Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzin sen - ogród początki....

Post »

magry pisze:To "nie wiem co to jest" to iglica-erodium chamaedrys.Coś niepokojącego jest na dalszych zdjęciach.Pod czerwonym muchomorem powinien być krasnal.Tak zawsze stało w książkach.A nie ma go?.
Magry wielkie dzięki za indentyfikację :wit
A krasnal po prostu jest z drugiej strony muchomorka ;:224
W lasach w okolicy mojej rodzinnej wioski są całe takie polany muchomorów, widok jest niesamowity. Moja Babcia zawsze mówiła, że to takie zaczarowane miejsca gdzie przy pełni księżyca spotykają się czarownice . ;:108
EwkaEs pisze:Andziu-konwalniki były na Targach,wracałam do nich ze trzy razy i się nie
zdecydowałam,teraz żałuję.
Ewciu, myślę, że na wiosnę będę już mogła go podzielić chociaż troszkę, bo już widzę maluszki przy głównej roślince, więc proszę się przypomnieć ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2010, o 23:13
Kontakt:

Post »

Witam :) Od wczoraj goszczę na forum i obejrzałam już parę bardzo pięknych ogrodów, ale Twój wątek Aniu przejrzałam z zapartym tchem. Z ugoru i pustkowia pomalutku stwarzasz cudo ;:63, a to bardzo budujące dla osób takich jak ja, które dopiero zaczynają swoja przygodę z ogrodem. Często będę do Ciebie zaglądać i aż żal, że już jesień :( Serdecznie pozdrawiam
http://www.chceurosnac.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Regli....witam u mnie i bardzo dziękuje za te miłe słowa ;:196 - to motywuje do dalszych działań bardzo.
Napisz nam skąd jesteś i pokaż także swoje zieloności.

U nas dzisiaj mrozik... obmarzły już wszystkie dalie i resztki kwitnących mieczyków. Zaczynam wielkie sprzątanie i chowanie. Okaże się także ile i jakie nasiona uda mi się zebrać.
Może też jeszcze trochę jesiennych fotek popstrykam. Kolory teraz cudne. Tylko to lubię w jesieni...
Słoneczko Wam wszystkim zostawiam ;:3
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko a u nas też zim,no jak nie weim co :( i jasne że listeczki mogę oskubać :) tylko jak wolisz teraz wysłać jak już zimno czy wolisz wiosną ? jak teraz to mogę wysłać dopiero po remoncie za 2 tyg :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko... super... myślę, że jeśli za 2 tyg. nie będzie jakichś strasznych mrozów to można by wysłać.
Mam kilka pieknie ukorzenionych sadzonek kalanchoe kwitnącego pełnymi, różowymi kwiatami. Chętnie się nimi podzielę z Tobą i innymi forumkami, mogę też uszczknąć jeszcze kilka gałązek mięty francuskiej , która się bardzo szybko i łatwo ukorzenia. Jeśli jest ktoś chętny to proszę o adres na pw.
Wszystkie fotki są z zimy, więc te doniczkowce są sporo większe...Dosyć kiepskie zdjęcie kalanchoe...wybaczcie:
Obrazek

i mięta:
Obrazek

Będę cięła też tego szaleńca, więc jakby co...
Obrazek
regulamin Andziu
regli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Regli....witam u mnie i bardzo dziękuje za te miłe słowa ;:196 - to motywuje do dalszych działań bardzo. Napisz nam skąd jesteś i pokaż także swoje zieloności.
Do działania przede wszystkim motywuje, to co Ty robisz :) Jestem z Piotrkowa Tryb. i niestety nie ma za bardzo czym się chwalić :oops: Dom kupiliśmy 3 lata temu, używany, nie nowy, więc i jego bryła nie jest taka, jaką byśmy sobie wymarzyli. Ale nie jest to dla nas istotne, jest funkcjonalny i w pięknej okolicy. Najmłodszy syn wówczas się dopiero narodził, więc nie było czasu zająć się ogrodem, skupialiśmy się na remoncie i przeprowadzce. Dopiero w tym roku cokolwiek i na zewnątrz zaczęliśmy ogarniać. Ogród jest zaniedbany, rośliny posadzone bez ładu i składu. Brakuje mi koncepcji, jak go "urządzić". Trudna to praca, bo kompletnie się na tym nie znam. Jedyny okaz, którym warto się pochwalić to cudny ok. 20-letni tulipanowiec amerykański. Co roku w czerwcu oznajmia nam swoimi kwiatami początek wakacji ;:3 Jak znajdę trochę wolnego czasu i naoglądam się już cudzych ogrodów :lol:, to założę swój wątek, ze zdjęciami i planami. Może znajdzie się jakiś chętny do pomocy ;:224
Aniu, jestem strasznie ciekawa Twoich dalszych planów zagospodarowania swojej posiadłości :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Regli.... 20letni tulipanowiec!!!!!! po prostu zwyczajnie Ci zazdroszczę :twisted: Próbowałam wyhodować go z nasionek, ale nie wyszło, zresztą nie wiem czy dożyłabym jego kwitnienia :;230
Pokaż go koniecznie, na pewno jest główną atrakcją Twojej działki.
Fajnie jest urządzać własny ogród, praca faktycznie trudna ale bardzo satysfakcjonująca.
Nasze plany na razie utknęły w martwym punkcie z różnych powodów, głównie finansowych ;:224 Czekamy na skończenie ogrodzenia. Tak więc póki co, wszystko skupia się na skalniaku i tarasie. Ale... kamień na murki oporowe jest jeszcze w ilości kilkudziesięciu ton, kilka pomysłów na nasadzenie też, dzika łąka z daliami i mieczykami czeka na oczyszczenie przed zimą, kanny czekają na schowanie, nasionka różne na zebranie itd itp...
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko ta mięta to taka co się ją dodaje do napoi czy taka ozdobna? ja teraz siedzę w ograniczonym miejscu i jak ma się ponad 200 doniczek to niestety ale nie sprowadza sięza dużo roślinek ...chyba ze następna hoja czy storczyk czy fiołek :;230 ;:224
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, ta mięta to taka i ozdobna i jadalna, ja używam do napoi i deserów.
Ilość doniczek u Ciebie po prostu zwala z nóg, ja mam w domu góra 45 doniczek i się ze mnie moje chłopaki nabijają...
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja tę miętkę poproszę ;:180 ;:196
regli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Tulipanowca kiedyś pokażę, ale w swoim wątku, gdyż nie chcę zaśmiecać Twojego :) Myślę, że wiele osób może pozazdrościć takiego drzewa, ale chyba niewielu zazdrości mi grabienia liści jesienią :evil:
Rozumiem jak to z planami wygląda. Marzenia swoje, a rzeczywistość swoje. Sami czasami stajemy przed wyborem kanapa czy wanna :;230 A roślinki muszą cierpliwie poczekać na swoją kolej. Ale chodziło mi o takie ogólne, "na papierze" plany ogrodu. Czy planujecie jakieś oczko, altankę, zaciszne zakątki itp i gdzie?
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystki z dumą i wzruszeniem zauważyłam przy moim awatarze serduszko Przyjaciela Forum, jest mi szalenie miło za docenienie mojego skromnego wkładu w tworzenie Forum. Dziękuję bardzo Administratorom ;:138
regli pisze:Tulipanowca kiedyś pokażę, ale w swoim wątku, gdyż nie chcę zaśmiecać Twojego :) Myślę, że wiele osób może pozazdrościć takiego drzewa, ale chyba niewielu zazdrości mi grabienia liści jesienią :evil: ....
Zaśmieć, zaśmieć bardzo proszę Cię, a te liście to przecież tylko raz w roku ;:224

Planów na papierze nie mamy, wszystko w głowie póki co. Projekty jednak są bardzo drogie. Mam ogólny zarys, "widzę to". Altanki nie będziemy robić, bo mamy spory taras, więc wydaję się nam zbędna. Natomiast będziemy robić taki kącik grillowo-ogniskowy. Grill murowany z wędzarnią (bo lubimy czasem sobie "zwędzić", np. pstrągi...), obok ognisko i jakieś zadaszenie na wszelki wypadek deszczowy.
Cała działka będzie kilkupoziomowa, bo niestety wymusza to teren. Oczko wodne... możliwe że też powstanie, ale na razie nie mamy go w planach. Jednym z moich ogromnych chciejstw jest gunera olbrzymia. Mam działkę 30 arów, więc na pewno znajdę dla niej miejsce. No i tyle na razie. Reszta będzie się rodzić w trakcie prac :uszy
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andziu-Serdeczne gratulacje dwuserdeczna!Jeśli się możesz podzielić i miętą i kalanchoe to ja bardzo chętnie,a o konwalnik naturalnie się przypomnę wiosną ;:196
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia, dzięki za gratulacje :tan
Oczywiście że chętnie się podzielę... odebrałam juz pw od Ciebie.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p
Od: 9 kwie 2010, o 09:47

Post »

Aniu ,ja też u Ciebie dawno nie byłam :wink:
Pies na tarasie to jest to ,my ciągle jesteśmy w trakcie obmyślania tarasowego 8-) to już trwa kilka lat :wink:
Ja chciałabym drewniany ale taki co na długo starczy czyli z dobrego twardego drzewa a wiadomo takie kosztuje.
Jak spisuje się Twój modrzew na tarasie?
I jak duży masz taras,chodzi mi o metry ,najlepiej gdybyś mi wycenę zrobiła :wink:
I,oczywiście gratuluję serduszka :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”