Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Ja mam ją wysianą w ogróku i co roku w tym samym miejscu wschodzi .Nie muszę zbierac nasionek - sama sie wysiewa. :)
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tila ja mam pytanie czy masz co roku daturę o fioletowym kolorze ? :shock: bo ja mam tylko samosiejki , ale tylko białych...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak mam :) i rosną wielkie krzaczory , co o wieloletnich tego nie mogę powiedzieć :(
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Aniu - Myślę , że najlepszą porą na ucinanie badylków , jest moment kiedy wnosimy je do pomieszczeń w których zimują i robimy im przycinanie :wink: , przynajmniej swoją ukorzeniłem z sukcesem :lol: :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Schowałam już swoje daturki do domu, ale zauważyłam że 2 z nich mają malutkie pączki, czy jest jakaś szansa żeby jeszcze zakwitły???
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14

Post »

Ja swoje datury dzisiaj poobcinałam.Byłam zmuszona,mróz mnie wyprzedził.Wstawiłam do garażu z małym okienkiem,czy te okienko powinnam zakryć i czy często podlewacie w czasie zimy?Mam nadzieje,że mróz łodygom nie zaszkodził.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Ja swoją podlewam, co dwa tygodnie, może co 10 dni. Zależy to od temperatury - nie chcę dopuścić do zaschnięcia korzeni. Uważam, że roślina powinna sobie odpocząć. A do garażu wstawiłem tegoroczną, natomiast z pięcioletnią chcę jesazcze nieco poczekać. I tak pień nie wygląda najlepiej (po prostu kora odpada - jakby miała "raka"). Dla mnie jedna wystarczy, młoda w tym roku bardzo się rozwinęła, więc w przyszłym powinna kwitnąc obficie. Badylki starej może ukorzenię, tak na wszelki wypadek.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ja też bardzo rzadko podlewam moje stoją na nie ogrzewanej klatce schodowej gdzie wcale nie jest tak ciemno :D
wanted
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 22:56

Post »

Wdzę że większość z Was przycina już swoje datury i w związku z tym mam małe pytanko.Czy komuś z was uchowały się od mrozu badylki żółtych datur ?Chętnie wyminiłbym się na swoje których zdjęcia zamieściłem tutaj:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1162Są tu zdjęcia całych krzewów i pojedyńczyych kwiatów.Mogę również zapłacić za przesyłkę jeśli moję nie będą nikomu odpowiadać.POZDRAWIAM.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

wanted ja mam białą daturę,ale zamówiłam na forum szczepki żółtej i różowej od jola1-w dziale sprzedam,poszukuje itp....
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

wanted szkoda, że nie spytałaś dwa dni wcześniej. Właśnie dzisiaj obcięłam moje datury (w tym żółtą) ponieważ przemarzły po ostatniej nocy :( może ktoś był zapobiegliwy i ma ukorzenione badylki :?: powodzenia :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

No właśnie , moje też troszkę zmarzły ;:223 , zastanawiam się czy te obcięte badylki w wodzie nie będą gnić , muszę troszkę poobserwować też pozostałe , choć wydaje mi się że sama forma drzewka nie powinna ucierpieć.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

wanted pisze:Wdzę że większość z Was przycina już swoje datury i w związku z tym mam małe pytanko.Czy komuś z was uchowały się od mrozu badylki żółtych datur ?Chętnie wyminiłbym się na swoje których zdjęcia zamieściłem tutaj:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1162Są tu zdjęcia całych krzewów i pojedyńczyych kwiatów.Mogę również zapłacić za przesyłkę jeśli moję nie będą nikomu odpowiadać.POZDRAWIAM.
Niestety drugiej, przynajmniej na razie nie potrzebuję. Natomiast zdrewniałe badylki mojej żółtej - takie łatwo się ukorzeniają - mogę dać. Muszę tylko sprawdzić, czy jeszcze się nadają - sądzę jednak, że tak.
Jeśli jesteś zainteresowana, szczegóły przesyłki, nawet długich badylków - proszę o kontakt na priv.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
wanted
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 22:56

Post »

Niestety mam za mały staż na forum.Nie mam uprawnień do wysłania nic na priv.Jeśli możesz Ty skontaktuj się ze mną lub podaj adres email.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

wanted pisze:Niestety mam za mały staż na forum.Nie mam uprawnień do wysłania nic na priv.Jeśli możesz Ty skontaktuj się ze mną lub podaj adres email.Pozdrawiam.
Podaj proszę adres e-mail lub nr telefonu, odpiszę albo oddzwonię.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”