tyle, że rośliny są stąd, z Rumii. Nie potrzebują aklimatyzacji etc.
Ja swoje mam głównie z USA (Kalifornia) gdzie też klimat podobny do naszego. Te które mam z Nowej Zelandii mają dużo trudniej i to widać.
W każdym razie zupełnie się nie cieszę bo dopiero po zimie okaże się jak się zaklimatyzowały i przetrzymują. A kiedy zakwitną to wtedy będę happy :heja
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

hen_s pisze:
masz rację co do tego że należy znać nazwy. Tylko wytłumacz mi po co ?
Toć napisałem w poprzednim wątku - po to aby wiedzieć skąd są i jak je uprawiać!

A i dla siebie chociażby aby wiedzieć co masz i co z naszych pędów wyrośnie. One bardzo podobne jak nie kwitną.
Ściągasz foto kwiatu z netu, wiesz na co czekasz więc wybór tej właśnie rośliny (gatunku) nie jest na chybił-trafił a świadomy, trafny. Dostajesz to czego chcesz, oczekujesz na to czego pragniesz.
Dla mnie to ważne.

Nie do końca widzę powody aby łamać sobie język na poprawne ich nazywanie.
No ale będę się starała, tylko dla przyjemności najpierw kilka z łatwych a potem może jakoś pójdzie samo. :heja
BOŻENA
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Trochę nie rozumiem dylematu. Chodzi o nazwy botaniczne czy o nazwy poszczególnych hybryd? W jednym i drugim przypadku chyba najważniejsze jest, by wiedzieć co się ma i np. przy zakupie kolejnych roślin nie kupić drugi raz tego samego co się już posiada. Zwłaszcza, gdy wiele hybryd można rozróżnić wyłącznie po kwiatach, a czasem mam wrażenie, ze tylko po nazwie :wink:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

Pierwsza część mnie w zupełności satysfakcjonuje.
O to mi chodzi" wiedzieć co się ma ".Zgadzam się z drugą częścią wypowiedzi że czasem można poznać Epi ( hybrydy) tylko po nazwie.
Różnice są tak niewielkie że gdy znamy kształt kwiatu, kolor, wielkość, kształt płatków czy nawet ułożenie płatków to wiemy co to za hybryda, no czasem dodatkowo łodygi też pomagają nam rozpoznać daną odmianę.
Tak, tak aby sprzedawać czy prezentować swoje okazy niewątpliwie nazwy botaniczne ale lepiej nazwy hybryd są przydatne i czasem dla wnikliwych konieczne. ;:224
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie o to mi chodziło.

Nazwy botaniczne przy hybrydach mało przydatne. Każda ma nazwę nadaną przez hodowcę - to wystarcza w zupełności do ich identyfikacji.
Chodzi o to aby je odróżnić i (jeśli trzeba) inaczej traktować w hodowli.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Bo-enka pisze:Tak, tak aby sprzedawać czy prezentować swoje okazy niewątpliwie nazwy botaniczne ale lepiej nazwy hybryd są przydatne i czasem dla wnikliwych konieczne. ;:224
Trochę tej wypowiedzi nie rozumiem :? Nazwy botaniczne dotyczą czystych gatunków. Natomiast nazwy hybryd dotyczą oczywiście mieszańców. Nie istnieją one zamiennie czy równolegle bo dotyczą zupełnie innych roślin. Trudno przyporządkować hybrydzie nazwę botaniczną czy czystemu gatunkowi jakąś nazwę hybrydy. Czy może coś przegapiłem i się mylę?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

Dużo jeszcze nie wiem, więc wybaczcie.
Ale skąd wiadomo że dane EPI jest gatunkowo czysty, a nie hybryda?
;:108
BOŻENA
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tego raczej nie wiadomo. Zwłaszcza, gdy roślina nie kwitnie. Z zasady czyste gatunki kwitną mniej chętnie i na biało przez 4-8 godzin w nocy. Mają też zdecydowanie bardziej oryginalne pędy niż hybrydy. Ale tutaj za bardzo nie chcę się mądrzyć, bo się nie znam. Dlatego ważne jest by pozyskiwać rośliny opisane ze sprawdzonych źródeł. Wtedy zazwyczaj nie mamy dylematu z czym mamy do czynienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

hen_s pisze:Dokładnie o to mi chodziło.

Nazwy botaniczne przy hybrydach mało przydatne. Każda ma nazwę nadaną przez hodowcę - to wystarcza w zupełności do ich identyfikacji.
Chodzi o to aby je odróżnić i (jeśli trzeba) inaczej traktować w hodowli.
Taką argumentację przyjmuję.
:heja :heja :heja
BOŻENA
Bo-enka
500p
500p

Post »

blabla pisze: Wtedy zazwyczaj nie mamy dylematu z czym mamy do czynienia.
Przez tyle lat tworzenia hybryd nikt nie zagwarantuje że to czysty gatunkowo okaz, czy jest gwarancja pewnych źródeł i zgodność z przypisywanymi nazwami chociażby dla hybryd które kupujemy lub pozyskujemy, NIE MA ŻADNYCH GWARANCJI.

Cieszmy się nimi, każdy na swój sposób.
BOŻENA
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”