Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.2

Post »

Witaj Aniu ! Ładny obrazek odmalowałaś- Zielonej Ani , pracującej z kurkami...
Ja też jestem w trakcie jesiennych porządków i sadzenia cebul. Niestety,już wiele kwiatów zmroził mróz kompostu przybywa...
Dzięki za pomysł z trawą w warzywniku, wykorzystam w następnym sezonie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Pamiątkowe zdjęcie dalii super! Aniu, jeżeli powodem zaniedbywania forum było m.in. przygotowywanie miejsca pod hostki, to ja Cię rozgrzeszam :D Oj, będą zmiany w przyszłym roku! :D Tylko kurek niech nie obejmują! :) No chyba, że kolekcja ma się powiększyć, to wtedy tak!
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zielona_Ania pisze: Za to można im wszystko wybaczyć -wczorajszy zbiór :)
Obrazek
Ale jaja!! :;230 :;230

Aniu kurki masz świetne. Z moich "hodowlanych" młodzieńczych czasów pamiętam, że kurki wieczorem, po zmroku nie widzą (bardzo słabo widzą: kurza ślepota), teraz szybko zapada zmrok i one szybciej szukają miejsca na nocleg. Pewnie dlatego się zabłąkała Twoja kurka.

Pozdrawiam cieplutko!!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gosiu, to jedno, wyróżniające się jajko nie jest białe- skorupka jest niebieskawa. Zniosła je araucana. Co do wielkości, przeciętnie jajka mam między 60 a 75g, co plasuje je w klasyfikacji jako średnie, duże i bardzo duże. Dzisiaj padły dwa rekordy od początków hodowli- jajko najmniejsze i największe! Oto dowód:
Obrazek

Madziu, siewkę wykopałam i wsadziłam do doniczki. Mam nadzieję że przetrwa, bo bardzo jestem ciekawa czy powtórzy cechy odmiany (z nasion Hicksii) :)

Asiu, Twoje waciki wyglądają na kurki, jak dla mnie- mają duże czubki, a mojemu malał i malał, a za to rósł grzebyczek :) Podobno jajka są bardzo smaczne.

Halinko, czyli jednak żółte kwiaty górą ;:196

Olu, w tym roku postanowiłam zebrać dalie, póki widać było kolory. Z dalii z siewu nie zebrałam nasion, bo nie dojrzały, za to wykopałam małe karpy -może da się przechować. Bardzo się cieszę że znalazłaś szczęśliwy drób w okolicy :D Jajka smaczne i jakoś tak przyjemniej na duszy.

Izuś, ja moje eukomisy wniosłam na zimowanie na poddasze. Teraz już nie podlewam i pozwalam im zaschnąć. Możesz swoją też powoli podsuszyć, albo ściąć liście i wyjąć cebulę - przechowasz z daliami. Mówisz, że pasują kurki? One też tak myślą :lol:

Tamaryszku, odkąd mam kompostownik, jakoś lżej mi robić te jesienne porządki- wiem że w nowym sezonie wszystko co zabrałam. wróci do gleby :) . Szkoda że tak mało kwiatów dobrze znosi przymrozki, faktycznie z dnia na dzień widać coraz więcej szarości.

Martuś, zmiany są i będą, bo przez moje forumowe pogaduszki, nagle powstało mi kilka nowych zakątków z rabatami. A miałam już tylko dbać o te istniejące :lol: Liczebność kurek chcę zwiększyć, będzie marans i może coś jeszcze :D

Aniu, zgadza się, ta kurza ślepota to fakt. Staram się świecić światło w kurniku przed 17. inaczej by żadna kura nie weszła do niego o tej porze roku. Teraz bardzo szybko się zbierają i wchodzą całym stadkiem, ale już wcześniej sprawdzam czy są wszystkie na wybiegu :)

Był bukiet dalii, a teraz dla odmiany tęczowa fasola :)
Obrazek
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

No no fasolka jak wielkanocne jajka ;:224 a jajka od szczęśliwej kurki smaczne?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Marzanko, jajka pyszne. Wszyscy sobie chwalą, niby jajko, to jajko, ale ludzie zwracają uwagę na różnicę w smaku.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Duża różnica w wielkości jajek - u nas czasem zdarzają się takie maleńkie bez żółtka, ciekawe, czy będzie je miało twoje maleńkie. Jakie piękne zdjęcie fasoli :shock: ;:138
Aneczko - cudnych fasolek się dochowałaś :lol: ;:196
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Aniu u ciebie to się nie można nudzić -kogut .dalie ,jajka ,kurki .......i na koniec ta fasola ;:180 .jesteś jedna z najbardziej wszechstronnych forumek.szkoda że nie kupiłaś tych kur na wystawie .to by dopiero była atrakcja.ja nie mogę się uwolnić od myśli o pawiach ale m. mnie uprzedził i robi wolierę dla gołębi ......a co z moim pawiem ...zostało mi tylko pióra sobie kupić
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Z tego co widzę moja rodgresja nie dotarła do Ciebie ,może uda się wiosną ,do miłego .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale byłaby grochówa... ;:224
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Patrząc na drugie jajko z prawej strony i jego pomarszczoną skorupkę domyślam się jak ciężko kurze było je znieść , pewnie miała zatwardzenie ... chyba że zmiętolił ją kogut.. :;230
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Marku, ależ o czym Ty w ogóle mówisz? :oops: Ani Koguty są na pewno bardzo kulturalne i dobrze wychowane i nic takiego uczynić by nie mogły! :D
Zielona_Ania pisze:zmiany są i będą, bo przez moje forumowe pogaduszki, nagle powstało mi kilka nowych zakątków z rabatami. A miałam już tylko dbać o te istniejące :D
Będąc na forum, po prostu nie da się inaczej! Ale to dobrze i nie trzeba się martwić :;230
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

artam pisze:Marku, ależ o czym Ty w ogóle mówisz? Ani Koguty są na pewno bardzo kulturalne i dobrze wychowane i nic takiego uczynić by nie mogły!
tak tak , a świstak siedzi i zawija w sreberka :;230 :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Aniu, jaka rozbieżność w wielkości tych "jajec" . To wielkie to chyba ma dwa żółtka. Kupuję takie na bazarku i zawsze są podwójne. Sprzedający twierdzi, że ma takie kury, i że niczym specjalnym ich nie karmi, tylko zwykłym ziarnem.
Twoja fasolka wygląda jak wnętrze szkatułki z klejnotami. Piękna!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu takie ciekawe rzeczy na Twoim wątku się dowiaduję.
Nigdy bym nie pomyślała, że domowe kury, choć nie zwykłe, ale mogą znosić błękitne jajka.
Fasolki prześliczne, jak cukiereczki.
Ty wszystkie te odmiany fasoli uprawiasz :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”