Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Jacku ;:196 już nie mogę doczekać się przyszłego roku jak zakwitnie ci te 23 liliowce .
Dobrze żeby były inne niż już masz.

Ja uwielbiam kolorowe rabaty im więcej tym lepiej , weselej w ogrodzie , ale to tylko moje skromne zdanie dotyczące mojego skromnego ogrodu :D .
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku, nie dziwię się, że byłeś w szoku... ja akurat też wczoraj dostałam siatkę liliowców od koleżanki ;) też muszę na prędce jakąś rabatkę dla nich kombinować...chciałam pod drzewami... myślisz, że zakwitną w cieniu?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla mnie biała rabata, to 100% biel :lol: Reszta jest tłem :D
Mozna by chyba całą książkę napisać na temat różnic w postrzeganiu ogrodów ;) :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

odpowiem za Jacka liliowce wolą słońce a pod drzewami lepiej rosną hosty i żurawki ..
widzę że i u ciebie zaczyna brakować miejsca na byliny .. ja w tym roku zlikwidowałam już bardzo dużo trawnika bo zmieniłam ogrodzenie ale nie wiem na ile mi wystarczy wolnego miejsca jak będę kupować coraz to nowe kwiaty ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aleksander, przepraszam za zbyt duże zdjęcia. Nie Ty pierwszy mi o tym piszesz, a ja ciągle zapominam bardziej zmniejszać. Sam mam szeroki ekran więc tego nie widzę :oops: Przepraszam.
Zarzyczkolistną sadzę drugi raz i mam nadzieję, że tym razem się uda. Ogólnie mam kłopot ze skalnicami i często padają - zbyt mało o nich wiem i nie stwarzam dobrych warunków.

Geniu, w przyszłym roku pewnie jeszcze nie zakwitną ale za to będzie feeria barw Twoich i pozostałych sadzonych w ub. roku :heja

Alu, tak jak napisała Janka - liliowce będą słabo kwitły pod drzewami. A dziś dokładnie przejrzałem podarunki i okazało się, że są jeszcze różne cebulki. Mam pełne ręce roboty.

To Iza zrezygnuję z określenia "biała rabata", bo jest nieprecyzyjne. Będzie - trójkolorowa rabata :wink:

Janko, teoretycznie miejsca mam dużo, tylko nie przygotowane albo przeznaczone na konkretne rośliny. Nie co dzień zdarza mi się taka ilość roślin do posadzenia :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, domyślam się, jak się cieszysz z prezentu!! 23 odmiany to już niezła kolekcja :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacuś, nie to miałam na mysli :lol:
Chodziło mi o to, że ta zieleń (i brąz gleby) to jest tylko tło dla roslin, które są sercem rabaty. Jeśli te rośliny wszystkie kwitną biało, to rabata jest biała - w 100% :D
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jacku byłam dzisiaj w Skierniewicach i przy okazji u Moniki .Odwiedziłyśmy też pobliską szkółkę bylin .Musisz tam pojechać.Wybór ogromny i ceny przystępne.A właściciel sam wybiera najładniejsze okazy.Kupiłam trzy rodzaje czerwonych żurawek,floksa szydlastego b.oginalnego taki srebrno-różowy z różowymi kwiatkami i oczywiście tak jak rozmawialiśmy sadźca ale białego.Podobno rzadko spotykany.Przy jaśminach i hortensji posadzę żurawkę i te floksy powinno być dobrze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, moja kolekcja dzięki temu podwoiła się :) Choć niewykluczone, że mogą się niektóre odmiany powtórzyć.

Izo, w porządku :)

Alu, to szybko się uwinęłaś ;:63 O sadźcu białokwitnącym rzeczywiście jeszcze nie słyszałem :shock: A do tej szkółki to już wiosną trzeba się będzie wybrać ;:65
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Witaj Jacek, a mówiłeś że koniec jesiennego sadzenia, a tu proszę tyle kwiecia, tylko pozazdrościc tak życzliwych sąsiadów.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku jaki wspaniały prezent dostałeś :D 23 odmiany liliowców- o rany rewelacja, jak wiesz zakochana jestem w tych kwiatuszkach, więc taka wiadomość mnie powala.....bardzo się cieszę, za kilka lat jak się rozrosną będę sępić 8-) :;230
Piszesz, że trawniczek się kurczy...niby nie było takiego planu, ale obawiam się, że nie jest to ostatni raz :wink: :lol: też tak mam już nie mam miejsca absolutnie na nic, a jak pojawi sie jakaś wymarzona roślinka to i miejsce na nią się znajduje, przeważnie kosztem trawnika ....chociaż teraz to już naprawdę koniec, bo z trawnika pozostały mi już tylko ścieżki :roll:
Prezentacja białych kwiatuszków super, one są takie szlachetne i eleganckie i dużo ich u Ciebie kwitnie, u mnie prawie już nie ma kwiatów, głównie wrzosy zdobią kolorami, bo tak to już naprawdę niewiele.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, gdyby nie podarunki od ludzi, nie sadziłbym już w tym roku :) Byłem jeszcze u naszej Georginii i dowiozłem kolejne rośliny. A miałem nie sadzić ;:223

Agnieszko, wczoraj znalazłem miejsce dla 10 liliowców na starej rabacie. Powstał trzeci rząd. Za parę lat zrobi się liliowcowy łan :;230
Trawniczka w części głównej nie ruszę ale mam stare trawniki na podjeździe. Tam mogę poszaleć i spokojnie zmniejszać wielki, niezbyt ładny trawnik. Powstały dwie rabatki przy murach z irysami i trzecia wzdłuż ulicy z krzewami na żywopłot. To dopiero początek urządzania podjazdu.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

też mam już kilkanaście kępek liliowców , więc będzie można się wymieniać jak podrosną , choć mam jedną kępę żółtych co rośnie już chyba z 10 lat ,jest olbrzymia a jak zacznie kwitnąć to kwitnie prawie miesiąc ,tyle ma kwiatów .. tak się rozrosła że teraz nie mogę jej wykopać ,chyba że koparką .. ale mi nie przeszkadza i niech sobie rośnie i kwitnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jacku, ja również bym prosiła o mniejsze zdjęcia.
Jeśli chodzi o liliowce, to też będę sępić, oczywiście pod warunkiem, że ty także znajdziesz coś sobie u mnie na wymianę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj była całkiem ładna pogoda i udało mi się posadzić wszystkie liliowce. Nie było to takie hop-siup, bo wiele roślin musiałem przesadzić i przygotować miejsce. Ale dzięki temu udało mi się zgromadzić wszystkie liliowce na jednej rabacie, czyli tak jak sobie kiedyś zaplanowałem. Tylko planując 2 lata temu tę rabatę, nie sądziłem, że przybędzie mi ponad 40 odmian w tak krótkim czasie :) Więc rosną w trzech rzędach.

Janko, ja dziś też przesadzałem największą karpę liliowców, by zrobić miejsce na nowe i był to nie lada wyczyn :!: Trzyletnie to naprawdę spore rośliny. Aż się boję, jak to będzie wyglądało u mnie za 3 lata.

Wandziu, mieszkamy blisko siebie więc na pewno będzie okazja, by się spotkać. A na wymianę jestem zawsze otwarty :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”