Śniadanie do pracy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Śniadanie do pracy

Post »

Witam serdecznie ewentualnych zaglądaczy.
Nie wiem czy taki wątek ma sens i się sprawdzi, ale spróbować warto...

Odwiecznym problem dla mnie, a podejrzewam że dla wielu innych także (zwłaszcza wiecznie odchudzających się), jest śniadanie do pracy.
Mam już dosyć kanapek, choćby były najbogatsze. Poza tym staram się unikać pieczywa, a jak tu zrobić kanapkę bez chleba np...
Dlatego też proponuję, żeby każdy z dobrym pomysłem wrzucał tutaj przepisy na sałatki, zagryzki, naleśniki śniadaniowe, ciepłe i zimne śniadanka. Oczywiście kanapkowe też, bo są tez amatorzy takowych.
Jeśli wątek się nie sprawdzi, zwrócę się z prośba do moderatorów o usunięci go.

Zapraszam, a dla zachęty wrzucam pierwszy pomysł:

Sałatka z mozzarelli:

porcja dla 1 osoby, przygotowanie 10 minut.
1 pojemnik malutkiej mozzarelli (najlepsza w Lidlu) oczywiście może być też jakaś inna,
1 duży pomidor
kilka oliwek
kilka listków bazyli
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

Ser odsączyć z zalewy i włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, dodać pokrojonego dowolnie pomidora, oliwki, bazylię, przypraw, skropić suto octem balsamico oraz oliwą i smacznego. Można zajadać z pieczywem, można i beż. Lekkie i syte śniadanie, samo zdrowie :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Śniadanie do pracy

Post »

Moja koleżanka odchudzając się zajadała w pracy gotowaną fasolkę szparagową.
Trochę to mnie dziwiło ale do czasu.
Kiedyś nagotowałam za dużo fasolki więc zabrałam zimną do pracy - nawet nie wiesz jak mi smakowała :P
Bo ja też za kanapkami nie przepadam.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolka, fasolka na zimno jest świetna to prawda. Robię do obiadu samą taka szparagowa z sosem winegret. Ale powiem szczerze, że do pracy miałabym pewne obawy, bo fasolka jest wiatropędna :;230 , no chyba że ktoś jak ja siedzi sam w pokoju ;:224

Dzisiaj mam na śniadanie "Rybę po grecku". Robię zwykle taką porcję dla 4 osób, żeby każdy się najadł ;:108

Składniki:
1 kg ryby mrożonej
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
2-3 cebule
kilka ząbków czosnku
koncentrat pomidorowy
zielona pietruszka
sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, oliwa

Rybę rozmrozić i wrzucić na wrząca wodę z dodatkiem dużej ilości sosu sojowego, magii, ziela ang. i liścia laurowego - gotować ok 7-10 minut. Wywar zachować. Warzywa obrać i umyć. Cebule i por pokroić w półplasterki, resztę warzyw zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Na rozgrzanej oliwie leciutko zrumienić część czosnku, dodać cebule i por, dusić jakieś 10 minut, następnie dodać resztę warzyw, posolić popieprzyć, dodać jeszcze ziele i liść, podlać troszkę wywarem z ryby, dusić pod przykryciem 15-20 minut - warzywa nie mogą się rozgotować.
2-3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego rozprowadzić delikatnie ciepłym wywarem z ryby i dodać do warzyw, to doprawić jeszcze do smaku wg. uznania, dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilkę poddusić. Następnie połączyć z ugotowaną rybą i dodać zieleninkę.
I już... smaczne jest na ciepło, a na zimno jako śniadanie do pracy doskonałe ;:108 ;:137
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja proponuje sałatkę:
Surowy kalafior, zielony ogórek, rzodkiewka, szczypiorek z sosem majonezowo-jogurtowym.
Plus szczypta soli i pieprzu.
Zamykam w pudełko plastikowe i w pracy tylko otwieram i jem.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oooo mniam mniam... jutro taka będzie robiona do pracy ;:108
regulamin Andziu
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Post »

Kurczę, może być ciężko jeść takie sałatki prowadząc samochód. Małż tak zapracowany, że kanapki je podczas jazdy. A jak coś musi dokupić, to zwykle hotdożka na Orlenie. No i co tu zrobić? :roll:
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No w takim przypadku to faktycznie kanapki najlepsze,albo ... robię to czasem na kolację, takie mini pizzetki. Nadaj się doskonale do jedzenia na zimno także.

I.
Ciasto drożdżowe - dowolne, najprostsze,kroje to w kwadraty czy trójkąty, co mi tam wyjdzie.
Na to układam przegląd lodówki: plaster surowej pieczarki, plaster sera, plaster kiełbasy czy innej wędliny, plaster pomidora, plaster cebuli, sól, pieprz, oregano, bazylia. Zapiekam jakieś 20 minut i smacznego.
Jeśli ktoś ma taka możliwość, można to podgrzać w mikrofali i doprowadzić współpracowników do splucia klawiatury od zapachu ;:224 :;230

II.
Wersja z ciastem francuskim, także do jedzenia na ciepło i zimno:
Ciasto francuskie z biedrony lub innego lidla, także kroję w odpowiednie porcje wczesniej, układam nadzienie jak wyżej, przykrywam druga warstwą ciasta, lekko dociskam brzegi i do pieca, na 20-25 minut.
I już...

I te rzeczy można zabrać w każda podróż ;:108 ;:137
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

DESER POŻYWNY

- jeden banan
- DANIO waniliowe
- 2-3 płatków kukurydzianych( zwykłe, bez dodatków)

Banana pokroić, zalać Daniem, posypać płatkami.
Dla odchudzających się wg Dukana zamiast płatków dodać otręby
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Na śniadanie do pracy to chyba najbardziej są popularne kanapki ,, na winie"" :wink:
Jedna kromka chleba(jaki jest) i coś do środka co się nawinie :;230 i przykryć to drugą.Modyfikacja dowolna ale czasem zależna a raczej prawie zawsze od sejfu zwanym lodówką. :wink:
Chyba,ze rezygnujemy z kanapek na winie i coraz częsciej jadamy w terenie(nieważne czy to kawaler jak ja czy żonaty(czasem no niestety)).
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A ja mam ostatnio szybką i zdrową formę śniadanka. Bo nie zawsze mam czas pokroić sobie sałatkę do pracy.
Kupuję w sklepiku serek garni lub tzw wiejski i pomidora. Wkrawam pomidora do serka i np posypuję włoską przyprawą. Można przegryźć bułeczką lub najlepiej chrupkim pieczywem.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felek, nie czytasz ze zrozumienie :;230 my właśnie mam DOSYĆ kanapek, nawet z najlepszym "na winie" , ale w ogólnym rozrachunku bardzo często się tak kończy.

Takasobie , fajny pomysł z serkiem. Można tam i rzodkiewkę i ogórasa dorzucić jeszcze ;:138
regulamin Andziu
Fallenangelv
---

Post »

Trochę się wygłupiłem :;230 ominałem to i tamto :roll: napisane z góry......
Żeby było na temat to ja śniadań prawie nie jadam (kawa :roll: )a jeżeli już to staram się jeść dużo warzyw lub owoców w postaci surowej(paprykę jedną na raz)lub gruszke takie to moje sniadanie(ew płatki popite jogurtem):)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Hmm.. to Ty chyba strasznie chudziutki jesteś ;)
Fallenangelv
---

Post »

wagą nie grzeszę....... chociaż jadam bardzo późno nawet o 12 w nocy(ponoć cyganie się snią jak się chodzi na głodnego spać :;230 )także wszystko zrównoważone,ja wiem ,że to niezdrowy nawyk ale cóż na razie żadna nie stoi z batem nad głową....... :wink: :D
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Chyba wiem o czym mówisz, mam podobny problem ;) Wszelkie sposoby na schudnięcie miałam zwyczaj interpretować odwrotnie ;) Z miernym skutkiem :P
A co do śniadanek w pracy: u mnie (w sensie u współpracowników) królują sałatki, kanapki, śledzie w śmietanie (jak dla mnie średni to pomysł, gdy ma się dużo do czynienia z ludźmi :wink: ), jogurty, serki wiejskie, zupki w proszku (fuj), owoce... na razie tyle mi do głowy przyszło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”