Dobry wieczór wszystkim !
DODAD ? bardzo lubię hortensje, Dorotko. To takie bezproblemowe i wyjątkowo długo dekoracyjne krzewy. Ile jest takich kwitnących przez 4 miesiące ? Limelight jest jedną z bardziej atrakcyjnych , według mnie. Na pewno będziesz z niej zadowolona.
GORYCZKA ? kwiaty hortensji już zmarzły , Krysiu. Ale wielkie, zasuszone kwiatostany długo jeszcze będą ozdobą ogrodu!
Ciekawa jestem , na jaką hortensję się zdecydowałaś ?
RIANE ? ciesz się, że ?zupełnie nieoczekiwanie? Ci się krzewy rozrosły , Agata ! Tylko trochę dodatkowej roboty Cię czeka z przesadzaniem lilii... Zgodnie z przestrogą będę analizować plany pod kątem rozmiarów miejsca w długie , zimowe wieczory...
Może kolor przebarwiania rozwarów zależy od barwy kwiatów... Nie pamiętam , jakie ma Dala. Albo od ilości słońca.
URSULKA ? panna nadobna, Uleńko, przycupnęła tymczasowo... I cieszy się kolorami jesieni... Nastroje o tej porze roku romantyczne i melancholijne...lubię tak , lubię...
Ostatnio Gosia zapowiadała analizę psychologiczną na podstawie wyglądu ogrodu, a tu proszę, Ula mnie ?rozgryza?...
Czy można być jednocześnie romantyczną i zasadniczą...?
Oj, no , przecież już Jane Austen to wymyśliła w ?Rozważnej i romantycznej?...
MARGO ? wiesz, Gosiu, ja w tym sezonie leżałam na tarasie tylko wtedy , gdy na dworze było 30 stopni ! Źle znoszę upały i po prostu nie mogłam nic robić ! Leżałam , patrzyłam na ogród i denerwowałam się,że tego nie mogę zrobić przez ten okropny upał...i tego... i tamtego...I tak wyglądał mój wypoczynek.
ARTAM ? Marto, to chyba przypadłość większości ogrodników ! Z tego co wiem, to poważna choroba. Tak więc wszyscy kwalifikujemy się do leczenia...
Klucz liliowy...
Na razie policzyłam , ile mam ?dziur? do obsadzenia.
Zapisałam, ile w każdej zmieści się cebul ( min. 3 do 7 szt.)
Zanotowałam w jakiej rabacie ta ?dziura?, a więc jakie kolory wchodzą w grę. ( i wyszło mi ? co nie jest zaskoczeniem ? że pomarańczowe, żółte i bordowo-czerwone. Oraz ? co już jest zaskoczeniem, najbardziej dla mnie samej ? że będzie grupa różowa...!)
No i teraz w zimowe wieczory będę dobierała odmiany według tych kryteriów ( z tych łatwiejszych odmian), które mi się podobały w Waszych ogrodach lub spodobają mi się w katalogach... Strasznie skomplikowana ta procedura...
Zdecydowanie będzie dużo cebul w jednej odmianie na jednym miejscu ! Trochę się boję przenikania barw... Bardzo mi się podoba taki efekt, ale chyba bym nie umiała tego idealnie skomponować...
KAJPEJ ? Elu, dziękuję za dobre słowo ! Ale po cóż Ci robić notatki, skoro masz wszystko w głowie...? I intuicyjnie podejmujesz szybkie decyzje, a wszystkie są właściwe...? Ja bez tych swoich bazgrołów pogubiłabym się w tym wszystkim...
A że lubię te swoje miliony karteczek z notatkami, to swoją drogą...
ABEILLE ? pewnie, Wiesiu, że przyjemność z kontaktów forumowych ma przewagę nad rozterkami !
A winobluszcz opanował sosny całkowicie spontanicznie, nie był tam sadzony. Ja go wetknęłam tylko przy ogrodzeniu. Ale ta ognista kurtyna też mi się podoba !
A wiesz, że stwierdziłąm ,że ta długa rabata jest za kolorowa...? Już zaczęłam dosadzanie iglaków i bukszpanów, żeby ją uspokoić...Ale skoro osoby, których opinie cenię - ją chwalą, trochę się opanuję...
WANDA ? bywam , Wando, niekonsekwentna, ale nie w tym przypadku ! Podoba mi się ażurowość tamaryszków, ale nie kolor ! W ogrodzie nie mam tego krzewu. A mój nick nie świadczy o upodobaniu do tej rośliny. Po prostu myślałam jakiś czas temu o założeniu firmy ogrodniczej i musiałam wykupić domenę, a z nazw branych pod uwagę tylko ta nie była zajęta! I tak zostało.
JACEKP ? no i masz moją niekonsekwencję ! Głupio mi, masz rację, też się nad tym zastanawiałam... Ale wymyśliłam sobie, że jesienią Biały Ogród już nie jest biały ! Liście żółkną , obok rosnący winobluszcz czerwienieje...To już i tak konwencja złamana ! Więc to jest Biały Ogród tylko wiosną i latem ! Takie sobie wymyśliłam uzasadnienie...
Zresztą sam zobacz ? to jest o tej porze roku zupełnie inny ogród ! Nawet gdybym wywaliła hortensje !
A Ty jak z tym sobie poradziłeś ?? Liście funkii żółkną, rozwarów tak samo itd.
Jesień nad strumykiem...