W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
olvana
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sie 2007, o 19:44

Post »

To mój psinka Dziubuś , odszedł od nas cztery lata temu .
Obrazek Obrazek

Był z nami przez 13 lat . To był nasz najlepszy przyjaciel ..
Mąż chodził z nim na szkolenia i z kazdego wracał ze złotym medalem . Był znajdą , wracaliśmy w nocy autkiem i sierota wtedy 7 miesięczna stała na ulicy i rozglądała się ze strachem . Widać było że ktoś go porzucił . W domu zobaczyliśmy że tylnią łapę miał minimalnie krótszą i możliwe że z tego powodu ktoś się go pozbył . My chcieliśmy przyjaciela a nie psa na wystawy więc odrazu pokochaliśmy naszą znajdę. Zdziwieniem było na szkoleniu że bardzo szybko pojmował komendy . Skończył kurs podstawowy , obronny i obronno stróżujący . Przez te wszystkie lata tylko jeden dzień nie byliśmy razem z Dziubusiem . Gdy był młody to zdarzyło się że raz obgryzł ścianę :) ale jak dawałam mu więcej białka to przestał ..i raz porozciągał włoczkę po mieszkaniu ..

Agusiu pytasz co robić z psiną jak zostaje sama ..przed wyjściem trzeba psa wymęczyć tak żeby był wybiegany bo to jest jeszcze dziecko i chce się bawić a jak zostaje sam to nudzi mu się i dlatego robi szkody .
Nigdy nie wolno uderzyć psa ręką ..jeśli już trzeba to najlepsza do tego jest gazeta :) bo ręka która głaszcze i karmi i pieszczocha nigdy nie może sprawić bólu . Jak rękę się wyciąga do psa to trzeba najpierw głaskać od spodu bo gdy odrazu się unosi rękę nad głową psa a psisko może mieć jakieś smutne doświadczenie to może rękę capnąć :) a jak pokazuje się że nic w niej nie ma i jeszcze podrapie się pod brodą to psisko jest zadowolone .
Gdy psina ucieka nigdy nie należy biec za nią tylko odwrócić się i wołać bo to psina ma nas gonić a nie my ją ..to tak napisałam ale na pewno wszyscy o tym wiedzą którzy mają zwierzaki w domach .
Stopka poprawiona do zgodnej z Regulaminem.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;o)) ja to ani ręką, ani gazetą, ani czymkolwiek nie potrafiłąbym go uderzyć

czasem tylko biore jakiś patyk i udaje że go uderzam - to wystarcza

teraz musiałam wyjść z pracy i akurat biegał z moim tatą po ogrodzie a ja przechodziłam obok.... skakał na wysokość płotu

wiem on po postu teskni
ale musze do pracy, a pies jest mi niezbędny żebym mogła spać spokojnie i nie bać się w pustym domu szczególnie nocą

nie jest to blokowisko - ma wybieg i na polu jes duzo czasu - ale macie racje to szczeniak i energia go rozpiera wprost
;o)
Awatar użytkownika
olvana
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Agusiu też potrzebowałam psiska do obrony i pilnowania bo mieszkaliśmy na parterze . Do tego syn jest jedynakiem i chciałam żeby miał przyjaciela . Razem chodzili na długie wędrówki bo syn w dzieciństwie był harcerzem i bywało jak rano wszyszli to na wieczór wrócili . Ja byłam pewna że w tym czasie dziecku nic się nie stanie bo był z nim Dziubuś . Treserka zaproponawała nam żeby zobaczyć np jak pies reaguje gdy ktoś napadnie na nas w mieszkaniu . Powiem tylko tyle że mogłam mieć otwarte drzwi i liczyć tylko na psa bo nikt z sąsiadów nie zapytał co się u nas działo . Było czterech pozorantów i pies szczekał oni krzyczeli a my wzywaliśmy ratunku ...pies sobie z nimi poradził . Ale chociaz był grozny dla otoczenia dla nas był członkiem rodziny . Jednak żeby nie mieć problemów słuchaliśmy co treserka kazała robić ..więc nigdy nie wolno było psu położyc się na nasze łóżko ..bo to było nasze posłanie i psisko nie miało prawa wejść . Serducho się krajało i chęci były żeby ułożyć zwierza ..ale udało się i nigdy nie wchodził szanował . Z jedzeniem musiał czekać aż my zjemy i nie mogło być dokarmiania pod stołem tylko zawsze do miski , chyba że byliśmy poza domem i wtedy miał swoją miskę zawsze ze sobą . Oczywiście jak wyjezdzaliśmy na cały dzień . Psina nie jadła niczego co było podrzucone , leżało na podłodze , czy gdzieś w trawie .. konsekwentnie zawsze jedzenie tylko z miski . I stale nagrody za coś co dobrze zrobił i ...fujjjj jak zrobił coś zle ..
Psisko chowane w rodzinie na pewno zachowuje się inaczej niż takie "na łańcuchu" dlatego warto poświęcić trochę uwagi i potresować zwierzę to nie jest kara dla psa bo oni to jako zabawę traktują ale dla nas właścicieli to powinnien być obowiązek , bo nie ma złych psów ani agresywnych tylko są nieodpowiedni posiadacze psów .

Oj długo bym mogła na ten temat bo mam bzika na punkcie zwierząt :) ale od czasu odejścia Dziubusia nie jesteśmy w stanie wziąść drugiego zwierza . Z jednego powodu mieszkamy w bloku i chociaz nie było z tym problemu bo pies był zawsze wybiegany a w weekend to wręcz od rana do nocy przeganiany po lasach , jeziorach ..to jednak jest to jakieś ograniczenie wolności zwierzęcia . Gdy będe miała kawałek wybiegu , jakiś ogród to na pewno będziemy mieli znów wilka , bo chociaz miałam różne psiaki ale to jest rasa która najbardziej przypadła nam do serduchów :) Obrazek
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wejdź na forum Dogomanii, tam jest mnóstwo psiarzy z dużym doświadczeniem, niewątpliwie ktoś Ci pomoże.
też proponuje typowe psie forum, dogomanię lub inne też ciekawe np http://www.wolfdog.org/pol/. Jest tam dział szkolenie i wychowanie, ciekawe artykuły. Są tam ludzie, którzy znają psychikę, zachowania, problemy, są praktykami w szkoleniu, mają rozległą wiedzę teoretyczną popartą praktyką . Takie psie abecadło, które każdy psiarz powinien przyswoić dla dobra swojego i psa.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

olvana Ty i ja jesteśmy "psiarami" i inni na tym forum też. Miałaś to szczęście, że miałaś dobrą tresterke a Ty dobrym i odpowiedzialnym właścicielem :D

Ja 8 grudnia będe mieć nową "dame" w domu i sama będe dużo czasu jej poświęcać bo"czym nasiąknie za młodu..."

Obrazek
Oto mała Szelma(Lhasa Apso) jako przyszły właściciel byłam ją odwiedzić i zobaczyć bo zdjęcia to tylko zdjęcia.
Będe małą wystawiać i zobaczymy czy zaraże się wystawami!
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale kochany słodziaczek ;o)) nie to co mój wielki harpagan

ale mój też jest kochany nawet jak coś zniszczy ;o))
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jaka słodka mordka, czy to jest shitzu?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Chcę Wam przedstawić naszą sunię, która nosi imię Sonia. Ma dwa lata i jest wyżłem niemieckim gładkowłosym. Jest bardzo ufna i prawie nie szczeka. Nie szczeka na ludzi, ale w lesie gdy czuje zwierzynę zachowuje się jak prawdziwy łowca. Jest wyjątkowa, bo na grzbiecie ma łatę w kształcie serca. Jest kochana. To jest nasz pierwszy w życiu pies. Gdy była mała mieszkała w domu, a później sprawiliśmy jej dużą, ciepłą budę z przedsionkiem i tam zamieszkała. Może sobie biegać kiedy chce i ile chce. Tej jesieni zakochał się w Soni owczarek niemiecki ( nie wiem skąd się wziął, jakiś bezdomny) i mimo naszej ciągłej obserwacji i uwagi...odwiedził ją. Co było dalej chyba się domyślacie. Ponieważ bardzo szybko się zorientowaliśmy , że Sonia ma gościa, to zakończyliśmy wizytę i byliśmy pewni, że nie doszło do bliższego poznania. Później już wiedzieliśmy, że będą konsekwencje i nie byliśmy z tego powodu szczęśliwi.
W ubiegły poniedziałek rano Sonia , młoda matka obdarowała nas ...siódemką szczeniąt. Jaka była dumna i przejęta. Wołała nas do budy, żeby pokazać nam je. Karmi je z wielkim poświęceniem. Nawet na początku nie chciała wychodzić do jedzenia, to karmiliśmy ją z ręki w budzie. Teraz już wychodzi by szybko zjeść i wraca do dzieci. Jesteśmy z niej bardzo dumni. Szkoda tylko ,że ojcem nie jest wyżeł, ale i tak szczeniaki rozdamy . Wybierzemy tylko dobrych ludzi, żeby pieski miały dobrze. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

agrazka pisze:Jaka słodka mordka, czy to jest shitzu?
Nie, jest to rzadka rasa Lhasa Apso, bardzo podoba ale nie ma płaskiej mordki.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

ewab123 wiem, że to radość mieć szczeniaki ale i zmartwienie trzeba bowiem znaleść odpowiedzialnych właścicieli dla nich. życzę maluchom kochających domków :D ;:12
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to znów mój szczeniaczek :o))
Sziranek vel Sziruś

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze podczas wczorajszej kolacji
(przedpokój do malowania na wiosne ) ;o)))

Obrazek
Awatar użytkownika
olvana
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Agusiu chyba nie będziesz miała mi za złe że zostanę fanką Twojego przystojniaka :) Sprawia mi ogromną radość patrzeć na twojego Szirusia bo jest podobny do mojego :) To spojrzenie jest mi doskonale znane :)
Jeśli mogłabym coś podpowiedzieć to zaglądałam w "michę " czy on jada też warzywa ? i nam radzono żeby micha była trochę wyżej bo duże psiaki wtedy lepiej mogą jesc :)

I bardzo proszę o jeszcze więcej fotek :) z góry dziękuję !!
Dodam że kocham wszystkie psiaki , koty , konie ... i wszystko co żyje :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa, Twoja Sonia jest najpiękniejszym psiem na świecie, zaraz po moim Procie :D W ogóle wszystkie wyżły to fajne chłopaki :lol:

Z tego co piszesz, zostałaś psią babcią :D Jak się z tym czujesz?

I koniecznie pokaż zdjęcia maleństw, bo muszą być piękne!!! A jakbyś kiedyś chciała mieć nowe gładko-szorstkie wyżły, to służę pomocą Prota, on jest zawsze chętny i gotowy :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Iwiko, piekny szczeniaczek liczę na więcej fotek. Bedziesz miała z nim pewnie takie urwanie głowy jak ja z moją Laylą. No i wreszcie ktoś z mniejszym piesek, bo na forum przeważają raczej większe gabaryty niż mój psiak
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

olvana pisze:Agusiu chyba nie będziesz miała mi za złe że zostanę fanką Twojego przystojniaka :) Sprawia mi ogromną radość patrzeć na twojego Szirusia bo jest podobny do mojego :) To spojrzenie jest mi doskonale znane :)
Jeśli mogłabym coś podpowiedzieć to zaglądałam w "michę " czy on jada też warzywa ? i nam radzono żeby micha była trochę wyżej bo duże psiaki wtedy lepiej mogą jesc :)

I bardzo proszę o jeszcze więcej fotek :) z góry dziękuję !!
Dodam że kocham wszystkie psiaki , koty , konie ... i wszystko co żyje :)
do michy wchodzi 1,5 litra żarełka
robie na zmiane ryż i makaron
gotuje razem z warzywami np. marchewka starta w wiórka, albo buraczek, albo pietruszka
dodatkowo jako przekąski zjada w całości bardzo chętnie jabłuszka, banany i co tylko

do tego dodaje mięsko óżnie bez wieprzowego
tzw rury cielęce, serce wołowe, wątrobe, zołądki, serca drobiowe, kurze łapy, porcje rosołowe gotuje i oberam wywalając cienkie kostki, skrzydełka itd.

michy nie daje wyżej bo zwali a nie będę inwestować w takie stojaki bo to harpagan i pewnie by zwalił
on tańczy z tą michą po całym przedpokoju

jest baaardzo żerny

i kochany! no i ma pierwszą fanke ;o))
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”