Był z nami przez 13 lat . To był nasz najlepszy przyjaciel ..
Mąż chodził z nim na szkolenia i z kazdego wracał ze złotym medalem . Był znajdą , wracaliśmy w nocy autkiem i sierota wtedy 7 miesięczna stała na ulicy i rozglądała się ze strachem . Widać było że ktoś go porzucił . W domu zobaczyliśmy że tylnią łapę miał minimalnie krótszą i możliwe że z tego powodu ktoś się go pozbył . My chcieliśmy przyjaciela a nie psa na wystawy więc odrazu pokochaliśmy naszą znajdę. Zdziwieniem było na szkoleniu że bardzo szybko pojmował komendy . Skończył kurs podstawowy , obronny i obronno stróżujący . Przez te wszystkie lata tylko jeden dzień nie byliśmy razem z Dziubusiem . Gdy był młody to zdarzyło się że raz obgryzł ścianę
 ale jak dawałam mu więcej białka to przestał ..i raz porozciągał włoczkę po mieszkaniu ..
 ale jak dawałam mu więcej białka to przestał ..i raz porozciągał włoczkę po mieszkaniu ..Agusiu pytasz co robić z psiną jak zostaje sama ..przed wyjściem trzeba psa wymęczyć tak żeby był wybiegany bo to jest jeszcze dziecko i chce się bawić a jak zostaje sam to nudzi mu się i dlatego robi szkody .
Nigdy nie wolno uderzyć psa ręką ..jeśli już trzeba to najlepsza do tego jest gazeta
 bo ręka która głaszcze i karmi i pieszczocha nigdy nie może sprawić bólu . Jak rękę się wyciąga do psa to trzeba najpierw głaskać od spodu bo gdy odrazu się unosi rękę nad głową psa a psisko może mieć jakieś smutne doświadczenie to może rękę capnąć
 bo ręka która głaszcze i karmi i pieszczocha nigdy nie może sprawić bólu . Jak rękę się wyciąga do psa to trzeba najpierw głaskać od spodu bo gdy odrazu się unosi rękę nad głową psa a psisko może mieć jakieś smutne doświadczenie to może rękę capnąć  a jak pokazuje się że nic w niej nie ma i jeszcze podrapie się pod brodą to psisko jest zadowolone .
 a jak pokazuje się że nic w niej nie ma i jeszcze podrapie się pod brodą to psisko jest zadowolone . Gdy psina ucieka nigdy nie należy biec za nią tylko odwrócić się i wołać bo to psina ma nas gonić a nie my ją ..to tak napisałam ale na pewno wszyscy o tym wiedzą którzy mają zwierzaki w domach .