Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
Irenko, kompost jeszcze się nie przerobił, bo mój ogród młody. Podbieram już taki na wpół przerobiony ale tylko do dołków pod rośliny.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Irenko ja też produkuje mnóstwo kompostu , w tym roku nie miałam już gdzie wysypywać nowych chwastów , ale mąż wybrał ten już dobry do skrzyń a rozkładający się od wiosny do drugiej komory i mam już miejsce .
U mnie ten który mi został wykorzystam do sadzenia róż .
Genia
U mnie ten który mi został wykorzystam do sadzenia róż .
Genia

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irenko współczuję Ci tej pracy z kompostowaniem wszystkich roślin, ale później widać efekty- wszystko wspaniale kwitnie.
Ja kompostu używam tylko do sadzenia roślin, gdyż rabaty mam wyściółkowane korą i nie chce mi się jej odgarniać.
Ja kompostu używam tylko do sadzenia roślin, gdyż rabaty mam wyściółkowane korą i nie chce mi się jej odgarniać.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IRENKO dziś rówież wybierałam kompost zza płotu taki 2 letni i musiałam wszystko przerzucać przez siatkę inaczej narobiłabym kilometrów nieziemsko . Kompostownik mam za siatką i nijak nie można tam dojść
Witajcie mili goście, dzisiaj nadal harówka, rozrzucałam kompost pod Rh i azaliami aż kręgosłup mi się skrzywił, muszę trochę przystopować bo cała się zdeformuję. M. obcinał tegoroczne pędy na drzewach owocowych, narosło ich pełno a jutro uprzątanie tych gałęzi.
Jadziu z tym areałem to różnie bywa, zależy jak się patrzy, gdy zamierzam posadzić trochę nowych roślin to nie ma gdzie a gdy trzeba ogród uporządkować to jest go za dużo. Brawo, choć za płotem ale masz też kompost, jest on naprawdę potrzebny w ogrodzie. Czy w tej siatce nie możesz zrobić małego otworu żeby przechodzić.
Jacku kompost zielony też jest dobry zawiera więcej azotu, można na nim sadzić wszystko a rośliny będą ładnie rosły.
Geniu też miałam dużo kompostu ale trochę mi zabrakło, maliny nic nie dostaną, M. dużo zakopał w warzywniaku, jak warzywa mają być dobre to trzeba je dokarmić. Twoje róże powinny być dorodne i ładnie kwitnąć.
Tajko dziękuję, że mnie rozumiesz, staram się rozkładać tę pracę na kilka dni ale trzeba jakoś te rośliny zasilać żeby rosły i pięknie kwitły. Też mam rabaty wysypane korą ale rosną tam rośliny, które wymagają mało nawożenia.
Coraz bardziej rozkwitają marcinki i ciemiernik oraz mój warzywnik zwapnowany i przygotowany do wiosny, posadziłam też małe pikówki bratków rokoko, które same się wysiały.

Jadziu z tym areałem to różnie bywa, zależy jak się patrzy, gdy zamierzam posadzić trochę nowych roślin to nie ma gdzie a gdy trzeba ogród uporządkować to jest go za dużo. Brawo, choć za płotem ale masz też kompost, jest on naprawdę potrzebny w ogrodzie. Czy w tej siatce nie możesz zrobić małego otworu żeby przechodzić.
Jacku kompost zielony też jest dobry zawiera więcej azotu, można na nim sadzić wszystko a rośliny będą ładnie rosły.
Geniu też miałam dużo kompostu ale trochę mi zabrakło, maliny nic nie dostaną, M. dużo zakopał w warzywniaku, jak warzywa mają być dobre to trzeba je dokarmić. Twoje róże powinny być dorodne i ładnie kwitnąć.
Tajko dziękuję, że mnie rozumiesz, staram się rozkładać tę pracę na kilka dni ale trzeba jakoś te rośliny zasilać żeby rosły i pięknie kwitły. Też mam rabaty wysypane korą ale rosną tam rośliny, które wymagają mało nawożenia.
Coraz bardziej rozkwitają marcinki i ciemiernik oraz mój warzywnik zwapnowany i przygotowany do wiosny, posadziłam też małe pikówki bratków rokoko, które same się wysiały.

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Irenko ten ciemiernik u Ciebie sobie normalnie pory roku pomylił, kwitnie, jakby to była wiosna.
Astry ślicznie kwitną, no ale to ich pora.

Astry ślicznie kwitną, no ale to ich pora.

- JAKUCH
Niestety nie mogę zrobić w siatce dziury a widzę ,ze już i bratki popikowane na warzywniku .
Irenko ciemiernik cudowny
Astry też przepiękne- super kolor 

Dzisiaj dalszy ciąg jesiennych prac, zbieranie i wywożenie gałęzi, wykopałam też cebule lilii. Zagonek po liliach został nawożony kompostem i przekopany, wiosną z powrotem będą tam posadzone. Jutro będę miała też jeszcze trochę pracy.
Tajko ciemiernik coraz więcej wypuszcza pąków, obawiam się o niego gdy przyjdzie mróz. Ciekawa jestem czy wiosną też zakwitnie.
Jadziu to napracowałaś się z przerzucaniem kompostu ale twoje kwiatki a zwłaszcza róże wynagrodzą ci to.
Aniu na żywo jest jeszcze piękniejszy, też go podziwiam.
Pozdrawiam oraz miłego wieczoru.

Tajko ciemiernik coraz więcej wypuszcza pąków, obawiam się o niego gdy przyjdzie mróz. Ciekawa jestem czy wiosną też zakwitnie.
Jadziu to napracowałaś się z przerzucaniem kompostu ale twoje kwiatki a zwłaszcza róże wynagrodzą ci to.
Aniu na żywo jest jeszcze piękniejszy, też go podziwiam.
Pozdrawiam oraz miłego wieczoru.

- JAKUCH
Dobijasz mnie tymi pięknymi ciemiernikami . No trochę nadżwigałam sie tych wiader a potem przerzucałam przez siatkę, a potem dopiero na grządki . Dzis znowu wybierałam małe oślizglaki z tego co wczoraj porozrzucałam 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Irenko, a czy ten ciemiernik właśnie teraz nie ma kwitnąć? Mam białego ciemiernika, który zawsze o tej porze zakwita i kwitnie przez całą zimę.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IRENKO!
Piękny ten ciemiernik
Piękny ten ciemiernik

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Irenko
ciemiernik POEZJA !!!
Uwielbiam ciemierniki i mam ich już trochę dzięki Kochanym Forumowiczom

Uwielbiam ciemierniki i mam ich już trochę dzięki Kochanym Forumowiczom

Jadziu dobrze cię rozumiem, trzeba się nadźwigać wiader ale zobaczysz jak ładnie kwiaty będą rosły. Ze ślimakami to masz prawdziwą plagę, u mnie są też ale w skorupkach teraz przeważnie pustych. Ciemiernik jest rzeczywiście piękny, wiosną może uda mi się kupić inny kolor.
Jacku mam różne ciemierniki ale żaden nie kwitnie jesienią. Czy możesz zamieścić zdjęcie z twojego jak kwitnie, u mnie kwitną tylko pierwiosnki przez cały rok.
Krysiu i Halinko dziękuję, rzeczywiście jest ładny a najpiękniej wyglądają rozchylające się pąki. Halinko czy też masz kwitnące jesienią?
Jacku mam różne ciemierniki ale żaden nie kwitnie jesienią. Czy możesz zamieścić zdjęcie z twojego jak kwitnie, u mnie kwitną tylko pierwiosnki przez cały rok.
Krysiu i Halinko dziękuję, rzeczywiście jest ładny a najpiękniej wyglądają rozchylające się pąki. Halinko czy też masz kwitnące jesienią?
- Hanka 1
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Kod: Zaznacz cały
Goryczka napisała
Patrzę z zazdrością jak porządkujesz ogród. Ja muszę czekać do wiosny.
Co nieco robi rodzina, ale to nie to samo.