Kaszka
Kaszka
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy pos na tym forum.
Chciałabym sprzedawać na rynku "kaszke". Chciałabym kupić nasiona lecz nie wiem jak nazywa sie roślina. Jeżeli ktoś zna ten temat to prosze mi powiedzieć kiedy sie ją sieje, kiedy zbiera, ile czasu i jak suszy. będę bardzo wdzieczna
Chciałabym sprzedawać na rynku "kaszke". Chciałabym kupić nasiona lecz nie wiem jak nazywa sie roślina. Jeżeli ktoś zna ten temat to prosze mi powiedzieć kiedy sie ją sieje, kiedy zbiera, ile czasu i jak suszy. będę bardzo wdzieczna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślisz o taszniku?
To chwast,rośnie wszędzie ,ma jeszcze wiele innych nazw w zależności od rejonu kraju
Tasznik (Capsella bursa pastoris) czyli pastusze tobołki (kaszka, bydelnik, sumki pastusze, kaletka pasterska) jest pospolitym, trudnym do wytępienia chwastem.
Nie wiem czy taka kaszke masz na mysli...

To chwast,rośnie wszędzie ,ma jeszcze wiele innych nazw w zależności od rejonu kraju
Tasznik (Capsella bursa pastoris) czyli pastusze tobołki (kaszka, bydelnik, sumki pastusze, kaletka pasterska) jest pospolitym, trudnym do wytępienia chwastem.
Nie wiem czy taka kaszke masz na mysli...

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:

Trzeba było tak od razu...
To Zatrwian tatarski - Limonium tataricum
Wysiewa soię w kwietniu / maju pod osłonami lub na rozsadniku.
Na miejsca stałe wysadza sie w sierpniu /wrześniu co 25x30 cm.
Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej, zasobnej w wapno. Stanowisko słoneczne.
Kwitnie od czerwca do września.
Być może chodzi Ci o zatrwian. Są to takie krótkie, rozłożyste gałązki z białymi kwiatkami . Moja babcia nazywała kaszką- łyszczec. Nadaje się on do suchych bukietów.
Jeżeli chodzi o zatrwian, to jest to roślina jednoroczna, którą wiosną wysiewa się do skrzynek i później w maju można wysadzać do ogrodu. Można też siać bezpośrednio do gruntu. Natomiast łyszczec jest rośliną wieloletnią. Raz wysiany, co roku wydaje mnóstwo gałązek do zasuszenia lub jako dodatek do bukietów.
Jeżeli chodzi o zatrwian, to jest to roślina jednoroczna, którą wiosną wysiewa się do skrzynek i później w maju można wysadzać do ogrodu. Można też siać bezpośrednio do gruntu. Natomiast łyszczec jest rośliną wieloletnią. Raz wysiany, co roku wydaje mnóstwo gałązek do zasuszenia lub jako dodatek do bukietów.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam zatrwian, który jest bylinąewab123 pisze:Być może chodzi Ci o zatrwian. ..
Jeżeli chodzi o zatrwian, to jest to roślina jednoroczna, ..

http://www.swiatkwiatow.pl/zatrwian-tat ... id109.html

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Do wiązanek na cmentarz stosuje się zatrwian .maria53 pisze:szukam tej roślinki, ktora jest sprzedawana na dzień Wszystkich Świetych. Ma białe małe kwiatuszki. Sprzedaje się ja suszoną.
Gipsówka jest zbyt delikatna ,używa sie jej głownie świeżo ściętej natomiast ususzona kruszy się przy byle dotyku.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Maria, zerknij też tu: http://zatrwian.prv.pl/
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."